Dostupni linkovi

Čudan spisak zvanica na venčanju veka


Princ Vilijam i njegova verenica Kejt Midlton poziraju fotografima, London, 16. novembar 2010.
Princ Vilijam i njegova verenica Kejt Midlton poziraju fotografima, London, 16. novembar 2010.
Spisak zvanica na venčanju princa Vilijema i Kejt Midlton izazvao je kontroverze u britanskoj javnosti pošto su na događaj pozvani monarsi nekih zemalja koje su meta kritika zbog nepoštovanja ljudskih prava, dok pozivnice nisu dobila dva bivša britanska premijera.

Bahreinski prestolonaslednik neće prisustvovati venčanju britanskog princa uz obrazloženje da ne želi da nemiri u Bahreinu bace senku na kaljevsko
venčanje.

Princ Salman je rekao da je "ožalošćen i uznemiren" vestima u Velikoj Britaniji o njegovom prisustvu venčanju.

U britanskoj javnosti je dovedeno u pitanje poziv kraljevske porodice bahreinskom princu iz sunitske vladarske porodice, pošto u toj zalivskoj zemlji već više nedelja većinsko šiitsko stanovništvo potestuje tražeći veće slobode.

Vlasti u Bahreinu su uvele vanredno stanje, a u suzbijanju nemira su im pomogle i susedne države. U nemirima je od sredine februara poginulo najmanje 30 ljudi.

Grupe za zaštitu ljudskih prava kritikovale su Vilijama i Kejt zbog toga što su uputili pozivnice članovima kraljevskih porodica iz Bahreina, Saudijske Arabije, Omana, Bruneja, Katara, Svazilenda, Lesota, Butana i Kuvajta, zemalja u kojima se, prema njihovoj oceni, ne poštuju potpuno ljudska prava.

Istovremeno, britanska štampa ukazuje na to da bivši britanski premijeri Toni Bler i Gordon Braun, iz redova laburista, nisu pozvani na venčanje u petak, za razliku od
svojih prethodnika, konzervativaca Margaret Tačer i Džona Mejdžora.

Još ranije je objavljeno da svadbi neće prisustvovati predsednik i prva dama Amerike, Mišel i Barak Obama.

Putnici čitaju novine Evening Standard, na naslovnoj stranici vesti o venčanju princa Vilijama se Kejt Midlton, Viktorija - železnička stanica u Londonu, 16. novembar 2010.

Predstavnici britanske kraljevske porodice objasnili su da Bler i Braun nisu pozvani jer, za razliku od Tačerove i Mejdžora, nisu vitezovi Reda podvezice, najvišeg britanskog
odlikovanja, preneo je "Sandej telegraf".

Iz Vilijemove kancelarije je poručeno da venčanje nije državni događaj i da nema razloga da Bler i Braun dobiju pozivnice.

Više od 40 članova stranih kraljevskih porodica, uključujući i Karađorđeviće, potvrdili su da će doći u London na venčanje.

Ceremoniji će prisustvovati knez Albert od Monaka, španska kraljica Sofija, danska kraljica Margareta, norveški kralj Harald.

Od ranije je bilo poznato da su svoje mesto među zvanicama obezbedili Dejvid i Viktorija Bekam, reditelj Gaj Riči koji je Vilijamov prijatelj, kao i Elton Džon, koji je 1997. godine pevao “Candle in the Wind” na pogrebu Ledi Di, prinčeve majke.

Od ostalih zvezda na venčanje je pozvan Mister Bin, odnosno glumac Roan Etkinson, pevačica Džesi Stoun ali i olimpijac, plivač Jan Torp.

Princ Vilijam i Kejt Midlton su, navodno, zabranili da se na njihovom venčanju služi pivo, preneli su mediji.

Gostima će biti služeni šampanjac i vino, dok je pivo ocenjeno kao neodgovarajuće za takvu priliku.

Neimenovani izvor rekao je listu Miror da piva neće biti na venčanju.

"Budimo iskreni. To baš i nije odgovarajuće piće za služenje u prisustvu kraljice i za takvu priliku. Oni žele da gostima pruže sofisticirano iskustvo i izabrali su hranu i piće imajući to na umu", rekao je taj izvor britanskom tabloidu.

Kraljevsko venčanje održaće se 29. aprila i biće prenošeno uživo preko sajta Jutjub.
XS
SM
MD
LG