Dostupni linkovi

Crnogorska policija podigla nivo aktivnosti


Podgorica, ilustrativna fotografija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore nema konkretnih pokazatelja koji bi upućivali na postojanje opasnosti od izvođenja terorističkih aktivnosti, ali se takve prijetnje zbog dešavanja prethodnih dana u Evropi i regionu, ne mogu u potpunosti isključiti, saopštio je za radio „Slobodna Evropa“ koordinator za borbu protiv terorizma u okviru pregovaračkog Poglavlja 24, Mladen Marković, koji navodi da je MUP podigao nivo svojih aktivnosti.

Odgovarajući na pitanje da li su crnogorske bezbjednosne i obavještajne institucije podigle nivo pripravnosti, nakon terorističkih napada prethodnih dana, Marković je rekao da su, aktivnosti koje Uprava policije MUP-a, zajedno sa drugim nadležnim organima, preduzima u oblasti sprječavanja terorizma i finansiranja terorizma u Crnoj Gori, zasnovane na analizi aktuelnog stanja na osnovu kojeg se planiraju strateški ciljevi i dalje aktivnosti, sa ciljem da se doprinese opštoj bezbjednosti kako u Crnoj Gori, tako i na regionalnom i globalnom nivou. „U tom smislu se najveća pažnja posvjećuje preventivnim mehanizmima u borbi protiv terorizma, sa naglaskom na jačanje međuagencijske, regionalne i međunarodne saradnje. Cijeneći posljednja dešavanja, kao i aktuelne bezbjednosne rizike i prijetnje, Uprava policije MUP-a je podigla nivo svojih aktivnosti i, u koordinaciji sa drugim nadležnim bezbjednosno – obavještajnim službama, preduzima konkretne aktivnosti iz svoje nadležnosti koje se odnose na prevenciju terorizma. Osim toga, Uprava policije je u komunikaciji sa partnerskim službama drugih država sa kojima permanentno razmjenjuje relevantne informacije.“

Na pitanje kako procjenjuje ukupno stanje bezbjednosti u Crnoj Gori i da li postoje novi izazovi i prijetnje po bezbjednost nakon prethodnih događaja u Evropi i regionu, Marković je rekao da je stanje ukupne bezbjednosti u Crnoj Gori na dobrom nivou i da trenutno nema konkretnih pokazatelja koji bi upućuvali na postojanje osnovane opasnosti od izvođenja terorističkih aktivnosti. „Ipak, prethodna dešavanja se moraju uzeti u obzir pri procjeni prijetnje od terorizma, te se takve prijetnje ne smiju u potpunosti isključiti“, rekao je Marković.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG