Dostupni linkovi

Crnogorski medijski prostor oštro podijeljen


Neđeljko Rudović i Mirsad Rastoder
Neđeljko Rudović i Mirsad Rastoder
3. maj je svjetski Dan slobode medija. Sloboda medija podrazumjeva odgovornost, a odgovornost se stiče samoregulacijom i primjenom etičkih standarda. Upravo samoregulacija nedostaje medijskom prostoru Crne Gore, a ne može je ni biti jer je medijska scena oštro podjeljena i posvađana, zbog čega je teško očekivati ponovno aktiviranje Novinarskog samoregulatornog tijela, a time i ispunjavanje jednog od zahtjeva evropske komisije.

Da bi došlo do konstituisanja novog Novinarskog samoregulatornog tijela potrebno je da se postigne dogovor među najuticajnijim medijskim kućama o reaktiviranju ili formiranju novog Savjeta NST-a čiji je cilj unaprjeđenje novinarske profesije, poštovanje kodeksa i ostvarivanje kontakta sa javnošću.

Prošle godine se Novinarsko samoregulatorno tijelo raspalo zbog različitog tumačenja kodeksa novinara a povod je bio intervju sa kontroverznim biznismenom i optuženim u Srbiji za šverc cigareta Stankom Subotićem – Canetom.

Dotadašnji predsjednik Savjeta NST-a Mirsad Rastoder kaže da je u međuvremenu bilo pokušaja da se obnovi rad NST, ali da se nije odmaklo od početka jer postoji oštra podjela na medijskom prostoru.

"Blokadu su izazvale nataložene i nove podjele u medijskoj zajednici koje se mogu prepoznati u svojevrsnom nadgornjavanju dva medijska tabora, a svaki bi da ima riječ u postojećem ali i, kako mi se čini u ovom novom samoregulatornom tijelu. Nadam se da će novinari prevladati nataložene podjele, vlasničke uticaje i da će osnažiti realan model samoregulacije kao potvrdu nesumnjivog potencijala. Bez značajanije podrške bez svih relevantnih medija nema adekvatnog jačanja samoregulacije", kaže Rastoder.

Osnovni razlog zbog kojeg je prestao rad NST-a i zbog čega je u ovom trenutku teško očekivati reaktiviranje rada Savjeta je što centri moći iz vlasti forsiraju i zloupotrebljavaju određene medije, a oni huškaju na druge medije, kaže urednik u dnevnom listu Vijesti, Neđeljko Rudović.

"Ako govorimo o obnavljanju rada NST-a ono nije moguće sve dok pojedini djelovi vlasti u Crnoj Gori ne prestanu da zloupotrebljavaju određene medije i huškaju određene, nazovi novinare da pokušavaju da izmišljotinama diskredituju svoje kolege koji radeći svoj posao na profesionalan način otrkivaju i zapravo ugrožavaju te iste centre moći", rekao je Rudović.

Centri moći da ne zloupotrebljavaju medije

Jedan od uslova za dobijanje datuma pregovora o članstvu u EU je unaprjeđenje medijskih sloboda. U tom cilju je država dekriminalizovala klevetu a za rad Novinarskog samoregulatornog tijela je obezbijedila novac.

Štampa u Crnoj Gori - ilustracija
Prema riječima Željka Rutovića, pomoćnika ministra kulture za medije na medijskim je kućama da postignu dogovor o radu Savjeta.

"Vlada je željela da pošalje jasnu poruku i podsticaj medijskim kućama i udruženjima da novčani dio ne može biti prepreka za konstituisanje tog tijela. Ono što brine jeste da zaista u ambijentu kada imamo medijsko zakonodavtsvo uređeno po evropskim standardima i kada Vlada privodi kraju obaveze iz te oblasti zacrtane u Akcionom planu, nemamo ni naznake da li će i kada biti konstituisano novinarsko samoregulatorno tijelo kao kao demokratski institut koji unaprjeđuje i slobodu medija a time i demokratiju u društvu", kaže Rutović.

Postojeći ili eventualno formirani novi Savjet treba da dopuni Kodeks novinara Crne Gore i uspostavi još principijelnije ocjenjivanje primjene kodeksa u medijima, kaže Mirsad Rastoder ocjenjujući da je za to potrebno više esnafskog dijaloga i razumijevanja.

" Zato bi sada bilo vrlo važno da svi mediji i udruženja prihvate i potpišu neki vid memoranduma koji bi podrazumijevao, prvenstveno poštovanje etičkih standarda, trajnu participaciju u radu NST-a i uvažavanje analiza o prekršajima kodeksa o kojima se vazda, naravno može voditi javna rasprava. Da predstavnici medija u Savjetu NST-a ne zastupaju interese redakcija već profesionalnost", rekao je Rastoder.

Nijesu problem različite uređivačke politike medija niti različit pristup problemima već problem za zajedničko provođenje Kodeksa novinara Crne Gore predstavlja dio vlasti koji preko sebi lojalnih medija sakrivaju istinu, kaže Neđeljko Rudović.

"Ako u Crnoj Gori postoje, opet kažem – nazovi novinari i mediji koji služe samo da sakrivaju sva nepočinstva vlasti i ako služe za to da pokušavaju da uguraju u to isto blasto kolege koji rade u nezavisnim medijima onda tu ne može biti govora o formiranju jednog istinskog tijela koje će se brinuti o provođenju Kodeksa novinara. Dakle, samo treba da centri moći iz vlasti prestanu da zloupotrebljavaju određene medije",
smatra on.
XS
SM
MD
LG