Dostupni linkovi

CRTA: Demokratija i evropske vrednosti u Srbiji u krizi


Izbori u Srbiji, ilustrativna fotografija

Srbija stoji u mestu ili nazaduje u ispunjavanju političkih kriterijuma u procesu evropskih integracija u oblasti izbora, medija, borbe protiv korupcije, pravosuđa i reforme javne uprave.

To upućuje da su demokratija i evropske vrednosti u krizi, zaključak je onlajn debate "Spore pruge Srbije: Gde smo po političkim kriterijumima za pristupanje EU?", koju je organizovao nevladin Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Direktorka CRTA-e Vukosava Crnjanski izjavila je da je Srbija podbacila u ispunjavanju političkih kriterijuma jer se izbori kako je ocenila "sprovode u atmosferi nepoverenja i straha, dok sloboda izražavanja i društveni pluralizam iščezavaju".

"Bez demokratskih izbora, slobodnih medija i jakih institucija, demokratija je u krizi. Ipak, i pored ove sumorne slike, mi kao građani ne smemo da odustanemo od demokratije", izjavila je Crnjanski.

Član Savetodavne grupe Balkan u Evropi (BiEPAG) i istraživač Instituta za međunarodne poslove u Beču, Vedran Džihić, upozorio je da "u celom regionu već dugi niz godina teče proces obesmišljavanja demokratije i evropskih vrednosti".

"Između beznadežnosti i neozbiljnosti se nalazi čitav naš region. Ključno je rešiti dilemu kako vratiti pravo značenje demokratiji i evropskom putu", naglasio je Džihić.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak dodao je da u društvu nema debate o EU i da pitanje pristupanja nije tema tokom izbora i nije tema uopšte.

"Kada se i priča o tome, to je vezano za pitanje Kosova, tj. 'uslovljavanje Srbije' ", dodao je Međak.

U saopštenju posle javne debate, CRTA je podsetila da su istraživanja pokazala da je kvalitet izbornog procesa u Srbiji sve lošiji zbog izmene ključnih pravila igre neposredno pred početak i u toku izbornog procesa, uz neravnomernu zastupljenost političkih aktera u medijima, intenzivnu funkcionersku kampanju i zloupotrebu javnih resursa.

"Podaci pokazuju da broj napada i pritisaka na novinare raste, a da učinak pravosudnih organa u postupcima povodom ovih napada nije na zadovoljavajućem nivou", podsetila je CRTA.

"Srbija već nekoliko godina pada na lestvici indeksa percepcije korupcije, još nisu sprovedene ustavne promene u oblasti pravosuđa, a i sudije i tužioci u svom radu osećaju pritisak nosilaca drugih grana vlasti", navedeno je u saopštenju.

U majskom izveštaju za 2020. godinu, „Fridom haus“ (Freedom House), ugledna međunarodna organizacija za promociju demokratije i ljudskih prava, Srbiju (i Crnu Goru) izmestila je iz kategorije demokratija i svrstala među "hibridne režime".

Pojam “hibridni režim” podrazumeva države u kojima su demokratske institucije krhke i u kojima postoje značajni izazovi u odbrani političkih prava i građanskih sloboda.

XS
SM
MD
LG