Dostupni linkovi

Živnula kulturna i medijska scena uoči popisa


Ilustracija
Ilustracija
Prema najavama u štampanim i elektronskim medijima, građani Crne Gore u narednom periodu imaće priliku da se intezivno kulturno-umjetnički i istorijski edukuju. Brojne kulturne manifestacije do kraja marta biće održane u organizaciji Matice srpske, mega koncert sa poznatim izvođačima iz regiona prirediće Savjet bošnjaka, dok na medijskom javnom servisu učestalo najavljuju emisije koje naglašavaju nacionalnu i jezičku samobitnost crnogorskog naroda.

Postavlja se pitanje koliko ove akcije imaju veze sa predstojećim popisom.

Matica srpska u Crnoj Gori na stranicima dnevne štampe objavila je cjelomjesečni zgusnuti program kulturno-umjetničkih manifestacija koje će biti održane u gotovo svim crnogorskim gradovima.

Pod naslovima "Čujte Srbi, čuvajte se sebe, Antologijska edicija deset vjekova srpske književnosti, Kosovo i Metohija u civilizacijiskim tokovima", Matica srpska organizuje seriju koncerata, književnih večeri, izložbi i i pozorišnih predstava za koje je ulaz besplatan, a kojima će prisustvovati brojne javne ličnosti iz Srbije među kojima su akademik Lubivoje Tadić, glumci Petar Božović, Rada Đuričin,Vjera Mujović.

Na pitanje koliko sve te manifestacije sa nacionalnim predznakom imaju veze sa aprilskim popisom u Crnoj Gori i da li je riječ o direktnom ili indirektnom pokušaju uticaja na izjašnjavanje građana u Crnoj Gori Blažo Papović, generalni sekretar Matice srpske kaže:

"Kao što znate Matica srpska i postoji da bi se bavila očuvanjem kulturnog nasljeđa Srba u Crnoj Gori, a i Srba uopšte i Crne Gore, kao države. Da li to ima veze sa popisom? Pa, to ima veze na način i što sam ja trenutno živ, jer sam državljanin Crne Gor i njen građanin i biću slobodan da budem ponosan na tom popisu".

Papovića smo pitali i koliko brojne manifestacije Matice srpske u Crnoj Gori imaju veze sa aktuelnom pričom o strategiji Vlade Srbije koja predviđa i novčanu pomoć za poboljšanje položaja Srba u regionu.

"Ima veze toliko što smo mi dio sredstava dobili i tako što smo aplicirali na konkurse Ministarstva kulture države Srbije i Ministarstva za dijasporu. Dakle, to nema nikakve direktne veze sa popisom, ali ovdje sve ima veze sa popisom, pa vjerovatno će i to imati neku indirektnu vezu sa popisom. No, naš rad nema nikakve direktne veze sa popisom niti finansiranje Matice srpske ima neke veze sa popisom", kazao je Papović.

Sadržaji sa temama identiteta

Snimak stranice Bošnjačkog savjeta u Crnoj Gori
Kada je riječ o manifestacijama ostalih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori, za sada je najavljen veliki koncert za subotu veče u Bijelom Polju u organizaciji Bošnjačkog savjeta.

Veče Bošnjaka kako se navodi na pozivnicima održava se pod sloganom Bošnjaci smo!

Predviđen je nastup brojnih poznatih muzičara iz regiona među kojima su Hari Mati Hari, Kemal Monteno, Al Dino i brojni drugi.

No, Susuljo Mustafić iz Bošnjačkog savjeta ističe kako ta i ostale manifestacije koje će uslijediti nemaju veze sa pokušajem uticaja na nacionalno i etničko izjašnjavanje na predstojćem popisu.

"U tome ne treba gledati ništa loše, ništa neobično, a ne smatram da se na taj način vrši bilo kakav pritisak. Naprotiv, ovako se ljudi podsjećaju na ono što je njihov identitet, folklor, tradiciju na obilježja jednog naroda, na jezik kada su u pitanju Bošnjaci", kazao je on.

U crnogorskom nacionalnom korpusu nije uočljiva pojačana propaganda kroz manifestacije kulturno-umjetničkog karaktera. No, na kanalima javnog servisa primjetno je sve više sadržaja sa identiteskim temama u kojima se naglašavaju nacionalna i jezička samobitnost crnogorskog naroda.

Na pitanje da li je riječ o procrnogorskoj kampanji pred popis i koliko ona ima opravdanja budući da se RTVCG finansira parama svih poreskih obveznika, odgovara predsjednik Savjeta te medijske kuće Dušan Simonović:

"Iskren da budem, nijesam to na taj način shvatio niti primijetio, a nijesam imao sugestija niti primjedbi u tom pravcu. Ja ne mislim da se to nešto sada dešava ad hok niti da je apsolutno vezano za popis u Crnoj Gori nego je to proizašlo iz našeg rada u okviru kojeg smo se tokom godine bavili identitetskim pitanjima i temama sa tim u vezi. U menadžmentu kuće to jako dobro procjenjuju i rade svoj posao, a to što se sve poklopilo sa popisom u ovom trenutku ne vjerujem da ima nekog velikog uticaja.
XS
SM
MD
LG