Dostupni linkovi

Biće pada prometa zbog zabrane pušenja


Jedan od podgoričkih ugostiteljskih objekata, oktobar 2011.
Zakon o zabrani pušenja je uz ekonomsku krizu doprinio da podgorički ugostitelji od septembra prošle do oktobra ove godine bilježe pad prometa od oko 30 posto, kaže ugostitelj Dejan Purić.

"Promet u mojim lokalima je opao oko 30 posto. Ljudi još puše u baštama i još nijesmo osjetili onaj pravi problem koji će da bude kada doće zima", kaže Purić.

Pad prometa uslovljava manji poreski prihod državi ali i rezultira otkazima zaposlenih.

"To će sve da dovede do smanjenja broja radnika, manjom uplatom PDV-a. Baš imamo problema sa tim kao i sa poslovanjem u proteklih nekoliko godina. Ovo nam je sada baš još jedan problem koji ne znamo kako da riješimo", navodi Purić.
Ugostitelji kažu da će pravi problem nastati kad dođe zima i kad ne bude mogućnoti pušenja u baštama.

Na porimorju lijepo vrijeme odgađa probleme zbog zabrane pušenja u zatvorenom. Hotel Blue Star je stalno odredište zaposlenih u lokalnim ustanovama.

"Ja zaista mogu da se pohvalim našim klijentima, našim dragim gostima, jer su oni odluku o zabrani pušenja u našem lokalu prihvatili kao nešto sasvim normalno i očekivano tako da mi za sada apsolutno nikakvih problema nemamo", kaže direktorica ovog hotela Vesna Fuštić.

RSE: Da li primjećujete možda manju posjećenost u toku doručka ili prijepodnevne kafe?

Fuštić: Budući da je ovako lijepo vrijeme bilo do sada, nije bilo manjeg prometa. Imamo dvije terase pa smo to tako nadomjestili. Kako će biti zimi? O tome ćemo tek tada moći da razgovaramo.

Ugostitelji traže aboliciju od kažnjavanja

Novi Zakon o zabrani pušenja ponukao je podgoričke ugostitelje da osnuju udruženje koje će u partnerstvu sa državom iznaći, kako kažu, bolje rješenje o ograničavanju upotrebe duvanskih prozvoda na javnim mjestima.

Igor Milačić kaže da će ovih dana Ministartvu turizma i Ministarstvu zdravlja predložiti odluku o aboliciji ugostitelja od obaveza da plaćaju najmanje 500 eura ukoliko njihovi gosti nepoštuju zakon.

Jedan od podgoričkih ugostiteljskih objekata, oktobar 2011.
Jedan od podgoričkih ugostiteljskih objekata, oktobar 2011.
"Prvi stav bi nam bio abolicija nas vlasnika objekata, lokala, kafea, hotela, restorana od od samovolje pojedinih gostiju tako da ne snosimo odgovornost. Mi smatramo da Ministarstvo turizma to može da riješi vrlo brzo nekom vrstom uredbe a da pokušamo da ostvarimo partnerski odnos sa njima i riješimo taj zakon", navodi Milačić.

Milačić kaže da su Zakonom o zabrani pušenja kafići izjednačeni sa vaspitnim ustanovama.

"Ovim zakonom smo došli u jednu vrlo tešku poziciju. Svrstali su nas u zdravstvenu ustanovu , u obrazovnu ustanovu u neku obaveznu ustanovu. Ugostiteljski objekat nije obavezna ustanova. Ovim zakonom mi smo pretvoreni u neku policiju, da vaspitavamo narod da li treba da puši ili ne puši. Vjerujte mi, gostu koji dolazi dvije godine u moj lokal vrlo mi je neprijatno da bilo što kažem po tom pitanju. Sada smo svi došli u poziciju da naše goste koji cijene ono što radimo moramo da izbacamo napolje", naglašava Milačić.

U mnogim evropskim zemljama postoje ograničanja pušenja, a Milačić navodi da su neke zemlje u posljednje vrijeme ublažile rigidne zabrane pušenj azbog drastičnog pada prometa.

"Imamo primjer Austrije koja nikada nije uvela totalnu zabranu, imamo i primjere vraćanja blažih mjera i izuzimanje ugostiteljskih objekata u Njemačkoj, Belgiji, Holandiji, Češkoj", podsjeća Milačić.

U Udruženju ugostitelja založiće se da se aktuelni i veoma restriktivni Zakon o zabrani pušenja promijeni kako bi se vlasnicima lokala dala mogućnost izbora.

"Mislim da bi najbolje bilo da bude pravo izbora za šta se odlučuju lokali. Da se odlučlimo – da li ćemo da budemo za pušače ili za nepušače", zaključuje Milačić.
XS
SM
MD
LG