Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Formiranje vlade u sjenci (ne)realno

update

Vlada u sjenci bila bi pandan vladi Mila Đukanovića
Iz nevladinog sektora se sve češće čuju saopštenja o potrebi formiranja vlade u sjenci koju bi činile opozicione partije, ali i intelektualci. Da li je jedan takav projekat realan, s obzirom na odnose unutar opozicije, a ujedno i da li je takav projekat neophodan kako bi se napravio dodatni pritisak na vlast?

Crnogorske opozicione stranke bi trebalo da formiraju vladu u sjenci, kako bi javnosti pokazale da su stručne i spremne da preuzmu odgovornost vršenja vlasti, te da ponude rješenja za koja smatraju da su bolja od onih koje nude predstavnici vlasti saopštio je podgoričkom "Danu" aktivista nevladinog sektora Boris Raonić, dodajući da bi Vladu u sjenci mogli činiti i one vanpartijske ličnosti koje u ovom trenutku i pored želje strahuju od formiranja sopstvene političke partije.

O Vladi u sjenci je nedavno govorio i profesor Milan Popović koji je u autorskom tekstu u "Vijestima" ukazao da bi takva vlada trebalo da bude prethodnica sveukupnim društvenim promjenama, a koju bi sačinjavale opozicione stranke zajedno sa nekorumpiranim dijelom civilnog društva i nestranački intelektualci. Ideju o formiranju vlade u sjenci funkcioneri opozicije načelno pozdravljaju.

Koča Pavlović, portparol Pokreta za promjene:

Koča Pavlović, Foto: Savo Prelević
"Vlada u sjenci svakako jeste prva faza u konstituisanju neke vlade nacionalnog jedinstva ili koncentracione vlade i mi ćemo to podržati, između ostalog, zbog toga što je to Pokret za promjene i inače imao kao projektovani korak u tom pravcu kreiranja neke alternative, organizovane alternative ovome režimu."

O predlogu o formiranju vlade u sjenci treba razmisliti i analizirati kroz prizmu zajedničkih napora da se dođe do okupljanja antirežimskih snaga, kaže Jovan Vučurović iz Nove srpske demokratije, koji smatra da okosnica treba da budu tri opozicione stranke:

"Ranije smo iznijeli stav o pojedinim namjerama određenih nevladinih organizacija i nezavisnih intelektulaca da uđu u politiku i ocijenili da je i za takvu vrstu angažovanja postoji jednostavan put, a to je formiranje političke organizacije u kojoj bi ti ljudi ujedinili svoje kapacitete, a nakon toga ih predočili politčkom tržištu. Nadamo se da ova inicijativa nije jedna od onih kojima se želi u politiku ući na mala vrata, držeći pridike sa tribina, već dobronamjerna sugestija koja znači spremnost da se pomogne u demokratizaciji Crne Gore do koje ne može doći bez smjene aktuelne vlasti i nakon toga promjene sistema vrijednosti."

PROBLEM JE NEJEDINSTVO OPOZICIJE


Vasilije Lalošević iz Socijalističke narodne partije smatra da je realizacija formiranja vlade u sjenci moguća uz određena pravila:

"Mislim da je moguće kada se naprave određena pravila, kada se zaborave određene predrasude i kada se možda prisjetimo nekih stvari kada smi mi nekim ljudima predložili da prvo uradimo standarde, pa da se onda borimo za državu."

Predsjednik Instituta Alternativa Stevo Muk ne vjeruje u mogućnost da opozicione stranke mogu da formiraju vladu u sjenci i ocijenio da iznošenje takvog projekta predstavlja u ovom trenutku pokušaj da opoziciona javnost zaboravi na neuspješnu saradnju u okviru projekta bojkota lokalnih izbora:

"Ako bi se zaista htjela organizovati vlada u sjenci onda bi to bio jedan prilično napredan nivo saradnje opozicionih partija i ja lično u njega ne vjerujem. Smatram da je nemoguća misija gdje su opozicione partije pokazale da ni na mnogo nižim nivoima saradnje to ne mogu da ostvare. U tom smislu ja vjerujem da je najbolje opozicionim partijama da se okrenu sebi, svaka od njih pojedinačno da se okrene svojim biračima i da sa njima rade. I u tom smislu vjerujem da je poruka koju im je Doris Pak poslala na posljednjem sastanku tokom posjete delegacije evropskog parlamenta najbolja moguća preporuka i savjet, a velike priče o opozicionoj saradnji treba ostaviti za neko drugo vrijeme. U tom smislu vjerujem da je rad unutar samih partija, kroz formiranje pojedinačnih partijskih vlada u sjenci najbolji način da se partije zaista okrenu sebi, da dođu do najboljih kadrova unutar sebe za određene pozicije, da promovišu ono što su kvalitet i profesionalnost i da rade na sopstvenoj izgradnji."
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG