Dostupni linkovi

Čubrilović pisao visokom predstavniku da je neprihvatljivo da 'stranac nameće zakone u BiH'


Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske
Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine entiteta Republika Srpska, ocijenio je u petak 29. jula da "nisu prihvatljive" odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o tehničkim izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Nakon što mu je zvanično dostavljena Schmidtova odluka, Čubrilović je uputio pismo visokom predstavniku u kojem je naveo da je "neprihvatljiva činjenica da neko ko pretenduje da bude međunarodni predstavnik podliježe pritisku sarajevske ulice i bošnjačkih političara".

Visoki predstavnik nametnuo je izmjene Izbornog zakona BiH 27. jula.

"Tehničkim" izmjenama koje se tiču integriteta izbornog procesa su, pored ostalog, utrostručene novčane kazne za kršenje Izbornog zakona BiH koje sad mogu iznositi i do 30.000 maraka (više od 15.000 eura),

Centralnoj izbornoj komisiji BiH se daje mogućnost da izbriše pojedinca s kandidatske liste ili stranku koja grubo prekrši zakon, a definiran je i zabranjen govor mržnje.

U pismu koje je uputio visokom predstavniku, Čubrilović je istakao da je za Narodnu skupštinu entitea RS obavezujući zaključak od 10. marta ove godine.

U njemu se uz ostalo ističe da je "prisustvo i aktivnosti Ureda visokog predstavnika (OHR) već duži niz godina ozbiljan teret napretku BiH i nespojivi sa pojmom Ustava BiH".

Čubrilović je naveo da je neophodno da domaće institucije preuzmu odgovornost za funkcioniranje BiH i ocijenio je da su "neprihvatljivi, nedemokratski i necivilizirani postupci da stranac nameće zakonska rešenja za BiH".

Visoki predstavnik odlukom od 27. jula nije nametnuo izmjene koje se tiču načina izbora zastupnika i delegata nisu nametnute ovom odlukom visokog predstavnika.

U javnosti se prethodno spekuliralo da će on nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH, ali i Ustava Federacije BiH koje se tiču načina izbora predsjednika i dva potpredsjednika te delegata u Domu naroda ovog bh. entiteta.

To je izazvalo proteste građana i predstavnika političkih stranaka sa sjedištem u Sarajevu ispred sjedišta OHR-a.

Na osnovu Zaključaka Konferencije za implementaciju mira koja je održana u Bonu 9. i 10. decembra 1997. godine, OHR ima ovlasti na osnovu kojih je nametao i mijenjao zakone, izmijenio ustave u BiH, te smjenjivao izabrane i imenovane političke i druge dužnosnike.

Christian Schmidt koristio je ove ovlasti 7. juna 2022. i donio odluku kojom je Centralnoj izbornoj komisiji BiH doznačeno 12,52 miliona maraka (oko 6,41 milion eura) za organizaciju oktobarskih općih izbora.

Prethodno je 12. aprila 2022. obustavio primjenu Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u Republici Srpskoj do odluke Ustavnog suda BiH. Istovremeno je nametnuo i Izmjene i dopune Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH.

XS
SM
MD
LG