Dostupni linkovi

Crni nosorog izumro, podvrsta bijelog izumire


Ilustracija
Ilustracija
Najnoviji izvještaj Međunarodne unije za očuvanje prirode potvrdio je da u Zapadnoj Africi nema nijednog divljeg crnog nosoroga te je ova vrsta označena kao izumrla u ovoj regiji. Podvrsta bijelog nosorga je također na listi kao potencijalno izumrla vrsta, prenosi BBC.

Izvještaji pod nazivom Crvene liste svake godine objavljuju listu izumrlih životinja ili one koje su pod visokim rizikom. Nikada do ove godine nije objavljena duža lista, gdje se tvrdi da je 25 posto svjetskih sisara pod rizikom od nestanka.

Vjeruje se da je i posljednji Javan nosorog izumro. Naučnici širom svijeta se trude da povećaju broj nosorga, ali neke vrste su preosjetljive na promjene klime ili su najviše bile mete lovokradica i krijumčara.

Krijumčari su najviše bili zainteresovani za rogove crnih i bijelih nosorga koje su prodavali.

"Ova vrsta nosorga imala je nesreću da bude u regionu u kojem im nije bilo moguće obezbijediti adekvatnu zaštitu. Bili su kao životinje koje hodaju sa zlatnim rogovima, zato je njima trebala najveća zaštita", rekao je predsjednik Međunarodne unije za očuvanje prirode, Simon Stuart.

Madagaskar je također mjesto gdje je 40 posto životinjskih vrsta pod prijetnjom nestanka. Upravo tamo su izgrađeni najveći rezervati za očuvanje vrsta u njihovom prirodnom staništu.

Među ugroženim vrstma su i Tatrzanski kameleon i gušter bez udova koji podsjeća na zmije. Među životinjama koje su naučnici uspjeli spasiti su Przewalski konji i sada ih u prirodi ima oko 300.
XS
SM
MD
LG