Dostupni linkovi

Crnogorska državna kasa puna, a prazna


Automobil državne službe - ilustracija
Kako jedan prostor istovremeno može biti i pun i prazan, pokazuje primjer crnogorske državne kase. Sudeći po arčenju novca građana na službene automobile, mobilne telefone i slične potrebe - para ima na pretek.

Međutim, ako zaposleni koji iz budžeta primaju platu od par stotina eura traže povišicu od svega desetak posto, odgovor Vlade se svede na dvije riječi - nema novca.

Građani Crne Gore ne smiju da znaju koliko crnogorska Vlada troši na državne automobile, kao što ne smiju da znaju ni tačan broj službenih vozila koja, kao poreski obveznici, finansiraju.

Zvaničnih podataka nema, pa mediji i nevladine organizacije prave svoje kalkulacije. Posljednju je izveo dnevnik Dan, koji procjenjuje da se svake godine, za državne automobile potroši oko 20 miliona, dok na mobilne telefone ode"samo" pet i po miliona eura.

Ovaj dnevnik je izračunao da je ukupna cijena voznog parka državnih službi oko 30 miliona, a da samo vozila najistaknutijih funkcionera za koje kažu da ih ima 50, koštaju po 70 hiljada eura, odnosno, ukupno tri i po miliona.

Radović: Najavljuju se umanjenja plata, najavljuju se otkazi a sa druge strane niko od nadležnih ne najavljuje da će se redukovati korištenje službenih automobile.
Nije, međutim, problematično samo koliko je automobila i koliki su regularni troškovi. Inicijativa mladih za ljudska prava već dvije godine registruje nezakonito korišćenje službenih vozila, svoje tvrdnje dokumentuje fotografijama, koje objavljuje u medijima, ali bez ikakvih rezultata.

Koordinator Inicijative Milan Radović podsjeća da Vlada najavljuje neke mjere za smanjenje državnih troškova, ali ne i obustavljanje rasipništva ogromnih razmjera.

"Najavljuju se umanjenja plata, najavljuju se otkazi a sa druge strane niko od nadležnih ne najavljuje da će se redukovati korištenje službenih automobile, da će biti smanjen enormno visok broj službenih automobila", kaže Radović.

U Evropskoj uniji važi drukčije ponašanje od onog koje važi u zemljama koje pretenduju da budu članice ovog društva, pa je prošle godine, iz Downing Street-a objavljeno da britanska "Vlada, u okviru najavljenog plana štednje, razmatra mogućnost da ministrima budu oduzeta službena vozila i vozači".

Bugarski ministri su, zajedno sa pomoćnicima, nešto prije toga ostali bez limuzina, a njihov vicepremijer Simeon Đankov je procijenio da će država tako uštedjeti 50 miliona eura.

Slovenci su razmatrali kombinaciju lizinga i donacije od BMW-a od stotinu automobila, kojom bi se, navodno, takođe ostvarile značajne uštede. Krajnji rezultat ove ideje nije poznat, ali su sindikati, nezadovoljni i ovim rješenjem, postavili pitanje - ko će voziti tolike automobile.

Jednim autom na kupanje, drugim u kupovinu

U zemljama koje tek treba da postanu dio EU je nešto drukčije. Prije dvije godine zagrebački Jutarnji list je objavio priznanje neimenovanog vladinog funkcionera - da je u Hrvatskoj mnogo državnih automobila, ali da to nije čudo jer su, kako je rekao, pravo na službeni automobil imali ne samo ministri i državni sekretari već i pomoćnici, direktori uprava, pa čak i neke sekretarice."

U Srbiji je broj službenih automobila dobro čuvana tajna koju nije mogao da dokuči čak ni ombudsman Saša Janković, koji je prije tri godine potegao to pitanje.
Ilustracija
Ilustracija

Jankovićeva ocjena današnjeg stanja u toj oblasti će, zbog njegove zauzetosti, do daljeg ostati nepoznata.

Dnevnik Dan je napravio malu komparativnu analizu.

Prosječna bruto plata za prošli mjesec u Crnoj Gori je iznosila je 477 eura, pa bi po njima umjesto za troškove službenih vozila Vlada mogla da isplati čak 42 hiljade mjesečnih plata građana. Uprkos toj računici, u Vladi kažu za povećanje plata - novca nema.

Zvonko Pavićević, predsjednik Sindikata prosvjete koja traži povišicu.

"Znam samo da je u jednom razgovoru u Ministarstvu finansija bilo rečeno da bi ova povećanja koja traže korisnici budžeta bi iznosila nekih 10 posto, odnosno 20 miliona eura. To je ovo što smo čuli da se nekontrolisano i nenamjenski troši. Tako da smo sigurni da povećanje od 10 posto bi moglo da se obezbijedi, samo da se uštedi unutar budžeta i da se domaćinski vodilo računa o svim ovim sredstvima koja se imaju. Mislim da bi se sa tih 20 miliona bar 10 posto moglo povećanje da se ugradi na plate zaposlenih", kaže Pavićević.

Povišice traže i zaposleni u zdravstvu, ali dobijaju isti odgovor - novca nema.
Predsjednica Sindikata Psihijatrijske bolnice u Dobroti kraj Kotora Nada Marković svjedoči da novca ipak ima.

"Ja sam svjedok da svaki dan u Boki se voze funkcioneri. Pa neka što se oni voze, nego se posebnim vozilima voze i njihove supruge, djeca pa posebno čuvari, posebno stražari. Jednim autom idu na kupanje drugim u kupovinu. Dakle, ne idu u službenu nego u privatnu posjetu", navodi Marković.
XS
SM
MD
LG