Dostupni linkovi

Croatia Airlines ide u privatizaciju


Croatia - Croatia Airlines, undated
Croatia - Croatia Airlines, undated
Nakon odluke o prodaji velikog državnog osiguravajućeg društva i jedine preostale veće banke u državnom vlasništvu, kao i davanja dijela autocesta u koncesiju, hrvatska javnost neugodno je iznenađena vladinom odlukom da proda ili dokapitalizira i nacionalnu aviokompaniju „Croatia Airlines“. Država je vrlo neodlučna u reformi javne uprave, ali je do kraja odlučna u tome da rasproda sve što se da rasprodati, upozoravaju analitičari.

Hrvatska Vlada će do sredine listopada objaviti pozivni natječaj za prodaju dionica ili dokapitalizaciju nacionalnog avioprijevoznika „Croatia Airlines“.

Tim povodom resorni ministar putuje u Indoneziju, jer je interes već iskazala indonezijska aviokompanija !“Garuda Indonesia“, a kao drugi potencijalni kupci spominju se kineski „China Southern Airlines“, kao i „Etihad“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je već ušao u vlasništvo nekadašnjeg JAT-a, a sada „Air Serbia“.

Jedna indonezijska firma zainteresirana je i za osječki aerodrom, a razgovarat će se i o suradnji u pomorstvu, željeznici i brodogradnji.

Dobre strane „Croatia Airlinesa“ su postojeće tržište koje je stvorio hrvatski turizam i mreža međunarodnih aerodroma u Hrvatskoj, dobro povezanih mrežom auto-cesta. Loše strane u ovom poslu su što su Nijemci već kupili austrijskog avioprijevoznika, emirati srpskog, pa nema previše prostora za okrupnjavanje.

Prve reakcije javnosti nisu pozitivne. Na tržište idu državni osiguravatelj i jedina preostala veća banka, autoceste idu u koncesiju, a sada i „Croatia Airlines“ ide na prodaju ili u dokapitalizaciju.

„Da smo proljetost bolje proučili 'Strategiju raspolaganja državnom imovinom koju je Sabor usvojio', ova nas odluka ne bi iznenadila“, kaže za naš radio urednik business magazina „Lider“ Miodrag Šajatović.

„Jer je država koja je neodlučna u puno stvari – u reformi javne uprave – vrlo odlučna u tome da rasproda sve što se može rasprodati. Dakle, mene to ne iznenađuje, ali me iznenađuje i žalosti da ova Vlada nema ambicije da dokaže da se i državno vlasništvo može dobro voditi", dodaje Šajatović.

Pouka

„Prodajemo da ne bismo bankrotirali“, podsjeća Šajatović na niz puta ponovljenu izjavu ministra financija Slavka Linića. I u četvrtak je Linić ponovio da se prodaje kako bi se vratilo dugove koje je napravio HDZ:

„Dugove treba vraćati! Ne postoji država koja neće vraćati dogove, prema tome i Hrvatska ih mora vraćati. Vraćat ćemo ih na način da ćemo privatizirati i prodavati imovinu koja može služiti za otplatu tih dugova“, rekao je Linić.

Ako postoji neka pouka iz ovog vala privatizacija, ona je – sve se vraća, sve se plaća.

„Ovo što se sada događa sa prodajom 'Croatia Airlinesa' i mnogih drugih firmi – 'Hrvatske poštanske banke', udjela u 'Croatia osiguranju' i tako dalje – to za mene nije rješenje, ali jest kazna za sve ono što su naši političari u 20 godina radili, a mi im kao birači to dopuštali“, zaključuje Šajatović.

Novi sindikat je u proljeće vodio štrajk kabinskog osoblja „Croatia Airlinesa“. Tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš kaže za naš radio da je prodaja tvrtke rezultat lošeg upravljanja kompanijom u prošlosti.

„Uvijek postoji ona mogućnost da te netko kupuje – da bi te ugasio, a da bi sebe prošitio i krajnji rezultat može biti da će Hrvatska ostati bez svog nacionalnog avioprijevoznika. A koliko je to dobro ili loše s obzirom na hrvatsku orijentaciju na turizam i razvoj turizma – to je upitno. Jerr, čim imate nečiju tuđu ruku na pipi koja vam dovodi i odvodi turiste, postajete ovisni o njima“!, kaže Kiš.

On se za sudbinu 600 pilota, kabinskog osoblja i mehaničara ne boji, ali skeptičan je oko sudbine 400 ljudi u zajedničkim službama kada dođe do restrukturiranja.
XS
SM
MD
LG