Dostupni linkovi

Crnogorska opozicija zahtjeva prisustvo u popisnoj komisiji


Ilustrativna fotografija
Opozicija sumnja da će država na narednom popisu fabrikovati podatke vezane za nacionalnu pripadnost građana i zato traži učešće u ovom procesu, dok iz vlasti uzvraćaju da se radi o providnom pokušaju politizacije jednog statističkog procesa.

Kako u utorak prenose mediji lideri tri najjače opozicione stranke optužili su Vladu da njenim prijedlogom Zakona o popisu stanovništva i domaćinstava, kojim se taj proces u u potunosti povjerava državnom zavodu za stastistiku Monstat, narušava transparentnost tog procesa i politizuje ovaj statistički posao.

Raško Konjević
Tri opozicione stranke, Nova srpska demokratija, Pokret za promjene i Socijalsitička naorodna partija zato su tražile da budu uključene u popis i popisne komisije kako bi budno nadzirale taj proces koji će se obaviti 2011. Poslanik SDP Raško Konjević kaže da se radi o nelegitimnom zahtjevu.

,,Ja nijesam čuo za sličan primjer da vi pokušavate da politički obojite nešto što jeste redovna aktivnost nadležnih državnih organa. Nijesam čuo za primjer da u bilo kojoj državi ima sličnih zahtjeva. Prema tome, ako idemo ka usvajanju evropskih vrijednosti onda opozicija treba da prihvati činjenicu da nadležne državne institucije obaveze koje imaju treba da sprovode profesionalno i to bez bilo kakve doze političke obojenosti. Dakle, zahtjev da u popisnim komisijama budu predstavnici opozicije ne znam šta to znači? To je potpuno anti-evropski zahtjev i taj zahtjev što se tiče SDP, neće biti prihvaćen,"
kaže Konjević.

Ako idemo ka usvajanju evropskih vrijednosti onda opozicija treba da prihvati činjenicu da nadležne državne institucije obaveze koje imaju treba da sprovode profesionalno i to bez bilo kakve doze političke obojenosti, kaže poslanik DPS-a.
Obrazlažući zahtjev opozicije lider Nove Andrija Mandić kaže da se boji da bi ukoliko Monstat bude samostalno sprovodio ovaj proces moglo doći do zlooupotreba oko izrade statistike vezano za nacinalnu pripadnost, jeizka i vjeroispovjesti građana Crne Gore. Mandić tvrdi da na prošlom popisu iz 2003. nije bilo sličnih problema zahvaljujući tadašnjim uputstvima Zavoda za statisitku koja su, tvrdi on to onemogućavala, a kojih sada nema.

,,Najvažnije pitanje bilo je unos podataka koje su naši popisivači donosili u opštinske popisivačke komisije. Pošto je vlast u 14 opština držala opozicija, međusobno su se kontrolisali i zajednički unosili podatke predstavnici vlasti i opozicije. Međusobno smo se kontrolisali i ono što su tada saopštili građani Crne Gore, pogotovu u odnosu na ona tri važna pitanja na jezik, nacionalnost i vjeroispovjest, to je urađeno na vrlo zadovoljavajući način, odnosno niko nije pokušao da falsifikuje volju građana, onako kako su se izjašnjavali,
" kaže Mandić.

Statističko, a ne političko pitanje


Portparol DPS Rajko Kovačević kaže da je opozicija citiram ,,pobrkala lončićie i da popisne komisije poistovjećuje sa bričakim odborima".

,,Ili što je vjerovatnije, smatraju da po uzoru i kako su to radili na prošlom popisu, treba vršiti politički uticaj na ovu statističku aktivnost. Podsjetiću da su tada u nekim manastirima pravili strategiju, i u vrijeme popisa koji je suštinski precizna statistika elemenata evidentiraju, vodili kampanju širokih razmjera, kao da se vodi kampanja za parlamentarne izbore, refenrendum ili rješavanje državno pravnog statusa. Očigledno da ih inercija tadašnjeg ponašanja u ovoj aktivnosti i dalje drži i zbog toga i dalje ovakvi zahtjevi o nekakvim političkim proporcijama u popisnim komisijama,"
rekao je on.

Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Andrija Mandić
je kategoričan da opozicija želi da depolitizuje ovaj proces i da izbjegne manipualcije.

,,Mi tražimo da se Zakon povuče iz procedure, da sa nekim idejama koje imamo, a koje se oslanjaju na nekadašnja uputstva MONSTAT-a iz 2003. godine, da ona budu ugrađena u Zakon i da taj Zakon primijenimo i da popis bude statističko, a ne političko pitanje,"
navodi Mandić.

Iz Demokratske Partije Socijalista, međutim jasno poručuju da nemaju sluha za najnoviji opozicioni zahtjev

,,Komisije moraju biti sastavljene od ljudi koji su sposobnih da precizno provedu sve aktivnosti koje popis predviđa, a ne da politički agituju i usmjeravaju građane ka nekom, za političke prilike poželjnom pravcu, kako to misle gospoda iz opozicije,"
kažu oni.

Prema popisu iz 2003 u Crnoj Gori živi oko 43 odsto Crnogorca, blizu 32 odsto Srba. Bošnjaka je blizu 8 procenata, Albanaca pet odsto, Muslimana četiri a Hrvata jedan odsto.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG