Dostupni linkovi

Croatia Airlines – kompromis ili štrajk


Avion Croatia Airlinesa
Avion Croatia Airlinesa
Nitko ne želi prognozirati hoće li u utorak ipak biti održan najavljeni štrajk u hrvatskom nacionalnom avio-prijevozniku Croatia Airlines. Svi su dosadašnji pregovori propali, ali tokom dana će se na inzistiranje resornog ministra još jednom pokušati naći kompromis. Sindikati traže očuvanje stečenih prava, a uprava kompaniju u gubicima želi spasiti rezanjem plaća. Iz kompanije najavljuju da štrajk neće uzrokovati ozbiljnije probleme u poslovanju.

Hrvatski nacionalni avio-prijevoznik Croatia Airlines prošlu je godinu završio sa 483 milijuna kuna (oko 64 milijuna eura) gubitaka, najavljeno je otpuštanje petine od ukupno 1100 zaposlenih, plaće za travanj smanjene su i do 40 posto, a uprava je najavila oštro rezanje prava iz kolektivnih ugovora. Sindikati na to ne pristaju i – ako ni posljednja runda razgovora s upravom ne pronađe neki kompromis - u utorak u 6 ujutro dvije trećine svih zaposlenika Croatia Airlinesa kreće u štrajk do ispunjenja svojih zahtjeva.

„Naši zahtjevi su zadržavanje svih prava iz Kolektivnog ugovora i Aneksa za 2012. godinu, dodavanje stavki dogovorenih u dosadašnjim pregovorima i mirenju i da na mjestu člana kabinskog osoblja (stjuardesa i stjuarda u avionima) ne može raditi netko tko nije zaposlen u Croatia Airlinesu“, rekla je Ivana Lojo u ime Sindikata kabinskog osoblja.

Predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota Zoran Bilić kaže:

„Očekujemo odličan odaziv ljudi i glavni zahtjev našeg štrajka je zadržavanje prava iz Kolektivnog ugovora za 2012. godinu.“

I predsjednik Samostalnog hrvatskog sindikata zapolenika u zrakoplovstvu, koji okuplja zaposlene na zemlji, Tomislav Rajković podržava zadržavanje prava iz kolektivnog ugovora.

„Također, da Uprava razmotri svoju odluku o broju radnika koje treba otpustiti. Mi smatramo da je namjera otpuštanja 27 posto zaposlenih među onima koje predstavlja naš sindikat prevelika, i da bi sve preko 15 posto bilo štetno“, naveo je Rajković.

Član Uprave Croatia Airlinesa Zlatko Širac kaže kako neće biti ozbiljnih problema u funkcioniranju kompanije.

„Organizirali smo zamjenske avione i zbog toga poremećaj kojeg će naši putnici osjećati neće biti tako značajan. Procjenjujemo da će oko 20 posto naših putnika biti afektirano ovim poremećajem, međutim svi će oni biti zbrinuti i prevezeni do svog odredišta“, istaknuo je Širac.

Troškovi preko leđa zaposlenih

Croatia Airlines je došao na naslovne stranice novina prošlog tjedna, kada je uprava odlučila podijeliti otkaze za 42 stjuardese i stjuarda koji su bili na bolovanju za prvomajskih blagdana, iako je inspekcija Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ustanovila da su sva bolovanja legalna i legitimna, osim jedne osobe koja na bolovanje nije ni otišla. Tada su dobili potporu desetak nevladinih udruga za ljudska prava, mirovnih i feminističkih udruga.

Predsjednica feminističke udruge B.a.b.e i Kuće ljudskih prava Sanja Sarnavka prenosi protivljenje nevladinih udruga takvom postupanju uprave i resornih ministara.

„Sa druge strane, ministar rada Mrsić mrtav-hladan proglašava najavljeni štrajk nelegalnim iako nije bilo sudskog pravorijeka, a treća stvar je ponašanje ministra prometa Hajdaš-Dončića koji prvo daje nonšalantne izjave kako bi se ovim bolovanjima trebao pozabaviti dr. House, a nakon toga kaže da će zamijeniti kabinsko osoblje kao da se radi o zamjeni namještaja ili starih dijelova aviona“, kaže Sarnavka.

Ona u potpunosti podržava ocjenu sindikata da sada zaposleni moraju platiti 15 ili 20 godina nestručnog i lošeg upravljanja firmom, zbog čega nitko od bivših šefova – koji su na te pozicije došli po političkoj liniji – neće odgovarati, dok se prema zaposlenima postupa kao prema potrošnoj robi.

„Oni dakle nisu krivi, njih se nigdje ne proziva, a kabinsko osoblje gdje prevladavaju žene – mnoge od njih samohrane majke i uzdržavateljice obitelji – to je za njih potrošna roba! One nisu velike igračice kao što su sve naše političke elite i veliki menadžeri – veliki i neuspješni igrači!“

Gotovo na vlas istu analizu situacije u Croatia airlinesu ima i vrstan ekonomski analitičar, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić. On u izjavi za RSE kaže kako se radi o dugoročno zapuštenoj kompaniji u kojoj će troškove uvođenja čiste računice platiti najslabiji, dakle zaposleni.

„“Reže se preko koljena, umjesto da se dogovori ili odredi jedna točka konvergencije – kako tu kompaniju u roku od 2 ili 4 godine kroz restrukturiranje dovesti do nekog stabilnog pozitivnog rezultata. Budući da takav program ne postoji, nego postoji samo restrukturiranje kroz rezanje troškova, ne gledajući kako se može promijeniti poslovanje, prihodi ili diversifikacija proizvoda, onda - budući da ne možete skinuti motor ili krilo sa aviona, ili maknuti pristanišnu zgradu – prvo što radite je da režete na ljudima.“
XS
SM
MD
LG