Dostupni linkovi

Croatia Airlines nezainteresiran za regionalno udruživanje


Avion Croatia Ailrinesa, Airbus 6, arhivska fotografija
Avion Croatia Ailrinesa, Airbus 6, arhivska fotografija
Nakon poslovnog i strateškog povezivanja hrvatskih, slovenskih i srpskih željeznica, iz Srbije je stigla ideja da se slično povezivanje učini i u zračnom prometu u državama bivše Jugoslavije, no u hrvatskom nacionalnom avioprijevozniku, Croatia Airlinesu, zasad nisu zainteresirani.

U Croatia Airlinesu kažu da, službeno, nisu ni primili nikakvu ponudu iz srbijanskog JAT-a, no odbacuju i samu ideju da se pridruže već udruženom JAT-u i Montenegro Airlinesu jer je, pojašnjava za Radio Slobodna Europa predstavnik za odnose s javnošću Croatia Airlinesa Davor Janušić, hrvatska je zrakoplovna kompanija već ostvarila svoje strateško povezivanje i to u sklopu udruge Star Alliance, najvećeg zrakoplovnog saveza na svijetu, u čijem je članstvu i hrvatski avioprijevoznik od 2004. godine.

„Kompanija, kao punopravni član Star Alliancea, daljnji razvoj poslovnog modela mrežnog prijevoznika i jačanje uloge regionalnog lidera temelji, ponajprije, na suradnji s članicama Star Allianca, a s ciljem da se putnicima ponude najkvalitetnije mogućnosti putovanja i korištenje zajedničkog globalnog prijevoznog proizvoda", kaže Janušić i dodaje kako Croatia Airlines smatra kako je neuputno komentirati izjave, bez konkretnih stavova.

Članica Star Alliancea je i slovenska zrakoplovna kompanija Adria Airways, i sigurno, kaže novinarka Večernjeg lista Iva Puljić- Šego, da obje kompanije, i hrvatska i slovenska, u sklopu tog saveza, ostvaruju svoje strateške interese, iako vjeruje da ne bi štetilo ni uže regionalno povezivanje.

„Što se tiče željeznica, tu je dogovor postignut, e sad što se tiče aviokompanija, moguće je da je to još uvijek politički osjetljivo budući da je Croatia Airlines nacionalni zračni prijevoznik i da je tu možda i to upitno, a možda zaista stoji i ono to što
Željeznice su, u svakom slučaju, našle zajednički interes i predstavnici željezničkih tvrtki iz Srbije, Slovenije i Hrvatske raspravljaju na sastanku u Beogradu, o organizaciji buduće zajedničke tvrtke.
Croatia Airlines kaže da su oni u okviru Star Allianca, ostvarili svoju stratešku suradnju s onima s kojima su mislili da trebaju. Ali, sigurno da bi ta udruživanja vjerojatno imala veću poslovnu korist, jer Croatia je u velikim problemima i dugovima tako da mislim da to, s poslovnog aspekta, sigurno ne bi bilo loše“
, kaže Puljić-Šego.

Koristi za sve


Željeznice su, u svakom slučaju, našle zajednički interes i upravo danas i sutra (8.i 9.rujna) predstavnici željezničkih tvrtki iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, raspravljaju na zajedničkom sastanku u Beogradu, o organizaciji buduće zajedničke tvrtke čije sjedište će biti u Sloveniji, a očekuje se i potpisivanje ugovora o udruživanju. Potvrdila nam je to i šefica Korporativnih komunikacija Hrvatskih Željeznica Vlatka Škorić.

„Mogu reći da se upravo danas i sutra u Beogradu održava sastanak osnivača na kojem sudjeluje i direktor HŽ Carga Zlatko Rogožar. Za sada se provode komercijalne i operativne pripremne radnje, a uvodit će se i centralni zajednički proizvodi i razvijati infrasrtuktura, što će svakako doprinijeti pozicioniranju HŽ Carga u uvjetima liberaliziranog tržišta, koje se očekuje 2012-te godine. Riječ je, dakle, o željezničkom transportnom tržištu tereta i to na prostoru od Njemačke preko Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije prema Grčkoj i Turskoj“, kaže Škorić.

Škorić podsjeća da je to suradnja za koju su slovenske, hrvatske i srbijanske željeznice dobile punu potporu svojih vlada i da će od zajedničke suradnje, pogotovo na tom Koridoru 10, sve tri zemlje imati koristi.

„Paneuropski koridor 10 je koridor koji povezuje Munchen s Turskom i Grčkom i on je najkraći put od Srednje do Jugoistočne Europe, a kroz Hrvatsku prolazi na relaciji Savski Marof-Tovarnik. Za početak se može reći da će sjedište tvrtke biti u Ljubljani i da će sve tri zemlje imati ravnopravan udjel u upravljanju"
, navodi Škorić.
XS
SM
MD
LG