Dostupni linkovi

Lukšić i opozicija blizu dogovora o srpskom jeziku?


Premijer Igor Lukšić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa opozicijom, 26. avgust 2011
Premijer Igor Lukšić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa opozicijom, 26. avgust 2011
Nakon dugotrajnih pregovora o načinu uvođenja srpskog jezika u školski sistem u Crnoj Gori, najviši politički predstavnici vlasti i opozicije su došli do još jednog načelnog dogovora.

Nakon skoro tročasovne treće runde pregovora između premijera Igora Lukšića i lidera crnogorske opozicije u traženju rješenja o uvrštavanju srpskog jezika u crnogorski obrazovni sistem, što je uslov opozicije za davanje dvotrećinske podrške izbornom zakonu, premijer Igor Lukšić je saopštio da je predložio rješenje prema kojem će djeca od septembra u školama učiti predmet pod nazivom crnogorski jezik/maternji jezik i književnost.

U rubrici maternji jezik djeca će upisati o kom se radi jeziku koji je u Ustavu označen kao jezik u službenoj upotrebi - srpski, bosanski ili hrvatski.

"Polazeći od Ustava Crne Gore, koncepta građanske države, a imajući u vidu istu lingvističku osnovu crnogorskog i srpskog jezika, nastavnim planom i programom obezbjeđuje se nastava iz crnogorskog/maternjeg jezika. Crnogorski jezik i književnost, crnogorski/srpski jezik i književnost, crnogorski/bosanski jezik i književnost ili crnogorski/hrvatski jezik i književnost. I ima opcija da se dopiše ocjena iz predmeta maternji jezik i književnost", pojasnio je Lukšić.

Nebojša Medojević

Sa sastanka je sa jasnim stavom izašao samo lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, koji je saopštio novinarima da su pregovaračke strane blizu kompromisa te da je dogovoreno da će se u školama učiti jedan jezik, dobiti jedna ocjena, ali da je samo ostalo otvoreno pitanje naziva tog predmeta.

"Ovim prijedlogom je zadovoljena ta ravnopravnost crnogorskog i srpskog jezika i ostaje sasvim malo detalja, ali krupnih političkih odluka, koje treba donijeti da prevaziđemo ovu situaciju", rekao je Medojević.

Medojević je izrazio umjereni optimizam da će se postići konačan dogovor i ocjenio da bi bilo loše da se zbog jednog detalja ugoze evropske integracije.

"Taj dogovor nije lak sa političkog aspekta. Biće sigurno mnogo ekstremista koji će biti nezadovoljni, koji će nas napadati ali čini mi se ipak da bi nepostizanje dogovora naišlo na ogromno nerazumijevanje
"Dogovor nije lak sa političkog aspekta. Biće sigurno mnogo ekstremista koji će biti nezadovoljni", ocijenio je Nebojša Medojević.

najvećeg broja lijevo orjentisanih građana Crne Gore i EU i smatram konačno da umjerene političke opcije, dobronamjerne političke opcije, treba da hrabro iskorače ispred ekstremista koji će sigurno biti, i sa srpske i sa crnogorske strane, među njima mnogi koji su profesionalno plaćeni da razigravaju crnogorske i srpske patriote", rekao je Medojević.

Potpisivanje u ponedjeljak

Predsjednici Nove srpske demokratije Andrija Mandić i Socijalističke narodne partije Srđan Milić se nisu obraćali medijima nakon sastanka, ali ono što je poznato je da će Lukšićeve predloge predstaviti svojim partijskim organima koji bi do ponedjeljka trebalo da odgovore da li prihvataju dogovor o sistemu izučavanja maternjeg jezika.

Dugotrajni pregovori o srpskom jeziku u obrazovnom sistemu inicirala je opozicija koja je uslovila davanje dvotrećinske podrške novom izbornom zakonu čije je usvajanje neophodno za nastavak evropskih integracija Crne Gore.

Naime, usvajanje novog izbornog zakona usklađenog sa Ustavom jedan je od sedam zadataka koji je pred Crnu Goru stavila evropska komisija.

Premijer Lukšić je ocijenio da prijedlog o razrješenju pitanja jezika u obrazovnom sistemu predstavlja najveći mogući kompromis i očekuje da će sporazum biti potpisan u ponedjeljak. A na pitanje iz kojih knjiga će djeca učiti predmet crnogorski/maternji, premijer je lopticu prebacio u dvorište ministarstva prosvjete.

Dijalog o izbornom zakonu vođen je u Skupštini nekoliko puta, fotografija sa rasrpave u julu 2011.

"Vjerujem da Ministarstvo prosvjete ima način kako da odgovori i toj vrsti obaveza", rekao je premijer.

Pregovori o izbornom zakonu traju bezuspješno već nekoliko godina. Dijalog se vodio u Skupštini Crne Gore uz konsultacije sa Venecijanskom komisijom.

Iako je tokom prvog razgovora sa premijerom Igorom Lukšićem, održanog sredinom avgusta, opozicija sklopila sporazum o četiri tačke o vraćanju srpskog jezika u obrazovni sistem, a što je bio uslov za podršku izbornom zakonu, već narednog dana akteri su saopštili da različito tumače taj sporazum.

Zato je održan još jedan sastanak koji nije dao rezultat, a dio opozicije je poručio da traži apsolutnu ravnopravnost srpskog i crnogorskog jezika ili Crna Gora neće nastaviti integrativne procese ka Evropskoj uniji.

U parlamentu su zakazane plenarne sjednice na kojima će se raspravljati i odlučivati o izmjena Zakona o obrazovanju za 2. septembar, a o izbornom zakonu na sjednici 6. sptembra.

Evropska komisija će 12. oktobra saopštiti da li preporučuje da Crna Gora započne pristupne pregovore o članstvu u Uniji.

Milić i Mandić navodno odbili Lukšićev prijedlog o jeziku

Milić i Mandić navodno odbili Lukšićev prijedlog o jeziku

Lideri Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić i Nove srpske demokratije (NOVA) Andrija Mandić odbili su u petak prijedlog crnogorskog premijera Igora Lukšića za izmjene Zakona o opštem obrazovanju, ocjenjujući da on ne obezbjeđuje ravnopravnost srpskog i crnogorskog jezika, prenosi portal In4S.

Iz vrha SNP-a i NOVE razgovori od petka ocijenjeni su kao neuspješni u svojoj finalnoj verziji, iako je konstatovan napredak "u vidu želje da se nađe povoljnije rješenje".

Iz vrha SNP-a i NOVE ocijenjeno je da je Lukšićev prijedlog suštinski isti kao prošli, ali dopunjen manjim, gotovo kozmetičkim izmjenama.

Prema izvorima portala In4S, SNP i NOVA će u naredna dva dana najvjerovatnije predložiti svoje rješenje koje će biti strogo vođeno principom ravnopravnosti, pa makar i na štetu obje zainteresovane strane.
XS
SM
MD
LG