Dostupni linkovi

Svetozar Marović svjedočio pred specijalnim tužiocem


Marović nakon svjedočenja, 18. mart 2011
Marović nakon svjedočenja, 18. mart 2011
Potpredsjednik vladajuće Demokratske partije socijalista Svetozar Marović u petak je pred specijalnim tužiocem za organizovani kriminal saslušan u svojstvu svjedoka u sklopu istrage oko sumnjivih poslova oko gradnje postrojenja za desalinizaciju i apartmana na poluostrvu Zavala u Budvi, zbog kojih se njegov brat Dragan, potpredsjednik opštine Budva, gradonačelnik Rajko Kuljača i više drugih lica, uključujući i Marovićevog nekadašnjeg poslovnog partnera, nalaze u pritvoru koji istiše krajme ovog mjeseca.

Marović koji je u startu tvrdio da je on politička meta ovog procesa u petak je izjavio da ima povjerenje u rad pravosudnih organa, koji su kako je rekao pod pritiskom dijela javnosti.

"U Crnoj Gori nemamo političke pritiske na pravosuđe od vlasti, od države. Oni su, hvala Bogu, u Crnoj Gori potpuno nezavisni i mogu suditi i imati političku podršku svih nas da niko ne može biti iznad zakona, niti je moguće da zakon bude selektivno primijenjen. Zakon je jednak za sve ali ono što je, na žalost, istina jeste da se pravosudni organi, i ne samo oni, nalaze pod pritiskom jednog drugog dijela javnosti koji je politički suprotan ili ima političko legitimno mišljenje koje je suprotno režimu, koje je suprotno vlastima i to je ono što je veoma nezahvalna pozicija pravosuđa a to je da imate jednu industriju neistina, koje se tri godine drže u javnost pa se onda to koristi kao pritisak na tužioca da mora da pokrene postupak", rekao je Marović.

Podsjetimo, u Budvi su u decembru 2010. godine uhapšeni gradonačelnik Rajko Kuljača, potpredsjednik opštine Dragan Marović, rođeni brat Svetozara Marovića, i još osam osoba osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja i utaju poreza, vezano za izgranju hotelskog kompleksa na Zavali i postrojenja za desalinizaciju morske vode u Budvi.

Mnoštvo prijava


Sve je počelo kada je skoro 45.000 kvadratnih metara zemljišta na rtu Zavala, između Budve i Bečića, 2007. godine kupila Zavala Invest, zajednička kompanija ruskog Miraxa i Moninvesta, čiji je tada suvlasnik bio potpredsjednik demokratske partije socijalista Svetozar Marović, doskorašnji potpredsjednik Vlade.

Dragan Marović i Ranko Kuljača u Zavali, juni 2010
Istraga tužilaštva, na čiju se reakciju čekalo tri godine, bila je bazirana na krivičnoj prijavi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, kojom su obuhvaćeni Svetozar i Dragan Marović, a koji su zajedno sa partnerima bili osumnjičeni za udruživanje i omogućavanje nelegalne gradnje na Zavali.

U vezi nelegalne gradnje na Zavali bilo je mnoštvo prijava, sumnji, optužbi, inspekcijskih intervencija, pa je u jednom trenutku, zbog nepotpune dokumentacije, gradilište bilo i zapečaćeno.

Jedan od koordinatora MANS-a Dejan Milovac kaže da nije iznenađen činjenicom da Svetozar Marović optužuje dio javnosti za pritisak na provasuđe.

"Jer smo negdje očekivali da će gospodin Marović u nedostatku argumentacije, nedostatku dokaza, nedostatku valjane odbrane pribjeći ponovo tzv. teorijama zavjere i sebe prikazati kao žrtvu nekog, navodnog orkestriranog napada na njegovu ličnost, porodicu i familiju. Ja ću vas podsjetiti
Ono što očekujemo naredno da se desi jeste da se optužnica proširi na gospodina Marovića", kaže Dejan Milovac.
da je MANS još 2008. godine podnio krivičnu prijavu sa preko 50 vrlo konkretnih dokaza o tome na koji način su gospodin Marović i njegovi prijatelji i njegova uža familija, njegovi partijski i politički saradnici na lokalnom političkom niovu bili umiješani i uticali na ilegalnu gradnju na polusostrvu Zavala. Ono što očekujemo naredno da se desi jeste da se optužnica proširi na gospodina Marovića i njemu bi zaista toplo savjetovao da umjesto ovakvih floskula pred tužiocem kaže na koji način je bio uključen u kompletni posao"
, Dejan Milovac.

Marović je u petak, međutim, saopštio da je ubijeđen da će nevinost svih onih koji se trenutno nalaze u pritvoru ubrzo biti dokazana.

"Ja nijesam svjedočio u korist moga brata, niti u korist mojih prijatelja. Ja sam svjedočio u korist istine jer njih štiti istina. Ne treba da ih ja štitim."

Da li smatrate da će uslijediti vaše hapšenje nakon današnjeg svjedočenja?

"Vi bi to željeli?"
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG