Dostupni linkovi

Prijedlog novog zakona: Otpuštanja bez disciplinskog postupka


Sjednica Vlade Crne Gore, 23. juni 2011
Sjednica Vlade Crne Gore, 23. juni 2011
Ukoliko Skupština usvoji vladin Prijedlog zakona o radu poslodavci će ubuduće moći da, bez ikakvog disciplinskog postupka, otpuštaju zaposlene, koji će, nakon toga, moći da se u roku od pet dana žale tom istom poslodavcu. Ukoliko otkaz ostane na snazi, jedino im preostaje da tuže poslodavca.

Prema još uvijek nezvaničnim i nepotvrđenim informacijama, Vlada je po drugi put usvojila tekst koji je izmijenjen u odnosu na prethodno usaglašen sa socijalnim partnerima, a u Uniji slobodnih sindikata kažu da još uvijek nijesu dobili zvaničan papir, te da im konkretna rješenja nijesu poznata.

Zamjenik generalnog sekretara Unije Zvonko Pavićević kaže da je pojednostavljena otkazna procedura bila neminovan kompromis, ali izražava i nevjericu da je konkretno rješenje loše, kao što je u javnosti prezentovano.

"Prema onome što smo usaglasili, mislim da to nije baš tako, kako se predstavilo javnosti, da će poslodavci moći lako da daju otkaze. On ipak mora ispoštovati obaveze iz Kolektivnog ugovora, Ugovora o radu... pa
"Povoljno je što teret dokazivanja nije više na zaposlenom, već na poslodavcu. On će morati da, na sudu, dokaže opravdanost davanja otkaza", navodi Pavićević.

tek u nekim drastičnim slučajevima, ako ne radnik ne ostvaruje rezultate, ako njegovo ponašanje nije u skladu sa kolektivnim ugovorom, da da otkaz. I u tom otkazu mora postojati obrazloženje, pravna pouka i da se direktno ide na sud... Po nama, u ovoj situaciji je povoljno što teret dokazivanja nije više na zaposlenom, već na poslodavcu. On će morati da, na sudu, dokaže opravdanost davanja otkaza", navodi Pavićević.

U konkurentskom Savezu sindikata takođe kažu da još uvijek nijesu dobili tekst vladinog Prijedloga zakona o radu. Prvi čovjek podgoričkog povjereništva Saveza sindikata Goran Dragović kaže da disciplinsku komisiju treba zadržati.

"Mislim da predloženo rješenje nije dobro. Ja sam za to da se zadrži institucija disciplinske komisije. Neka poslodavac formira disciplinsku komisiju, kao što je i do sad radio, i neka stvari idu tim tokom", navodi Dragović.

Negativne reakcije radnika

Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović je rekao da dobri radnici ne treba da brinu za svoja radna mjesta, jer novi zakon, navodno, vodi računa o zaposlenima i njihovim pravima.

"Sud je krajnja instanca koja odlučuje o žalbama", rekao je Numanović, koji je objasnio da Inspekcija rada više nema mogućnostr da odloži izvršenje rješenja o otkazu.

Reakcije ljudi koji su u fabričkim pogonima svakodnevno izloženi, prema opštim procjenama, značajnoj količini samovolje poslodavaca su veoma negativne:



Iz Unije poslodavaca nije bilo moguće dobiti reakciju na vladin Prijedlog zakona o radu, koji inače uvodi još neke novine, među kojima je radni odnos na neodređeno, odnosno, dvogodišnji maksimum rada na određeno, minimalna zarada koja ne može biti niža od 30 odsto od prosjeka u državi, pojednostavljeni postupci za utvrđivanje tehnološkog viška, i visine otpremnine.
XS
SM
MD
LG