Dostupni linkovi

Crnoj Gori neophodan odlučan rez protiv korupcije


Ilustracija
Ilustracija
Korupcija je glavni društveni problem u Crnoj Gori. Ovako glasi ocjena koja godinama stiže sa najvažnijih međunarodnih adresa, a može se očekivati da će Evropska komisija u novom Izvještaju o napretku Crne Gore u pristupanju EU ponoviti da očekuje konkretne i mjerljive rezultate u borbi portiv korupcije na visokom nivou.

Svi akteri na domaćoj političkoj sceni i sami često iskazuju svijest o potrebi rješavanja tog problema, ali se nešto rjeđe čuju konkretna rješenja.

"Borba protiv korupcije je proces i zbog toga je nemoguć konačan obračun sa ovom pojavom", rekao je RSE funkcioner manje članice vladajuće koalicije, Socijaldemokratske partije, Raško Konjević koji podvlači: "Ne postoji zemlja koja se konačno obračunala sa korupcijom".

,,Mislim upravo da će u naredne četiri godine fokus biti na onome što jeste ne selektivna primjena zakona. Dakle, očekujemo pomoć naših evropskih partnera u tom smislu. Otvaramo pregovore poglavljima 23 i 24 i kroz jačanje institucija, njihov zakonit rad poboljšati ono što je percepcija, prije svega u domaćoj javnosti. Rekao bih da u međunarodnoj javnosti imamo razumijevanja za ono što je do sada urađeno“, kazao je Konjević.

"Korupcija predstavlja najveći izazov koji stoji pred Crnom Gorom u ostvarenju njenih strateških ciljeva: izgradnji zdravog društva zasnovanog na evropskim vrijednostima i standardima i spoljno-političkim prioritetima - članstvu u EU i NATO", rekao je Duško Marković potpredsjednik Vlade i funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista.

,,Imamo problem sa organizovanim kriminalom i korupcijom i tome se sistematski i planski suprotstavljamo ali su rezultati u borbi protiv korupcije slabiji”, priznao je nedavno Marković.

Međutim, teško je povjerovati da je moguća uspješna borba protiv organizovanog kriminala bez eliminacije korupcije jer je upravo ona, kada je u vrhu državnog aparata, temelj i za postojanje organizovanog kriminala, pa je lako shvatiti da bi čišćenje sistema od korumpiranih funkcionera i činovnika zadalo smrtonosan udarac i organizovanom kriminalu.

U opozicionoj Socijalističkoj narodnoj partiji danas nijesu bili u mogućnosti da govore na ovu temu, a u novoosnovanoj Pozitivnoj Crnoj Gori kažu da je potebna nova vlast koja će institucijama sistema omogućiti da budu depolitizovane, profesionalne i slobodne.

Dritan Abazović
Dritan Abazović
,,Do takvih institucija se dolazi na način što se ljudima koji su zaposleni i profesionalcima koji bi dodatno bili angažovani potpuno dale odriješene ruke da obave svoj posao, što u ovom momentu praktično u Crnoj Gori ne postoji. Vi jednostavno imate brojne slučajeve koji su vezani za korupciju i organizovani kriminal koji čame u fijokama tužilaštva, policije, sudstva. Tu nije pitanje da neko ne zna da odradi taj posao već je u pitanju to što neko neće, ko zna iz kojeg interesa da odradi taj posao. Ukoliko bi došlo do političkih promjena i ukoliko bi se stvorila politička klima koju priželjkuje Pozitivna Crna Gora onda bi se jednostavno tim ljudima koji obavljaju te dužnosti dale potpuno odriješene ruke da procesuiraju svaki slučaj i da poptuno nepristrasno i objektivno pristupe rješavanju tih problema“, kaže Dritan Abazović.

Korupcija je društveno zlo koje zahtijeva sistematski napor i apsolutnu angažovanost svih društvenih snaga u njegovom suzbijanju, ocjena je, nedavno prezentovane Analize efekata antikorupcijskih politika u Crnoj Gori koju je realizovala grupa domaćih nevladinih organizacija objedinjenih u koaliciju Euroblok.

Potrebno je uložiti još mnogo truda i na planu prevencije i represije, zaključuje se u dokumentu, koji nudi konkretne smjernice medju kojima su: depolitizacija državnih institucija, jačanje njihovih nadležnosti i omogućavanje nezavisnog rada, zatim posvećivanje veće pažnje edukaciji državnih službenika ali i gradjana o korupciji, omogućavanje nesmetanog rada NVO i medija i osnivanje nezavisnog jakog organa za otkrivanje i istraživanje korupcije.

"Potreban je sveobuhvatan pristup, ali prije nego što se krene u sofisticirane reforme neophodno je napraviti odlučan rez", rekao je funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Nebojša Medojević koji govori o antikoruptivnoj akciji vlade koju bi, eventualno, nakon izbora formirao Demokratski front.

,,Ona mora biti u reformama i državne uprave ali prije svega tog represivnog aparata koji treb ada kažnjava korupciju. Prije svega treba iskoristiti iskustvo Hrvatske, takozvane uskočke vertikale, odnosno specijalnog odjeljenja od najboljih profesionalaca posebno obučenih, poštenih, koji nemaju nikakve mrlje u karijeri u Upravi policije, gdje treba da bude formirana posebna uprava za borbu protiv kriminala i korupcije. Isto to treba uraditi i u tužilaštvu, od najboljih tužilaca, odnosno specijalno nezavisno tužilaštvo u okviru ovog tužilaštva i na kraju treba odabrati određenih broj sudija talentovanih, hrabrih, stručnih koje možda treba dodatno obučiti i napraviti specijalne sudove za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije gdje bi se napravila ta odvojena sudsko – tužilačko - policijska vertikala koja bi mogla onda da djeluje bez uticaja političkih struktura“, zaključio je Medojević.
XS
SM
MD
LG