Dostupni linkovi

I zdravstvo je talac politizacije


Klinički centar Podgorica
Sve su učestaliji slučajevi pritužbi građana ili podnošenje krivičnih prijava zbog nesavjesnog rada ljekara i ozbiljnih propusta u pružanju medicinskih usluga. U posljednje vrijeme zabilježeno je nekoliko drastičnih slučajeva u Kliničkom centru u Podgorici koji su imali fatalan ishod, a za koje su porodice okrivile medicinske radnike. Šta je uzrok ovakvoj statistici? Da li je u Crnoj Gori došlo do pada kvaliteta zdravstvenih usluga ili je svijest građana o tome šta su njihova prava u tom domenu porasla.

Direktor Domova zdravlja Crne Gore Nebojša Kavarić smatra da kvalitet pružanja medicinskih usluga u Crnoj Gori nije opao. U prilog tome navodi i nalaze eksperata svjetskih zdravstvenih institucija i agencija:

"Imamo nalaze naših supervizora ispred Svjetske banke gospodina Ravija koji je u jednom dosta temeljnom dokumentu, ocijenio pružanje i odvijanje reformskog procesa primarne zdravstvene zaštite, odnosno nivoa Doma zdravlja gdje se objektivno govori da je došlo do značajnog poboljašanja u posljednjih pet godina i kvaliteta usluga i zadovoljstva pacijenata i svih drugih indikatora koji su bili predmet tog projekta".

RSE: Da li smatrate da pojedinačni, naročito drastični slučajevi, ne narušavaju tu sliku o kojoj ste maloprije govorili?

Kavarić: Niko ovdje ne može imati mandat da kaže da je ovdje zadovoljan trenutnim stanjem, može samo da kaže da je zadovoljan u kom pravcu se kreće, posebno ako uzmete neki objektivni period za ocjenjivanje u proteklih pet godina. Smatram da je došlo do rasta kvaliteta zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i da imamo poboljšanje kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite.

I hirurg u KBC-u Crne Gore Žarko Borović ocjenjuje da je zdravstvo u Crnoj Gori jedan od najkvalitetnijih segmenata crnogorskog društva i po kadru i po uslugama. Međutim, doktor Borović istovremeno ocjenjuje kako ja najveći problem u tome što je crnogorsko zdravstvo u posljednjih nekoliko godina talac politizacije gdje su na svim funkcijama u zdravstvu postavljeni ljudi lojalni vladajućoj partiji:

Ljekarska komora je partijska ispostava

"Kojima, na žalost, nije bio moto poboljšanje zdravstvenih usluga nego glavna ideja vodilja im je da se ne talasa. Na drugoj strani, imate zdravstvene radnike koji su bijedno plaćeni za ono što rade. U priču se upliću i mediji koji žele da na senzacionalistički način prodaju svoju novinu. Mediji na taj način idu na ruku zdravstvenim vlastima i uopšte vlastima u Crnoj Gori jer i njima odgovara ta priča zato što zdravstvene radnike koji su dugogodišnja žrtva svoje profesije i svoje Hipokratove zakletve pretvaraju u ulogu krivca."


Borović posebno optužuje Ljekarsku komoru koja, po njemu, nije strukovna već policijsko partijska ispostava. Od predsjednika te komore Đoke Jočića pokušali smo da dobijemo komentar na to kao i o stanju u zdravstvu ali nije odgovarao na telefonske pozive. Na pitanje na kome leži dalja odgovornost da pružanje medicinskih usluga u Crnoj Gori bude kvalitetnije, da li na ljekarima, zdravstvenim vlastima ili društvu u cjelini doktor Borović odgovara:

"Najprije će to biti da je društvo u cjelini. Zaista je neprihvatljivo da pojedini mediji senzacionalisticki izvjestavaju o navodnim strašnim aferama , strašnim slučajevima Ja se tu ne slažem. To su sve neprovjerene informacije, neprovjereni takozvani slučajevi. Nikog ne amnestiram od potencijalne greške, ali za utvrđivanje potencijalne greške postoje nadležne institucije, odnosno sudovi."


Podsjetimo. U posljednjih nekoliko mjeseci samo u podgorickom KBC-u dogodilo se nekoliko smrtnih slučajeva pacijenata za što ja porodica odgovornost svalila na ljekare, odnosno tu ustanovu. Tako je u toku disciplinski postupak komisije KBC-a protiv šest suspendovanih radnika u Urgentnom centru za koje je komisija utvrdila da su bili odgovorni za zbrinjavanje i ukazivanje pomoći Cetinjaninu Draganu Markoviću koji je poslije saobraćajne nesreće preminuo u toj bolnici. Tužba porodice Marković nije prvi slučaj da rodbina preminulih pacijenata procesuira tužbu protiv najveće zdravstvene institucije u državi.

Mediji su se uveliko bavili i slučajem pokojnog Emila Šahmanovića koji je u podgoričkom Kliničkom centru preminuo poslije povrede kičme nakon čega je rodbina specijalnom tužiocu za organizovani kriminal podnijela krivičnu prijavu protiv te ustanove zbog nesavjesnog liječenja, ali i protiv ordinirajućeg ljekara zbog optužbe da je primio mito.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG