Dostupni linkovi

Crnogorci teško do posla, više šansi za strance i sezonce


Ilustracija
Ilustracija
Za razliku od restriktivnih propisa zemalja u okruženju koje dozvoljavaju tek nekoliko hiljada radnih dozvola za strance, Crna Gora je izgleda obećana zemlja za nezaposlene iz regije.

Prema posljednjim zvaničnim podacima u Crnoj Gori je 28 hiljada nezaposlenih, što se iskazuje stopom od oko 12 posto. Oni koji tragaju za poslom zimi se okupljaju u centru grada, nezavničnim berzama gdje se pogađaju poslovi, a usput pokuša i nešto prodati.



Ljubitelji crnog humora rekli bi da je Crna Gora na evropskom nivou po procentu nezaposlenih. No, realnost je da se 11 posto u eurozoni smatra opasnim rekordom.

Među pojedinim zemljama članicama EU najniže stope nezaposlenosti bilježe Austrija 4, Luksemburg, Njemačka i Holandija oko 5 posto. Najveća je stopa nezaposlenosti u Španiji i Grčkoj – oko 25 procenata.

Da bi zaštitile svoje interese mnoge zemlje EU, ali i našeg susjedstva provode restriktivne politike pri određivanju kvota za radne dozvole strancima.

Crna Gora je tu, međutim mnogo izdašnija. Ipak, nedavno je vlada odlučila da za narednu godinu smanji broj radnih dozvola za strance sa oko 25 na 16 i po hiljada. Poređenja radi, Hrvatska odobrava 3 hiljade i 300 radnih dozvola, Makedonija 3 a BiH oko 2 i po hiljade.

Stranci će posao u Crnoj Gori najbrže naći u oblastima turizma i građevinarstva, za šta će tokom 2013. godine biti izdato 11.300 radnih dozvola za sezonce. Riječ je uglavnom o polukvalifikovanoj ili nekvalifikovanoj radnoj snazi za koju svakako postoji domaća ponuda na tržištu rada.

No, stranci i sezonci uglavnom imaju prednost kod domaćih poslodavaca jer najčešće dogovaraju isplatu zarađenog na crno, bez doprinosa i poreza, što snižava njihovu cijenu rada. Ovo smo zabilježili na budvanskoj, nezvaničnoj berzi rada:

XS
SM
MD
LG