Dostupni linkovi

CG: Podrška nevladinog sektora vojnom sindikalisti


Vojska Crne Gore
Vojska Crne Gore
Generalštab Vojske Crne Gore je prije desetak dana pokrenuo disciplinski postupak protiv predsjednika Sindikata Vojske, potpukovnika Nenada Čobeljića zbog navodnog kršenja Zakona o vojsci po kome pripadnici službe ne mogu davati izjave medijima bez dozvole nadređenih.

Nenad Čobeljić, koji je prethodnih mjeseci više puta ukazivao na probleme pripadnika vojske i navodne malverzacije prilikom dodjele stanova u službi, za Radio Slobodna Evropa kaže da je ovo očigledan pritisak na njega i njegove kolege iz sindikalne organizacije.

"Ja sam u unutrašnjim obraćanjima nadređenima u Vojsci i Ministarstvu odbrane ukazivao na negativnosti koje su svakako mogle i trebalo da prouzrokuju pokretanje disciplinskog postupka protiv određenih ljudi u ministarstvu i generalštabu. Međutim, to nije urađeno. Već evo punih 6 mjeseci mi upozoravamo na takva djela ali niko ne pokreće postupak protiv tih odgovornih lica. Kada smo mi sada zbog takvog odnosa te probleme iznijeli u javnost onda smo mi krivi. Mislim da je to prilično neshvatljivo"
, kaže Čobeljić.

Iz Unije slobodnih sindikata podsjećaju da je Čobeljić ukazivao na ključne probleme pripadnika Vojske Crne Gore od kojih su mnogi i dobili sudske procese zbog neisplaćenih dugovanja.

Srđa Keković smatra da je pokretanje disciplinskog postupka protiv Čobeljića očigledna šikana.

Srđa Keković
"Odnosno odmazda vezano za njegov pokušaj da u Vojsci Crne Gore stvori jedan autentičan sindikat. Vi znate da se on od samog starta mimo svega onoga što se isključivo tiče vojnih stvari bavio i tim ekonomsko socijalnim položajem zapošljenih u vojsci. Zajedno sa svojom organizacijom prevashodno je tražio da se riješe neka naknadna primanja koja ljudim pripadaju iz plate. Tim povodom je podignut jedan broj tužbi i isto tako je pokrenuo stvari oko rješavanja stambenih pitanja gdje je tvrdio da postoji niz problema. Na kraju imamo situaciju da se pokušava ta sindikalna organizacija razbiti i po mišljenju nas u Uniji slobodnih sindikata, to je zato da bi se upravo prikrile te neke nezakonite kativnosti", kaže Keković.

Boris Raonić iz Inicijative mladih za ljudska prava kaže da je u pripremi porotestno pismo kojim se želi ukazati na očigledne pritiske kojima su izloženi sindikalni aktivisti u Crnoj Gori.

"U našem monitoringu o poštovanju ljudskih prava primjetili smo veliki broj primjera pritisaka na sindikalne aktiviste i to je postalo veoma raširena pojava u Crnoj Gori. Kap koja je prelila čašu su pritisci koji se vrše u Vojsci Crne Gore nad sindikalnom organizacijom, prvenstven
"U našem monitoringu o poštovanju ljudskih prava primjetili smo veliki broj primjera pritisaka na sindikalne aktiviste i to je postalo veoma raširena pojava u Crnoj Gori", kaže Boris Raonić.
o na samog lidera te organizacije Nenadom Čobeljićem i mi smo se odlučili da koordinišemo grupu intelektualaca koji su spremni da potpišu pismo kojim će se obratiti svim institucijama nadležnim za poštovanje zakona i Ustava, svim ministarstvima, skupštinskim odborima, članovima Nacionalnog savjeta za odbranu i bezbjednost i želja nam je da ukažemo na ovaj ozbiljan problem kojim se oni do sada nijesu bavili. Želimo da ukažemo i da ih podsjetimo da je Crna Gora zemlja socijalne pravde, definisana je tako Ustavom, da je ona predvidjela pravo na sindikalno i svako drugo udruživanje i to pravo se drastično krši"
, tvrdi Raonić.

U generalštabu Vojske Crne Gore nijesmo uspjeli da dobijemo komentar čitave situacije.

Sindikalna organizacija sa Čobeljićem na čelu upozoravala je na loš materijalni položaj zaposlenih i ukazivala na probleme u Vojsci, a u više navrata je saopštavala i da su rukovodstvo sindikata i članovi izloženi pritiscima i ucjenama, prijetnjama i progonu.

Vojnim pravilnikom, kako prenose mediji, predviđene su tri kazne za disciplinski prestup, koji se smatra težom radnom povredom, a to su prekid službe (otkaz), umanjenje plate od 30 odsto ili oduzimanje čina.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG