Dostupni linkovi

Slučaj Zavala: Tužilaštvo traži produženje pritvora


Dragan Marović u pratnji policije, 2010
Dragan Marović u pratnji policije, 2010
Vijeće Višeg suda će se 25 januara izjasniti o zahtjevu specijalnog tužioca za organizovani kriminal, koji će prijedlog za produženje pritvora osumnjičenima u slučaju Zavala- predsjedniku Opštine Budva Rajku Kuljači i potpredsjedniku opštine Draganu Maroviću bratu Svetozara Marovića.

Tužilaštvo vidi opasnost da uhapšeni sa slobode mogu uticati na svjedoke, saučesnike i prikrivače id a mogu uništiti, sakriti, izmjeniti i falsifikovati dokaze ili tragove krivičnog djela.

Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić je potvrdila novinarima da će tražiti produženje pritvora zbog predstojećeg saslušanja većeg broja svjedoka u aferi Zavala.

"Svjedoci koje smo saslušali ukazali su na potrebu saslušanja novih svjedoka, onih koje mi nijesmo u početku planirali. Dakle, to je osnovni razlog zbog kojeg tražimo produženje pritvora"
, pojašnjava Ranka Čarapić.
Nema nekakvog uticaja na svjedoke jer su ovdje dominantni pisani dokazi, tvrdi odbrana.


Sud može prihvatiti zahtjev specijalnog tužioca, ali i taj zahtjev odbaciti jer advokatski tim odbrane smatra da nema uslova za produženje pritvora okrivljenima.

"Ne postoje razlozi za produženje pritvora okrivljenima. Oni su dali svoje iskaze . Cjelokupna dokumentacija je u posjedu specijalnog tužioca i tu se ne može ništa promijeniti. Nema nekakvog uticaja na svjedoke jer su ovdje dominantni pisani dokazi", kaže Stevan Damjanović, advokat osumnjičenog Đorđija Pinjatića.

Skupština Opštine Budva stala u odbranu osumnjičenih čelnika Opštine pa je u srijedu usvojila izvještaj beogradskih konsultantskih kuća čiji je zaključak da budžet Opštine Budva nije oštechen zbog izgradnje hotelskog naselja na rtu Zavala.

Taj izvještaj je usvojen na zatvorenoj sjednici Skupštine opštine Budva, a za njega su glasali odbornici vladajuće Demokratske partije socijalista koji u budvanskoj skupštini ima apsolutnu većinu, dok je njihov koalicioni partner Socijaldemokratska partija odbio da u tome učestvuje kako se ne bi politizovao slučaj.

Miješanje u posao tužilaštva


Potpredsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović je pojasnio da su konsultantske firme angažovane na zahtjev advokatskog tima uhapšenih.

Đorđe Pinjatić i advokat Stevan Damjanović pred sudom, 2010
"Na bazi toga Opština Budva angažovala je dva privredna društva za konsalting, specijalizovana za oblast finansija i privrednog prava bez vremena da se ide za javne nabavke a ni cijena nije to diktirala jer je ukupan iznos utrošen za ovo 1.800 eura", kaže Rađenović.

Na pitanje koliko će ovaj izvještaj biti relevantan u daljem postupku protiv čelnika Opštine Budva, advokat Stevan Damjanović kaže da se radi o značajnom podatku ukoliko je relevantan, ali da bi bilo mjerodavnije da su finansijske službe Budve došle do istog zaključka.

"Po mom dubokom uvjerenju bilo bi mnogo mjerodavnije da su finansijski eksperti same Opštine Budva ili njihova finansijska operativa da su oni došli do tog zaključka pa da su taj zaključak iznijeli, da su oni svojim pregledom njihovih poslovnih knjiga ili obračuna sa odgovarajućom firmom našli da tu nema štete za Opštinu Budva. Taj podatak je ipak vrlo značajan ali pod uslovom da je zaista argumentovan. Nakon toga slučaj dobija jednu sasvim drugu dimenziju i konotaciju"
, ocjenjuje Damjanović.

Na drugoj strani, Dejan Milovac iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, smatra opasnim što se lokalni parlament stavilo u službu osumnjičenih i da taj izvještaj predstavlja miješanje u posao tužilaštva.

"Tim prije što je prema navodima čelnih ljudi iz DPS Budve taj izvještaj naručen od strane odbrane i da je plaćen od Opštine Budva i usvojen
"Ono što je puno opasnije jeste što se kompletna samouprava stavlja u službu onih koje je tužilaštvo osumnjičilo za veoma teška krivična djela", navodi Dejan Milovac iz MANS-a.
kao neki zaključak. Ono što je puno opasnije jeste što se kompletna samouprava stavlja u službu onih koje je tužilaštvo osumnjičilo za veoma teška krivična djela"
, navodi Milovac.

Podsjetimo, u Budvi su pred samu Novu godinu uhapšeni gradonačelnik Rajko Kuljača, potpredsjednik Dragan Marović i još osam osoba osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja i utaju poreza, a vezano za izgranju hotelskog kompleksa na Zavali i postrojenju za desalinizaciju morske vode u Budvi.

Sve je počelo kada je skoro 45.000 kvadratnih metara zemljišta na rtu Zavala, između Budve i Bečića, 2007. godine je kupila Zavala Invest, zajednička kompanija ruskog Miraxa i Moninvesta, čiji je tada suvlasnik bio potpredsjednik demokratske partije socijalista Svetozar Marović, doskorašnji potpredsjednik Vlade.

Istraga tužilaštva je za osnovu uzela krivičnu prijavu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora od prije tri godine, kojom su obuhvaćeni Svetozar i Dragan Marović, a koji su zajedno sa partnerima bili osumnjičeni za udruživanje i omogućavanje nelegalne gradnje na Zavali.

U vezi Zavale je bilo još mnoštvo prijava, sumnji, optužbi, ispekcijskih intervencija, pa je u jednom trenutku, zbog nepotpune dokumentacije, gradilište bilo i zapečaćeno.
XS
SM
MD
LG