Dostupni linkovi

Za učešće u mirovnoj misiji 100 eura dnevno


Američke trupe u Avganistanu
Američke trupe u Avganistanu
Nakon što je Skupština odobrila, u mirovne misije odlazi 36 pripadnika crnogorske vojske od čega 31 u Avganistan, dva posmatrača u Liberiju i tri pripadnika mornarice u vode Somalije. U toku je njihova obuka po najvišim vojnim standardima.

Ciljevi ove misije je izgradnja kredibiliteta crnogorske vojske i doprinosi se njenom razvoju za sticanje iskustava na terenu.

"Pored toga, učešće u misijama predstavlja doprinos Crne Gore u izgradnji u očuvanju mira u regionu i globalnom nivou"
, rekao je ministar odbrane Boro Vučinić.

On je odbacio pojedine konstatacije koje su se mogle čuti u višemjesečnoj polemici oko odlaska crnogorskih vojnika u misije, među kojima je i teza da se odlaskom u Avganistan može doprinijeti međunacionalnoj netrpeljivosti u Crnoj Gori:

"Ja želim da kažem i podsjetim da će na čelu upravo te prve jedinice, prve rotacije biti oficir koji je po nacionalnosti musliman. Neće se ovi naši pripadnici vojske koji odlaze u Avganistan u sprječavanje sukoba prilikom trgovine narkoticima, kao što se moglo čuti i sukobima narkokartela u Avganistanu. Dakle, kazao sam koje će biti njihove osnovne obaveze i osnovni zadaci, tako da ne stoje i te teze koje su se u javnosti i u raspravi koja je bila u parlamentu mogle čuti. Da li je NATO instrument za sukob civilizacija i to je bilo pitanje koje se moglo čuti. Ja mislim da je to danas najmanje njegova misija i da apsolutno ne može biti prepoznata od strane NATO-a kao najmoćnije vojne organizacije, političke i sa mnogo širim aspektima njegovog djelovanja."


Vojnicima 100 eura dnevno


Učešće u misijama će na najbolji način doprinijeti jačanju odnosa sa saveznicima i partnerima i ubrzati evroatlantski put Crne Gore od čega će građani imati konkretne koristi. Vučinić je, između ostalog, ukazao da je vojsci Crne Gore s toga potrebna podrška građana za odlazak u misije:

"Podrška naših građana biće veoma značajna našim vojnicima u obavljanju njihove odgovorne misije širom svijeta. Imajući to u vidu neshvatljivo je kako se određeni djelovi naše javnosti odnose prema svojoj vojsci. Crnogorsku vojsku čine sinovi i kćeri naših građana koji su dobrovoljno odabrali taj častan poziv. Njihovo učešće u mirovnim operacijama je jedno od najvažnijih misija vojske, a podsjetiću da je odlazak u misije baziran isključivo na dobrovoljnoj osnovi."


Premija za osiguranje vojnika će iznositi oko 30.000 eura, a visina naknade vojnicima iznosiće 100 eura dnevno.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić je rekao da vojnicima predstoji obuka u Mađarskoj:

"Nakon završetka te završne obuke biće izvršena provjera i izdati sertifikati da li naši pojedinci i svako od njih može učestvovati u misiji. Provjera osposobljenosti i provjera procedura, fizičke osposobljenosti, uključujući i provjeru znanja engleskog jezika.

Ministar Vučinić i načelnik Geleralštaba Samadžić će u novembru otići u Avganistan prije odlaska samih vojnika, a kako su saopštili, vojnike će posjetiti i tokom njihovog šestomjesečnog boravka u toj zemlji.

Tokom ranijih rasprava o odlasku u misiju u Avganistan dio političke javnosti se protivio tom odlasku i u Skupštini nije podržao odlazak vojnika u Avganistan.

Prema riječima Vasilija Laloševića, potpredsjednika Socijalističke narodne partije, radi se, između ostalog, o rizičnoj aktivnosti:

"Kazali smo da, na žalost, bezbjedonosne prilike na sjevernom regionu Avganistana, gdje će biti crnogorski vojnici i pripadnici mirovnih snaga, nijesu baš tako idealni kako je neko od zvaničnika htio da prikaže. O tome svjedoči i napad Talibana, lokalnih Talibana, na jedinicu hrvatske vojske koja je takođe stacionirana u reonu sjever. Od ponuđenih zadataka na našu jedinicu, iako je riječ o organizovanoj snagi pješadije za zaštitu snaga i zadacima obezbjeđenja komandnih baza, ipak smatramo da je riječ o veoma rizičnoj operaciji upravo iz razloga što se tamo sukobljavaju zaraćene talibanske frakcije, a i dolazi do obračuna takozvanih vođa narkokartela."
XS
SM
MD
LG