Dostupni linkovi

Štrajk stujardesa prizemljio avione Croatia Airlinesa


Hrvatska zrakoplovna kompanija Croatia Airlines otkazala je u petak trećinu svojih letova, zbog štrajka stjuardesa koje traže bolje uvjete rada. Situacija, nimalo ugodna u jeku turističke sezone, najveći kaos zabilježen je u dubrovačkoj Zračnoj luci. No, Sindikat kabinskog osoblja tvrdi da su morali u štrajk jer Uprava već mjesecima odbija potpisati Kolektivni ugovor i ne poštuje minimalna zakonska prava osoblja. Svi su izgledi da će im se pridružiti i piloti

„Naši zahtjevi nisu finacijske prirode, mada ih Uprava želi prikazati kao takve", kazala je za RSE stjuardesa Ivana Lojo.

"Imam dvoje djece i jedan od glavnih razloga što štrajkamo jest što mi jednostavno nemamo privatnog života!“, tvrdi Lojo.

Ivana Lojo, koja je već 17 godina stjuardesa u Croatia Airlinesu, kaže kako ih se o izmjenama u rasporedu o radu često obavještava sat ili dva prije samog leta, traže bolju organizaciju i poštivanje zakona o radu, osim u slučajevima hitnih i prekovremenih situacija.
"Kad bi se brinulo o ljudima, a ne samo o profitu, onda bi se sve moglo. Al' naša Uprava ne želi zapošljavati dodatne ljude za letenje nego nastoji ove koje ima, maksimalno izrabljivati", kaže stjuardesa Ivana Lojo.


„Naravno, mi nikad nismo odbili odraditi neki let, jer se pokvario avion ili slična situacija, pa nama je svima jasno da je to avijacija! Svi smo ušli u ovaj posao svjesni da ne možemo imati uobičajeni bioritam, al' kad bi se brinulo o ljudima, a ne samo o profitu, onda bi se sve moglo. Al' naša Uprava ne želi zapošljavati dodatne ljude za letenje nego nastoji ove koje ima, maksimalno izrabljivati“, tvrdi stjuardesa.

Zbog štrajka kabinskog osoblja Croatia Airlinesa od petka ujutro su otkazani svi letovi za Beč, Podgoricu, Prištinu Zadar i Pulu, a velika gužva stvorila se u dubrovačkoj Zračnoj luci. Direktor Roko Tolić je ogorčen, prenosimo dio njegove izjave Hrvatskom radiju:

„Ma, ne podržavam štrajk iz razloga što je ovo drugi jaki vikend u sezoni, što je srce sezone, što je Croatia Summit u Dubrovniku, što je sutra otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara i što je to pljuska hrvatskom turizmu“, kaže Tolić.

'Prizemljite Upravu da bi avioni letjeli', jedna je od ispisanih poruka na transparentima štrajkaša.

„Ovdje je razvidno da štrajk nije sredstvo nego cilj, da apeli Vlade i ministra da se to ne čini u ovo doba nisu bili dostatni, a vidjet ćemo kako će se situacija dalje razvijati“, kazao je glavni direktor Croatia Airlinesa Ivan Mišetić.

Moguć i štrajk pilota


Uprava Croatia Airlinesa procjenjuje da će tokom četverodnevnog štrajka izgubiti oko četiri milijuna dolara, štrajkaši tvrde da tako velikim sumama samo obamnjuje javnost. Zatražena je i sudski zabrana štrajka, ali je Županijski sud u Zagrebu štrajk proglasio legitmnim, a mogli bi mu se uskoro pridružiti i piloti, što potvrđuje i Božidar Andrašek iz Sindikata pilota Croatia Airlinesa.
Zaposleni odbacuju tvrdnje da će štrajk naanijeti štetu hrvatskom turizmu uglavnom jer, kažu, turisti na žalost već nekoliko godina u Hrvatsku dolaze low cost kompanijama koje imaju mnogo jeftinije karte.


„Nakon 48 sati štrajka kabinskog osoblja nastupaju svi legalni okviri da im se i mi možemo pridružiti, kao štrajk solidarnosti, i to je naša namjera“
, najavio je Andrašek.

Prosječna plaća stjuarda i stjuardesa u Croatia Asirlinesu je između 700 i 1.700 eura, dopredsjednik Sindikata Hrvoje Humek podsjeća da su se u veljači već odrekli 10 posto plaće zbog krize, ali zahtijeva za humanijim uvjetima rada jednostavno se, kaže, ne mogu odreći.

„Tražimo da se bolje organizira radni raspored, stanke za vrijeme posla, zatim godišnji odmori i tražimo da nam se vrati barem minimalni dio godišnjeg odmora kojeg su nam oduzeli, a u prosjeku su nam oduzeli 10 dana“
, tvrdi Humek.

„Priča kako ćemo nanijeti štetu hrvatskom turizmu uglavnom ne stoji jer, na žalost, mi već nekoliko godina ne vozimo turiste koji dolaze u Hrvatsku. Oni većinom stižu German Wingsom i sličnim međunarodnim kompanijama, a te su linije i nama bile profitabilne. Kako se njima isplati, a nama ne? Zar smo morali biti tako skupi?“, pita stujuardesa Lojo.

Prvog dana štrajka na zagrebačkom Plesu čak i nismo sreli previše ljudi koji su osjetili posljedice, ali bili su to tek prvi sati štrajka, a najvaljeno je da će trajati 4 dana, do 6 sati ujutro, 13.srpnja.

Dvadesetpetogodišnja Denisa iz Svedske, koja je već danas mislila biti u Prištini, jedna je od onih koji će sigirno pamtiti ovaj dan, krenula je jutros u 7, u Danskoj bila oko 11, u Zagrebu već oko 13, ali tamo još i sada sjedi i čeka, jer avion za Prištinu ima tek u 4 ujutro.

„Da, jako dugo vrijeme,a ja sam sama, kad bi bio netko sa mnom bilo bi mi lakše, ne znam kako ću izdržati do 4 ujutro“, kaže Denisa.

RSE: Croatia Airlines će vam platiti hranu ...

„Da rekli su mi, ali baš me briga za hranu, hoću stići na Kosovo...“
, odgovara Denisa.
XS
SM
MD
LG