Dostupni linkovi

Vraćeni nelegalni automobili korišćeni u policijske svrhe


Ilustracija
Ilustracija
Službenici Uprave policije poslušali su naređenje novog direktora Božidara Vuksanovića, tako da su na parkingu auto-centra u Zagoriču ostavili automobile, koje su nezakonito godinama koristili u službi.

Vratili su automobile koje su često koristili i u privatne svrhe, ali sada je pitanje da li policija može da obavlja redovne poslove uz manjak vozila i da li će sada morati od novca građana da kupuje nove automobile.

Na parkingu policije u Zagoriču do ponedjeljka je parkirano oko 40 automobila, koji su po raznim osnovama oduzimani od crnogorskih građana.

Riječ je o automobilima koji su ukradeni, skinuti sa osiguranja ili su bili predmet nekog krivičnog djela, a potom su bez zakonskih okvira korišćeni u policijskom radu iako nijesu bili državna imovina.

No, vraćeni automobili sada ostavaljaju veliku rupu u voznom parku policije pa je pitanje da li će sada o trošku budžeta, odnosno građana oni morati da kupe nove automobile.

Pitanje je i po kom osnovu su vraćena vozila korišćena.

Na to pitanje pokušao je da u izjavi za TV Vijesti odgovori šef kabineta direktora policije Petar Krstajić.

"Ova vozila su dodijeljena policijskim službenicima iz razloga nedostatka motornih vozila, a takođe procjena je bila da je bolje ta vozila koristiti i servisirati nego ih prepustiti višegodišnjem propadanju", kazao je Krstajić.

Radović: Službeni automobili moraju biti označeni

Među vraćenim automobilima su pojedini veoma luksuzni modeli koje su neke starješine i šefovi policija koristili u službene, ali i privatne svrhe.
Milan Radović
Milan Radović

Upravo su zloupotrebe službenih automobila bile predmet akcije NVO Inicijativa mladih za ljudska prava koja je zahvaljujući praćenju vozila sa službenim tablicama javnost zasipala stotinama fotografija funkcionera i automobila uhvaćenih na djelu.

Vidjeli smo da pojedini funkcioneri odlaze na plažu službenim automobilom, u kupovinu, na vikend izlete pa čak i u inostranstvo.

"Mi to podržavamo i mislimo da je mnogo prije trebalo donijeti tu odluku, čak se može postaviti i pitanje ko je odobrio korišćenje nelegalnih automobila u policijske svrhe i smatramo da takvi automobili zapravo moraju biti izuzeti i o njimase pobrinuti u skladu sa zakonom. Svakako policijski službenici ne smiju voziti automobile koji su neregularni i postavlja se pitanje da li se takvi automobili mogu registrovati. Policija prvo treba sama da poštuje zakone, pa da onda to traže od građana", komentariše odluku novog direktora policije koji je naložio vraćanje spornih automobila Milan Radović, koordinator Inicijative.

Najavljeno je da će službene registarske tablice PG MNE biti ukinute, pa u Inicijativi mladih za ljudska prava strahuju da će to onemogućiti praćenje i evidentiranje onih koji službena vozila koriste u privatne svrhe

"Mi smatramo da službeni automobili, prije svega moraju da na neki način budu označeni. Ukoliko se takvi automobili ne prepoznaju u javnosti kao službeni, kao vlasništvo građana Crne Gore, onda to stvara niz drugih posljedica. Evo u našem konkretnom primjeru kada smo pratili kako se zloupotrebljavaju službeni automobili u privatne svrhe, ako dođe do ukidanja oznaka mi više nećemo znati koji je automobil službeni, a koji privatni", naglasio je on.
XS
SM
MD
LG