Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Opozicija traži uzrok lošeg izbornog rezultata


Opozicioni lideri na početku predizborne kampanje 3. maja 2010. godine
Zašto opoziciona koalicija nije ostvarila bolji rezultat na lokalnim izborima, pitanje je koje se postavlja nakon što je konstatovano da je izgubila dva mandata u Podgorici u odnosu na prethodne izbore i nakon što je Demokratska partija socijalista pobijedila u Andrijevici, jednom od najjačih uporišta opozicije.

Opozicione stranke ne mogu biti zadovoljne postignutim izbornim rezultatom u Podgorici, kaže nosilac izborne liste udružene opozicije Neven Gošović.

Razlozi za ovakav epilog i rezultat izbora su višestruki, od nedovoljne motivacije dijela građana da izađu na izbore, preko izbornih manipulacija vladajuće partije.

"Što se tiče samog rezultata svakako da njime ne možemo biti zadovoljni. Na žalost, značajan broj građana među kojima najviše, sigurno opozicionih birača nijesu izašli na ove izbore. Nijesu imali ili dovoljno građanske hrabrosti , ili motiva da izađu na ove izbore. Nama je poznata projekcija aktuelne vlasti u Podgorici da svoj izborni rezultat, između ostalog kreira i na neizlaznosti opozicionih birača.Tu se ne biraju sredstva, od kupovine ličnih karata, do pritisaka na poslu," rekao je Gošović.
Na žalost, značajan broj građana, među kojima najviše sigurno opozicionih birača, nijesu izašli na ove izbore. Nijesu imali ili dovoljno građanske hrabrosti , ili motiva da izađu na ove izborePotpredsjednik Nove srpske demokratije Slaven Radunović je ocijenio da je zajednički nastup opozicije na lokalnim izborima u Podgorici recept za pobjedu, ali i da je opoziciona koalicija imala samo 20 dana za kampanju.

I portparol opozicionog pokreta za promjene Koča Pavlović ocjenjuje da je osnovni razlog zbog kojeg je izostao bolji rezultat opozicione koalicije u tome što je koalicija napravljena kasno.

"Naravno da je bilo dosta propusta u našoj kampanji, ali mislim da to prizilazi iz one činjenice koju sam već pomenuo: Ova koalicija je napravljena neposredno prije izbora , ona je napravljena previše kasno da bi dobro funkcionisala u ovoj izbornoj trci.Tu je i bilo najviše grešaka koje se , pak najviše mogu prepoznati u onom dijelu javnoga medijskog nastupa koalicije," rekao je Pavlović.

Gošović je dodao:

"Moguće da je sama kampanja vremenski bila nedovoljna i da je to uslovilo da ne stignemo baš , kako smo planirali, do svakog birača.Svakako nam predstoji da održimo ujedinjenu opoziciju i osnažimo ideje oko kojih se ona udružila a narod ujedinio."

Prema riječima nevena Gošovića i Pavlovića sada je najvažnije očuvati savez opozicionih partija.

"Sve u svemu, rezultat koji je ostvarila ova koalicija, naročito u Podgorici je dobar rezultat.Mislim da mi relativno možemo biti zadovoljni tim rezultatom.Naravno da su očekivanja bila velika i razumijem da je moguće da je jedan dio ljudi razoćaran. No, mislim da je ovo tek početak političkog života ovog saveza i mislim da bi on u narednom peridou trebalo da pokaže svoj pravi kapacitet," rekao je Gošović.

Komentarišući izborni rezultat direktor Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić je rekao za agenciju MINA da crnogorska opozicija ne vidi svoje greške i uvijek pokušava da svoj loš izborni rezultat prebace na građane, konstatujući da je pobjeda DPS-a na lokalnim izborima više nego ubjedljiva i čista.

*********
Pročitajte i ovo:

SDP drži ključeve podgoričke vlasti
DPS-u 12 opština, bez većine u Podgorici
Četiri godine nezavisnosti: Napredak i izazovi
Birači izloženi političkoj segregaciji
Predizborna kampanja uz jezik uvreda i teških riječi

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG