Dostupni linkovi

Međunarodni Crveni krst: Zdravstveni radnici i pacijenti izloženi napadima


Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) saopštio je da su "pružaoci zdravstvenih usluga i pacijenti pretrpeli hiljade napada na zdravstvene sisteme" od usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN, 2016. godine, o zaštiti zdravstvenih radnika u zonama sukoba i kraju nekažnjivosti za takve napade.

Medicinske ustanove i vozila za medicinski transport pljačkani su i uništavani, a zdravstvene usluge, poput kampanja vakcinacije, takođe su se našle na udaru, dodaje se, prenosi Glas Amerike. ICRC je izbrojao 3.780 napada godišnje u proseku u 33 zemlje između 2016. i 2020. godine, navodi se u saopštenju te organizacije za pružanje pomoći.

Dve trećine napada, saopštava ICRC, dogodilo se se u Africi i na Bliskom istoku, uključujući Avganistan, Demokratsku Republiku Kongo, Izrael i okupirane teritorije i Siriju.

Broj je verovatno veći od onog navedenom u tabeli, tvrdi organizacija, zbog izazova akumuliranja podataka u zonama sukoba.

Pandemija korona virusa nije usporila napade. U saopštenju se navodi da je između februara i jula 2020. godine ICRC "zabeležio 611 nasilnih incidenata nad zdravstvenim radnicima, pacijentima i medicinskom infrastrukturom povezanim sa odgovorom na Covid 19, oko 50 procenata više od proseka".

XS
SM
MD
LG