Dostupni linkovi

Sedmica u znaku ustava


Podgorica

Gost je doktor Đorđe Suhih, predsjednik Skupštine-opštine Podgorica, iz Socijaldemokratske partije, za koga je, i pored burne rasprave u Parlamentu glavnog grada Crne Gore, utisak bez konkurencije proglašenje Ustava.

Suhih sa žaljenjem konstatuje da je možda trebalo učiniti još malo napora ka kompromisu kako bi se i opoziciona Socijalistička narodna partija, kao i sve albanske stranke, našle u bloku koji je izglasao Ustav u Parlamentu.


RSE: Šta je za vas utisak sedmice za nama?

SUHIH: Mislim da je događaj koji je obilježio prethodnu sedmicu proglašenje Ustava na svečanoj sjednici i da smo na taj način zaokružili državni okvir. Nakon proglašenja države i stvaranja novog Ustava te države, mislim da smo dobili sve potrebne preduslove da napravimo državu onakvu kakvu želimo, a to je socijalna i građanska država, država jednakih mogućnosti i prava za sve, demokratska i pravna država. Nadamo se da će biti i država bogatih pojedinaca, koja će moći da omogući lagodan život svim svojim građanima.

RSE: Da sve ne bi proteklo u najboljem redu i u svečarskoj atmosferi, pobrinula se opozicija, opoziciona grupacija Srpska lista, koja je pozvala građane srpske nacionalnosti da ne poštuju Ustav. Koliko to može biti ograničavajući faktor? Da li jedan ovakav poziv može imati reperkusije na političkoj sceni u Crnoj Gori?

SUHIH: Vrlo je značajno da je Ustav usvojen dvo-trećinskom većinom u Parlamentu. Žao mi je što u osvajanju Ustava nije učestvovala i SNP jer smatram da smo uz malo političke fleksibilnosti, možda i usvajanjem nekih amandmana koji nisu bili toliko drastični u izmjenama, a za njih vrlo značajni, možda mogli postići da i oni budu u grupaciji koja će usvojiti Ustav. Žao mi je i što sve albanske partije nisu glasale. Nadam se da je i kod jednih i kod drugih to samo jedan politički potez, uslovljen nekim prethodnim aktivnostima. Srpska lista se definisala i profilisala kao nacionalna partija i predstavlja se kao zaštitnica srpskog korpusa u Crnoj Gori. Njihova je želja da političkim marketingom, kao što je poziv na ne priznavanje Ustava, omoguće sebi povoljniju poziciju u tom dijelu stanovništva. Mislim da su nacionalne ideologije ipak u padu. To su pokazali i zadnji izbori gdje su uglavnom glasove dobijale građanske partije. Ustav je građanski i mislim da je, u ovom momentu, napravljen najbolje moguće.

RSE: Protekle sedmice je u Skupštini-opštine na vašim sjednicama bilo jako zanimljivo. Odlukom odborne većine je fudbalski klub Budućnost transformisan u akcionarsko društvo. Pripao je gradskoj upravi, a dio su dobili i navijači Budućnosti, poznati pod imenom Barbari. Kako ste zadovoljni ovom odlukom?

SUHIH: Za nas je u SDP-u vrlo značajno da se definiše vlasnik kluba. Prelaskom iz društvenog vlasništva u druge oblike vlasništva ostale su neke nejasnoće oko toga ko je vlasnik društvenih organizacija, a pogotovo ko je vlasnik sportskih društava, koja su definisana kao društvene organizacije, a poslije i kao organizacije grupe građana. To je ostalo prilično maglovito. Ovaj put smo jasno definisali ono što je i bili činjenica, da grad, koji je ipak pomagao i na neki način stvarao taj klub, postane i de jure vlasnik kluba i da se prelaskom u akcionarsko društvo omogući da neko drugi otkupi klub, ne da ga dobije na poklon, nego da ga otkupi od nekoga ko ga je stvarao. Smatrali smo i da je sasvim ispravno da u stvaranju kluba, u stvaranju imena i ugleda kluba, učestvuju sa akcijama prethodni radnici i fudbaleri, kao i grupa koja se, kao nevladina organizacija, definisala kao navijači Budućnosti.

RSE: Opozicija je i tu imala primjedbe?

SUHIH: Mislim da tu u načelu sa njihove strane postoji spremnost da se ovakva ideja podrži. Malo iz političkih razloga, malo iz razloga nekog nepovjerenja, misle da je to način da se klub nekome za male pare ustupi, što su oni na kraju i rekli, bili su protiv toga, ali mislim da će budući potezi i rad na promjeni vlasništva pokazati da nije bilo skrivenih namjera i da će se oni, zajedno sa nama, priključiti daljnjem radu u transformaciji fudbalskog kluba i da će taj fudbalski klub zaživjeti onako kao što treba, a to je da sam sebe izdržava.

RSE: Podnijeta je krivična prijava MANS-a protiv gradonačelnika Podgorice, gospodina Mugoše, i direktora opštinske Agencije za nekretnine, gospodina Đukića, za zloupotrebu službenog položaja kojim su, kako tvrde u MANS-u, oštetili opštinu za oko 11 miliona eura. Možete li to prokomentarisati, pošto je gospodin Mugoša iz stranke koja je vaš koalicioni partner?

SUHIH: Prilično sam neupoznat sa tim događajima. Bilo je dosta pitanja u vezi toga na sjednici Skupštine. Čak je i meni postavljeno pitanje šta namjeravam u vezi sa tim da poduzmem. Jučer sam uputio dopis gospodinu Đukiću da me pobliže informiše o svim događanjima kako bih mogao da odgovorim na sva pitanja i da vidim šta dalje mogu da poduzmem kao predsjednik Skupštine, mada sam samo jedan od odbornika i mogu da poduzmem isto što i svaki drugi odbornik. Krivična prijava je predata državnom tužiocu i očekujem da nadležne institucije urade sve što treba, da ispitaju taj slučaj i da nas na kraju informišu o njihovom stav, a u međuvremenu će vjerovatno i Skupština zauzeti politički stav.

RSE: Postoji li mogućnost da vi u okviru organa Skupštine-opštine na neki način ispitate ove navode?

SUHIH: Blizu smo ideje da se formira neki anketni odbor oko određenih pitanja. Da li će i ovo biti pitanje kojim će se baviti anketni odbor, zavisi od brzine kojom će nadležni organi rješavati taj problem. Ukoliko oni završe rad na vrijeme, možda neće biti potrebe da i mi nešto uradimo, ali ukoliko vidim da se to odugovlači, vjerovatno ćemo i mi nešto organizovati.

XS
SM
MD
LG