Dostupni linkovi

Aktivisti poručuju: Pomoći izbjeglicama, a ne biti pasivan


Mirni protest protiv pasivnosti Vlade Crne Gore, Podgorica, 12. septembar 2015.
Mirni protest protiv pasivnosti Vlade Crne Gore, Podgorica, 12. septembar 2015.

Predstavnici civilnog sektora u subotu su ukazali na nedostatak angažmana crngorske državne administracije i nedovoljnu pažnju posvećuje u izbjegličkoj krizi koja je zahvatila Evropu i zemlje regiona.

Civilni sektor je održao protestni skup ispred zgrade Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija čime je želio da pokaže da Crna Gora i Podgorica nisu provincija, već da se prate globalna kretanja i da država ima empatiju i solidarnost prema izbjeglima.

"Protest organizuje Otvorena platforma nevladinih organizacija uz podršku brojnih grupa koje su se izvan svoji redovnih programa i obaveza, pridružile svima u Evropi koji su jedinstveni u pokušaju da se reafirmišu osnivački principi evropske zajednice. Podgorica i Crna Gora današnjim skupom pokazuju da nisu provincija već da se ovdje prate evropska i globalna kretanja i da građani i građanke sa ovog prostora imaju i njeguju empatiju i solidarnost", navodi Bojana Jokić, aktivistkinja civilnog sektora.

Podgorica pokazuje da je evropska prijestonica i glavni grad zemlje koja će u skladu sa svojim mogućnostima i resursima imati konstruktivnu ulogu i istinski partnerski značaj u Evropskoj uniji, ističe naša sagovornica.

Mirni protest u Podgorici, 12. septembar 2015.
Mirni protest u Podgorici, 12. septembar 2015.

"Našim okupljanjem želimo skrenuti pažnju Vladi Crne Gore na aktuelne probleme migracije. Očekujemo da Vlada u skladu sa svojim mogućnostima iskaže solidarnost, podrži napore i pomogne prevazilaženju izazova sa kojima se suočavaju zemlje iz regiona koje su takođe u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Sa ovog skupa poručujemo da prepoznajemo i podržavamo posljednje odluke niza EU zemalja kojima se ublažava i postepeno otvara proces rješavanja evropske izbjegličke krize. Posebno pozdravljamo napore koji su preduzeti od strane Njemačke i Austrije", ističe Jokić.

Bojana Jokić navodi da se očekuje od Vlade Crne Gore da pokrene odgovarajuće inicijative na regionalnom nivou posebno kroz strukture u kojima aktivno sudjeluje, kako bi se migraciji posvetila odgovarajuća politička i praktična pažnja.

"Smatramo da adresiranje pitanja migracije izbjeglica na evropskom nivou treba da bude sastavni dio naše međunarodne politike. Zato smatramo da Vlada Crne Gore treba da zauzme stav na evropskom nivou, da se pitanje migracija rješava na održiv način, uz puno poštovanje ljudskih prava, dostojanstva i uu human tretman izbjeglica. Takvo zalaganje pokazaće i punu privrženost Crne Gore načelima i principima na kojima počiva Evropska unija. Na ovaj način Crna Gora pokazuje solidarnost kao i vrijednost koju je baštinila kroz svoju istoriju", zaključuje Bojana Jokić.

Oko pedesetak aktivista se potom uputilo ka Ambasadi Republike Mađarske kojoj je upućeno protestno pismo zbog odnosa prema izbjeglicama koje dolaze u tu zemlju.

XS
SM
MD
LG