Dostupni linkovi

Crnogorska sapunica osvaja region


Udarni termini televizija u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, a od nedavno i u Hrvatskoj, rezervisani su za prvu crnogorsku sapunsku seriju „Budva na pjenu od mora“, čiji je lajtmotiv tranzicijsko društvo, sukob tradicionalizma i tajkunizma, kroz koji se provlači i ljubavna priča.

Objašnjavajući zašto je serija „Budva na pjenu od mora“ dobro prihvćena, ne samo u Crnoj Gori, već i u zemljama regiona, scenarista Stevan Koprivica ističe da je to upravo spoj univerzalnih tranzicijskih problema i specifičnog mentalitetskog pristupa tim problemima u crnogorskom podneblju.

„Uspjeh crnogorske serije u regionu je zbog toga što se ta mjesta tranzicionog društva prepoznaju bez obzira da li se to dešava u Srbiji, Hrvatskoj ili Crnoj Gori gdje su neke stvari potpuno identične. Taj neki specifikum i šarm seriji daje lokalna boja i mentalitet, a što se tiče problema tajkunizacije, tranzicije, siromašenja to je nešto što je prepoznatljivo u cijelom regionu. Svjedoci smo i da se serije koje gledamo, uglavnom ne bave time nego idu po toj emotivno sapunskoj liniji. Naravno i da 'Budva na pjenu od mora' ima djelimično tu sapunsku liniju, emotivno ljubavnu priču, ali ta jaka linija u socijalnom angažmanu čini tu seriju zanimljivom za ovo naše tranziciono, ex Yu područje“, pojašnjava Koprivica.

Jedna od scena koja govori o olakoj nelegalnoj kupoprodaji visoko vrijedne amfore, između ostalog, odslikava poslovni i društveni ambijent u kome nakon sticanja novca, tajkun ima potrebu da postane vlasnik dijela istorije.



Koji su to aspekti serije koji su prihvaćeni kod građana regiona, govore građani Trebinja s kojima je razgovarao kolega Nebojša Kolak.



Osim činjenice da dotiče aktuelni period tranzicije, prihvaćenost serije u regionu se može, vezati i sa željom publike da ponovo gledaju domaće autentične serijale, a nakon nekadašnjih velikih domaćih serija, a zatim aktuelnih španskih, latinoameričkih i indijskih i turskih.

„Ja mislim da je to po malo odgovor na staru naviku pravljenja nekada dobrih serija, koje su bile zaista prihvaćene odlično. Sada se u neku ruku može reći da je ova serija naša i da ima tu oznaku, da je naš ambijent, da su naši glumci, da je sve tu napravljeno od našeg materijala i sa našim pogledom na stvarnost. Možda je ta aktuelna tema u neku ruku bila jedna dimenzija priče. Tu je taj božanstveni, mediteranski ambijent i to je nešto što ja mislim da može biti zamjena za ljetovanje, ili dio onih iluzija koje živimo umjesto stvarnosti“, kaže sociolog Ratko Božović.
XS
SM
MD
LG