Dostupni linkovi

Croatia Summit: Dijalog je nužan


Croatia Summit
Zaključni dan dubrovačkog Croatia Summita posvećen je panel-raspravama o pitanjima važnim za regiju i bilateralnim susretima državnika. Izostanak srpskih predstavnika nije prošao nezapažen.

Kako se nositi sa globalnom krizom, sigurnost u regiji, sa posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, i – mnogima najinteresantniji panel – onaj o proširenju Europske unije na europski jugoistok, to su sadržaji na petom po redu Croatia Summitu u subotu u Dubrovniku.

Na marginama skupa odvijaju se bilateralni susreti – hrvatska premijerka Jadranka Kosor susrela se sa bugarskim i slovenskim kolegom, kao i sa posebnim amerričkim veleposlanikom za pitanja ratnih zločina Stephenom Rappom, a očekuju je i susreti sa albanskim i kosovskim premijerom, kao i sa povjerenikom za proširenje Europske unije Štefanom Fueleom.

Premijerka Kosor sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom i bugarskim Boykom Borissovim na Croatia Summitu
Talijanski premijer Silvio Berlusconi nije u Dubrovniku zbog vala štrajkova u Italiji, crnogorski premijer Milo Đukanović zbog osobnih razloga, a slovenski premijer Borut Pahor kazao je sinoć kako ovo nije prvi puta da srpsko izaslanstvo nedostaje, dodajući kako u regiji „imamo mir koji bi mogao biti ugrožen ako se ne riješe pojedina bilateralna pitanja“.

Po njegovim riječima, „poruka sa summita treba biti da smo voljni poduzeti sve kako bi se nastavio dijalog koji je ponekad teško voditi, ali to ne znači da ga ne treba nastaviti.“

On je podsjetio kako se navršava godinu dana od njegovog dogovora sa hrvatskom premijerkom oko granice i dodao:

„Da nismo prošle godine išli kroz pakao pripreme i dogovora oko arbitražnog sporazuma, verovatno ne bi mogli ove godine biti u ovom raju, što Dubrovnik jeste!“

On je apelirao na Europsku uniju da pitanje regije stavi na dnevni red i da se ne zanemaruju problemi u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Makedoniji.

Hrvatski primjer važan je za regiju, naglasila je hrvatska premijerka.

„Uvjerena sam kako ostvarenim ciljevima i postignutim napretkom Hrvatska zaista šalje pozitivnu poruku svim zemljama koje streme ka članstvu u europskoj obitelji. U tom pogledu, zemlje jugoistoka Europe mogu računati na snažnu podršku Hrvatske na svim dionicama toga puta“, kazala je Kosor.
XS
SM
MD
LG