Dostupni linkovi

Crnu Goru čeka neizvjesna predsjednička utakmica


Glasanje u Crnoj Gori
Glasanje u Crnoj Gori
Nezvanična najava da će predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić u januaru raspisati izbore za predsjednika države, ponovo su pokrenule pitanja o tome kome bi ti izbori više odgovarali, da li se mogu očekivati turbulencije unutar vladajuće koalicije ako Filip Vujanović ponovo bude kandidat iza koga će stati DPS, i da li opozicija ima snage da se ujedini i istakne zajedničkog kandidata koga svi vide u liku lidera Demokratskog fronta Miodraga Lekića.

U iščekivanju odluke predsjednika crnogorskog parlamenta da raspiše izbore za budućeg šefa države, za šta je krajnji rok 20. januar naredne godine, analitičari su saglasni da bi ti izbori mogli biti veoma zanimljivi zbog toga što bi među kandidatima vlasti i opozicije utakmica ovoga puta mogla da bude neizvjesnija nego ranije.

Iako zvanično još nijesu saopštili ime svog kandidata čini se da su u DPS ušuškani u činjenici da je njihov kandidat do sada pobjeđivao na svim predsjedničkim izborima.
Miloš Bešić
Miloš Bešić

Inače, aktuelni predsjednik Filip Vujanović nezvanično slovi za nekoga ko bi i treći mandat mogao da provede na istoj funkciji, ako mu se uračuna vrijeme koje je kao predsjednik Crne Gore proveo u bivšoj državnoj zajednici sa Srbijom. No, upravo bi tu moglo doći do ozbiljnih problema među vladajućim, jer se SDP oštro suprotstavlja mogućnosti da Vujanović po treći put bude predsjednik Crne Gore.

Naime, u SDP-u smatraju da je to protivustvano, ali prije svega zbog njegovih stavova u vezi sa himnom, uvođenjem trobojke kao predsjedničke ili vojne zastave, i kako je naveo potrebom da se uvaži činjenica da najveći dio stanovništva Crne Gore govori srpskim jezikom.

Miloš Bešić iz Centra za demokratiju i ljudska prava kaže da će, ako Vujanović ponovo bude kandidat, SDP odgovoriti tako što će imati svog kandidata za predsjednika Crne Gore.

"Ne kažem da je nužno, ali postoji pristojna verovatnoća da SDP ima svog kandidata, čak je moguće i gospodina Krivokapića, što bi značajno otežalo situaciju kandidatu DPS. Drugim rečima, verovatno će SDP kao koalicioni partner DPS-a na određeni način da uslovi DPS da ukoliko žele podršku SDP moraju da imaju drugog kandidata, a ne Filipa Vujanovića", kaže Bešić.

Odliv birača

Vjerovanje dobrog dijela javnosti da će Vujanović biti predsjednički kandidat vladajuće DPS proističe iz rezultata istraživanja javnog mnjenja prema kojima ga podržava čak 80 odsto građana Crne Gore.

Zlatko Vujović
Zlatko Vujović
Za Zlatka Vujovića, direktora Centra za monitornig, to nije relevantan podatak jer to, kako kaže, pokazuje samo da je Vujanović među predstavnicima vlasti najmanje antipatičan opoziciono nastrojenim građanima, koji bi na izborima između kandidata vladajuće većine i opozicije svakako glasali ovog drugog.

"Tako da Vujanović ne bi mogao da privuče njih, a sa druge strane postojala bi velika vjerovatnoća da će izgubiti i tvrdo procrnogorsko biračko tijelo. To znači da će DPS morati da pronađe nekog drugog kandidata koji bi prije svega mogao da homogenizuje i privuče dovoljnu podršku i suverenističkog bloka, a naravno ako može bilo bi poželjno da privuče i neke od birača koji su na referendumu glasali protiv nezavisnosti", ocjenjuje Vujović.

Uoči i neposredno nakon oktobarskih parlamentarnih izbora analitičari su govorili kako bi Filip Vujanović, ukoliko bude predsjednički kandidat vladajuće partije ozbiljnog protivnika imao u Miodragu Lekiću, lideru DF.

Koliko je, međutim realno da cijela opozicija podrži Lekića, zbog turbulencija i neslaganja DFsa SNP i naročito poslije fijaska u nastojanjima opozicije da formira vlast u Nikšiću. Miloš Bešić iz CEDEM-a kaže da će za Lekića najveći izazov biti da, osim Pozitivne koja će vjerovatno imati svog predsjedničkog kandidata pridobije podršku, u prvom redu SNP.

"Meni se čini prosto da je SNP nakon parlamentarnih izbora, da tako kažem, obavezna da izađe sa svojim kandidatom. Ne zbog gospodina Lekića, ne zbog izbora nego zbog vlastitog partijskog bića, jer ako SNP sada dozvoli da njihovi birači sada glasaju za Lekića, a da makar u prvom krugu nemaju šanse da glasaju za vlastitog kandidata, vi time povećavate šanse za dalji odliv birača ka DF koji je bio prisutan na prethodnim izborima", kaže Bešić.

Zlatko Vujović iz CEMI-ja o šansama opozicionog kandidata iza kojeg bi stala cijela opozicija ističe:

"Taj kandidat bi mogao da izazove i možda ugrozi vladajućeg kandidata. Ne možemo da dajemo neke jasne projekcije, ali bi definitivno bilo riječi o izborima koji bi odisali neizvjesnošću".
XS
SM
MD
LG