Dostupni linkovi

Crnadak: Ojačaćemo regionalnu saradnju u borbi protiv terorizma


Igor Crnadak
Igor Crnadak

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, domaćin sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI) u intervjuu za RSE kaže, uz ostalo, da Bosna i Hercegovina ostaje na kursu borbe protiv terorizma i da su u tome jedinstveni svih nivoi vlasti u zemlji.

Na ministarskom sastanku CEI, koji se dešava u okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine, u četvrtak će učestvovati predstavnici 18 zemalja članica Inicijative, te predstavnici Evropske komisije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), Jadransko-jonske inicijative i Crnomorske zone ekonomske suradnje (BSEC).

RSE: Gospodine Crnadak, kako ste istakli u najavi banjalučkog sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative, jedna od glavnih tema o kojoj će se razgovarati biće problem terorizma. Kakva su Vaša očekivanja od sastanka po tom pitanju?

Crnadak: Ja očekujem da ponovimo svi opredjeljenje za žestoku borbu protiv terorizma i bitno je da je svih 18 zemalja Centralnoevropske inicijative oko toga budu nedvosmislene. I ja sam uvjeren da ćemo zapravo ojačati dodatno našu međusobnu komunikaciju, saradnju između zemalja. Za nas je to posebno važno, jer BiH je nepravedno ponekad označena kao neka vrsta, čak je bio i jedan naslov 'Utočište za teroriste', a sve je to upravo suprotno. Mi ostajemo na tom kursu i to ćemo potvrditi i tokom ovih razgovora.

RSE: Kako biste Vi ocijenili stanje u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju terorizam? Koja će biti Vaša osnovna poruka, odnosno, šta BiH može da ponudi kao dio zajedničke borbe protiv terorizma?

Crnadak: Bosna i Hercegovina je član globalne koalicije i to u onoj grupi, drugoj grupi zemalja koja, ne samo politički i diplomatski, nego i određenim donacijama pomaže ovu borbu. Pored toga, mi imamo vrlo efikasan zakon koji, evo vidite, ovih dana daje rezultate u sprečavanju odlaska boraca na strana ratišta. Pored toga, naše agencije i ministarstva nadležna, svi su opredijeljeni za to i vrlo snažno sarađuju, ne samo sa zemljama u regionu nego i drugim važnim zemljama u ovoj borbi. Tako da Bosna i Hercegovina ostaje na ovom kursu i ta borba protiv terorizma je nešto što vrlo bitno i što ima podršku svih nivoa vlasti u zemlji.

Regionalna saradnja u evrointegracijama

RSE: Još jedna ključna tema svakako će biti pitanje migracija. Na desetine hiljada migranata je do sada prošlo balkanskom rutom dalje prema EU. Šta će biti srž razgovora o tome?

Crnadak: Srećom, ova tema nije dominantna onako kao što je to bila prije nekoliko mjeseci, ali i to će biti jedna od tema. Vrlo je bitno da se na ovom polju sarađuje jer u samom početku izbijanja migrantske krize, jedan broj zemalja je očigledno pomislio da može, da tako kažem, da se dobije neki poen nauštrb drugih zemalja. Vidjeli smo da je to dovelo samo do eskalacije loših odnosa između pojedinih zemalja i loše atmosfere.

Ono što je dobro jeste što se u posljednje vrijeme stvari popravljaju. Ja sam uvjeren da ćemo mi u Banjaluci da potvrdimo da će se migrantska kriza rješavati zajedno i onima koji su u EU i onima koji nisu, a nalaze se na ovoj ruti koje su pogođene ovim pitanjem.

RSE: Koliko se učesnika očekuje i iz kojih zemalja, te koje su to još ključne teme sastanka?

Crnadak: Za nas je, pored pomenutih pitanja, ključna stvar uticaj regionalne saradnje na evropske integracije. Generalno za nas je vrlo važno da iskoristimo prisustvo Komesara Hana (Evropski komesar za proširenje Johanes Han) i ministara inostranih poslova iz zemalja EU koji će biti tu. Prije svega mislim na ministre iz Italije, Austrije, Hrvatske, Bugarske i Mađarske. Ja očekujem da u tom kontekstu dobijemo još jednom podršku. Pored ovih ministara biće prisutni još i ministri iz Makedonije, Bjelorusije a ostale zemlje, članice Centralnoevropske inicijative biće zastupljene na nivou zamjenika ministara.

RSE: Banjaluka će definitivno 16. juna biti Evropa u malom. Koliko je taj skup važan za Bosnu i Hercegovinu?

Crnadak: Banjaluka će imati skup koji je definitivno najveći međunarodni politički događaj u istoriji Republike Srpske. Za mene je to, kao nekoga ko živi u Banjaluci, to vrlo važno, šansa je to za dodatnu promociju i Banjaluke i RS. Značaj za Bosnu i Hercegovinu je ogroman, jer nakon predsjedavanja Savjetom Evrope, mi potvrđujemo još jednom da smo neko ko može odigrati ozbiljnu ulogu na evropskoj političkoj sceni i zato sam ubijeđen da će ovo sve da prođe na jedan dobar način i da će reakcije koje će uslijediti nakon toga biti vrlo pozitivne.

RSE: Ministarskom sastanku prethodi sastanak nacionalnih koordinatora država ćlanica CEI koji će raditi na usuglašavanju Communiquéa koji bi trebao biti usvojen na ministarskom sastanku. Možete li nam reći koji se to zajednički zaključci i smjernice mogu očekivati sa banjalučke ministarske konferencije?

Crnadak: Neću ja da idem unaprijed. Tačno je da nacionalni koordinatori rade danas i ja se nadam da će sutra ujutru da okončaju taj posao. Uvjeren sam da će poruke biti vrlo afirmativne, vrlo konstruktivne i biće usmjerene na saradnju, izgradnju jednog mirnog okruženja, jer samo iz takvog stabilnog i mirnog okruženja može da dođe razvoj i dobrobit za sve narode koji žive na prostoru koji pokriva ova Inicijativa. Konkretan Communiqué kada bude završen biće objavljen i dostupan javnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG