Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada preselila u zgradu vrijednu nekoliko miliona


Nova zgrada Vlade Foto:Savo Prelević
U ponedjeljak se, dvadesetak godina od uvođenja višestranačja, crnogorska Vlada iz stare zgrade, poznate kao "Dva sanduka", preselila u novi objekat u centru Podgorice. Slučajno ili ne svačano preseljenje se poklopilo sa rođendanom premijera Mila Đukanovića.

Useljenje u novu zgradu Vlade koja se nalazi u strogom centru Podgorice u Novoj srpskoj demokratiji doživljavaju, kako kažu, kao vrhunac objesti. Portparol Nove Jovan Vučurović smatra da je krajnje problematično što Vlada u vrijeme recesije razmišlja isključivo o komoditetu ministara i namještenika:

"I Vlada baš u ovom trenutku troši na novoj zgradi više od pet miliona eura da bi ljudima koji su direktno odgovorni za teško ekonomsko stanje omogućila radne uslove kakve nemaju ni predsjednici najjačih država svijeta. Gradeći novu zgradu Vlade u trenutku kada ta ista Vlada čini sve da dodatno ponizi i ekonomski iscrpi građane duboko je, ocjenjujemo, nemoralno i nepošteno, a takođe prepoznajemo da je postojao i drugi niz prostora koji bi se uz simbličnu naknadu moglo opremiti i prilagoditi za rad ministara i njihovog osoblja. Naravno, čitav proces ove Vlade, čiji su se ministri napatili u sada već bivšim prostorijama, odvija se zbog prikrivanja, blago rečeno, otimačine u režiji Demokratske partije socijalista koji je sve ove godine zgradu u vlasništvu Crne Gore izdavao Vladi kao svoju."


Milionska kirija za kasu DPS-a
Objekat, poznat kao "Dva sanduka" u kojem je Vlada bila smještena, trebao bi biti ustupljen na korišćenje svim parlamentarnim strankama.


Vlada je skoro dvije decenije bila smještena u zgradi nekadašnjeg Centralnog komiteta saveza komunista koju je Demokratska partija socijalista, kao nasljednik Saveza komunista, koristio kao svoje vlasništvo, ubirajući milionsku kiriju od prostora koji je, kako su više puta protestovali iz opozicije, izdavao sam sebi.

Velizar Kaluđerović iz Socijalističke narodne partije tvrdi da su još prije desetak godina stvoreni zakonski uslovi da se sada već stara zgrada Vlade proglasi državnom imovinom, ali je to učinjeno tek ovih dana. Kaluđerović je skeptičan prema najavama da će objekat, poznat kao "Dva sanduka", biti ustupljen na korišćenje svim parlamentarnim strankama, shodno njihovoj snazi:

"Vidjećemo kako će Vlada koja, ponavljam, i dalje ima ustavnu poziciju da gazduje državnom imovinom. Sumnjam da će pokušati da napravi sve moguće opstrukcije da onemogući političke partije, posebno opozicione, da koriste državnu imovinu koja treba da se oslobodi, odnosno tu zgradu koja treba da se oslobodi nakon što se Vlada preseli u novu zgradu."


Preseljenje na premijerov rođendan
Svakako da će povraćajem ove imovine u status državne Demokratska partija socijalista ostati bez dijela prihoda


DPS je do sada inkasirao milione od izdavanja zgrade Vlade. Procjenjuje se da je u stranačku kasu išlo oko milion eura godišnje. Portparol DPS-a Rajko Kovačević, međutim, tvrdi da nije sve u novcu:

"Svakako da će povraćajem ove imovine u status državne Demokratska partija socijalista ostati bez dijela prihoda, ali vrlo brzo će se opozicija uvjeriti na prvim narednim izborima da u tome nije ključ ozbiljnog i organizovanog funkcionisanja partije i dobijanja povjerenja građana."


Svečano preseljenje u novu zgradu Vlade, slučajno ili ne, poklopilo se sa rođendanom premijera Mila Đukanovića. To je zapalo za oko i Velizaru Kaluđeroviću:

"Vlada pokazuje i primjerom izgradnje nove poslovne zgrade u koju se danas počinje useljavati i gle čuda, bukvalno na dan kada je rođendan aktuelnog premijera Đukanovića što, između ostalog, govori koliko je poltronerije u vlasti oko Đukanovića."


Portparol DPS-a Rajko Kovačević je na naše pitanje da li se radi o namjeri ili koincidenciji, odgovorio čestitkom:

"Hvala vam što ste me podsjetili da je predsjedniku Đukanoviću danas rođendan i ja želim da iskoristim priliku i da mu ga na talasima Radija Slobodna Evropa čestitam, a njemu i njegovom kabinetu poželim da i u novoj zgradi Vlade nastave sa dosadašnjim uspjesima na kreiranju crnogorske državne politike, barem na približnom nivou na kome su to činjeli do sada iz stare zgrade."
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG