Dostupni linkovi

Crnogorska opozicija bojktuje sastanak sa Editom Tahiri


Potpredsednica Vlade Kosova i glavna pregovaračica sa Srbijom Edita Tahiri govori u intervjuu za AFP, Priština, 01. mart 2011.
Potpredsednica Vlade Kosova i glavna pregovaračica sa Srbijom Edita Tahiri govori u intervjuu za AFP, Priština, 01. mart 2011.
Socijalistička narodna partija, Nova srpska demokratija i Pokret za promjene će, kako je najavljeno, bojkotovat će u sredu posjetu Crnoj Gori potpredsjednice kosovske Vlade i šefice pregovaračkog tima sa Srbijom Edite Tahiri.

Iako je programomom zvanične posjete potpredsjednice kosovske Vlade najavljen i suret sa članovima skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije, tom sastanku kako je već najavljeno neće prisustovati predstavnici Socijalističke naordne partije, Nove srspke demorkatije, pa ni Pokreta za promjene.

Poslanik SNP-a Predrag Bulatović kaže da nije dobio obavještenje o ovoj aktivnosti Odbora čiji je član, ali dodaje da ne bi prisustovao sastanku ni da je obavješten.

"Naši stavovi su poznati. Mi mislimo da je pogrešno što je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova, čime je direktno "udarila" na teritorijalni integritet Srbije. Mi, dakle, smatramo da se radi o organima jedne države koja ne postoji i koja nije članica UN. Našim prisustvom bi derogirali sopstveni politički stav u vezi sa tim. Razgovarali bi sa nekim koga, u suštini, ne priznajemo", kaže on.

I član spoljnopolitičkog Odbora parlamenta iz Nove srpske demokratije Slaven Radunović je, za podgorički Dan, potvrdio da neće prisustvovati tom susretu.

"Kao neko ko apsolutno podržava suverenost Srbije na čitavoj njenoj teritoriji, mogu da kažem da pregovarači države Kosova nijesu dobrodošli u Novu srpsku demokratiju", saopštio je on.

Opozicija tvrdi da je niko nije pozvao

Potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović ovako objašnjava razloge zbog kojih se neće pojaviti na sastanku:

"Kako mogu da prisustvujem kao nepozvani gost. Ja, prije svega, nijesam obaviješten da dolazi gospođa Tahiri. Ruku na srce, ne znam ni o kome se radi. Znam da je naša služba izuzetno revnosna i ne znam zašto nije bila i u ovom slučaju. Znam i da je možda dobro što nije bila revnosna, imajući u vidu veoma konfliktne stavove parlamentaraca kada je u pitanju Kosovo. Možda je to uradjeno iz praktičnih razloga."

Branko Radulović, potpredsjednik Pokreta za promene, Podgorica, 22. decembar 2010.
Podsjetimo, funkcioneri Pokreta za promjene prisustvoali su protestnom mitingu povodom odluke Vlade Crne Gore da prizna nezavisnost Kosova.

Poslanik vladajućeg SDP i član Odbora Raško Konjević kaže da ovakav stav opozicije dovoljno govori koliko je posvećena regionalnoj saradnji što je obaveza na putu evropskih integracija.

"Još jednom se pokazuje da opozicija samo verbalno želi da obezbijedi ono što je proces regionalne saradnje, koja je preduslov za dalji proces evropskih integracija. Vjerovatno su iza toga neki politički motivi, ali mislim da i opozicija treba da poštuje ono što su legitimne odluke države Crne Gore, odnosno, njene Vlade koja je priznala Republiku Kosovo i da dvije godine nakon toga treba da odustanemo od vraćanja u prošlost i da zajednički doprinosimo regionalnoj saradnji i evropskom putu Crne Gore", zaključuje on.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG