Dostupni linkovi

Crnogorska Vlada krenula u obračun sa sivom ekonomijom


Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore
Iako joj se već godinama sugeriše da u sivoj ekonomiji leži značajan fiskalni potencijal, crnogorska Vlada se tek sada, pritisnuta praznom kasom iz koje treba namirivati strane povjerioce, sjetila da stane na put nelegalnom poslovanju koje društvu nanosi višestruku štetu.

Ministar finansija Milorad Katnić u četvrtak je objavio konkretne mjere koje bi trebalo da sivu ekonomiju svedu na prihvatljivu mjeru, a državi obezbijede dodatne prihode.

Šverceri akcizne robe, prehrambenih proizvoda, i preduzetnici koji ne prijavljuju svoje radnike kvare opšti poslovni ambijent, predstavljaju nelojalnu konkurenciju regularnoj privredi i stvaraju manjak u državnoj kasi.

Umjesto da se sivoj ekonomiji stalo na put još po ukidanju međunarodnih sankcija devedesetih, Vlada Crne Gore je do sada ležerno tolerisala ovu štetnu pojavu i tek 12. aprila usvojila Informaciju o suzbijanju sive ekonomije u kojoj, po određenim procjenama, leži potencijal od 600 miliona eura.

Ministar finansija Milorad Katnić je, nakon sjednice Vlade, kazao da će se samo boljom kontrolom prometa akciznih proizvoda u državnu kasu sliti desetak miliona eura.

"Akcizne markice nijesu dovoljno dobrog kvaliteta, koji ne obezbjeđuje punu zaštitu da se ne mogu kopirati. Zato ćemo ove godine implementirati i hologramske akcizne markice. Do sada smo imali različite akcizne stope, to je stvaralo motivaciju poreskih obveznika da izigravaju sistem“, kaže Katnić.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić se slaže da u sivoj ekonomiji leži značajan potencijal za punjenje budžeta, ali napominje da u nastojanju države da ga iskoristi mogu nastati problemi.

“Administracije zemalja kao što smo mi ne raspolažu dovoljnim potencijalima za nešto takvo, pa je i siva ekonomija direktna posljedica, možda nedovoljnog broja pojedinih službi koje se bave takvim pitanjima. Tako da mislim da je to mnogo lakše reći nego uraditi. Ali u svakom slučaju definitivno stojim na stanovištu da bi se, pri postojećem stanju stvari, daleko značajnije mogao puniti budžet iz toga što bi se sprečavala siva ekonomija“, navodi Kostić.

GPRS sistem

Ministar finansija Milorad Katnić kaže da se ne odustaje od pozivanja građana da pri izdavanju fiskalnih računa oni disciplinuju trgovce i ugostitelje, ali da će i država konačno preuzeti kontrolnu funkciju u toj oblasti.

"Predviđamo uvođenje GPRS sistema, koji će omogućiti efikasniju kontrolu mineralnih ulja, kroz daljinsko praćenje nivoa goriva u rezervoarima i povezivanje sa crpnim mjestom i registar-kasom, a onemogućiće se točenje goriva bez izdavanja fiskalnih računa. Tu je i definisanje graničnih prelaza gdje se mogu izvoziti i uvoziti akcizni proizvodi, te promovisanje i primjena oštrije kaznene politike“, objasnio je Katnić koji je rekao i da u vezi akciznih proizvoda Vlada smatra da treba unaprijediti zakonskih okvir kroz Izmjene zakona o akcizama, kojim će se revidirati akcizna politika za lož ulje i plin koji se koriste za grijanje.

“Efikasnija kontrola izdavanja fiskalnih računa biće jedan od prioriteta i kroz kampanju 'PDV tvoj novac', koja je počela prošle godine ali i kroz efikasniju kontrolu i kaznenu politiku koja će značiti progresiju u kaznenim mjerama za one obveznike koji više puta krše propise ali i zatvaranje objekata“, navodi on.

Novousvojene mjere za suzbijanje sive ekonomije u fokus stavljaju tri oblasti: kontrolu prometa akciznih proizvoda, izdavanje fiskalnih računa i regulisanje tržišta rada. A, po mišljenju ministra Katnića, najavljene aktivnosti će omogućiti državi da ubire veće prihode, a unaprijediće fer poslovanje.

Regulacija tržišta rada, prije svega podrazumijeva prisiljavanje poslodavaca da prijavljuju zaposlene i plaćaju doprinose. Regularan dio privrede, međutim, ne strahuje od suzbijanja sive ekonomije.

Unija poslodavaca je zapravo upućivala najglasnije apele da se stane na put nelegalnom poslovanju.

Za razliku od analitičara Vasilija Kostića, potpredsjednik Unije poslodavaca Dragiša Boričić kaže da je sivoj ekonomiji, zapravo, lako stati na put ali pod uslovom da se to zaista hoće.

“Ne možete vi apelovati na način kako je to radila Uprava prihoda da građani budu kontrolori tih procesa ubiranja poreza kroz izdavanje fiskalnih računa. Dakle, mora se pojačati kontrolni aparat i riješiti problem. Za mene je to vrlo jednostavna stvar, ali samo pod uslovom da se to zaista hoće. Ako vi danas u gradu imate situaciju da vidite kako neko nosi cigarete i da ih na ulici prodaje, to je van pameti, ali to je svakodnevna slika", navodi Boričić.
XS
SM
MD
LG