Dostupni linkovi

U vrijeme štednje, ministri primali bonuse


Nova crnogorska Vlada, na čelu sa Igorom Lukšićem, decembar 2010
Nova crnogorska Vlada, na čelu sa Igorom Lukšićem, decembar 2010
Potreba štednje državnog novca u periodu ekonomske krize nije spriječila članove crnogorske Vlade da povrh plate, svakog mjeseca, primaju i bonuse od po 900 eura.

Javnost, koja je uredno obavještavana o vladinim mjerama štednje, čitavu godinu nije ništa znala o vladinim mjerama za očuvanje životnog standarda ministara.

"Saznanje da su članovi Vlade svakog mjeseca primali po 900 eura povrh plate, a da javnost o tome nije ništa znala, govori o neprincipijelnosti i netransparentnosti te Vlade", rekao je za naš program generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković, komentarišući informaciju, koja je cijele prošle godine skrivana od javnosti, a koja bi i dalje ostala u tajnosti da premijer Igor Lukšić primljene bonuse nije naveo u svom imovinskom kartonu, podnešenom nadležnoj komisiji.

Iako izražava nadu da upravo ta činjenica predstavlja svijetlu tačku u cijelom slučaju, Srđa Keković smatra da je ovakvo ponašanje Vlade nedopustivo.
"To je stvarno skandalozna stvar u vremenu ekonomske krize i u situaciji kada nas Vlada sve poziva na štednju i kada umanjuje zarade zapošljenima", ocjenjuje Srđa Keković.


"To je stvarno skandalozna stvar u vremenu ekonomske krize i u situaciji kada nas Vlada sve poziva na štednju i kada umanjuje zarade zapošljenima, kada uvodi kategorije koje nijesu bile oporezive u oporezive, pri činjenici da se otpušta mnogo radnika, da ljudi žive izuzetno teško i to ogroman broj, imamo situaciju da su članovi Vlade dobijali maltene još jednu platu uz platu koju su primali uz svoj rad. Mislim da je ovo jedan veliki šamar principijelnosti Vlade. Znači, pokazali su se kao nedosljedni"
, kaže Keković.

Informacija da svi ministri u Vladi Crne Gore od prvog januara prošle godine imaju pravo na bonuse preko oficijelne plate u iznosu od 900 eura, u međuvremenu je i zvanično potvrđena.

Generalni sekretar Vlade Žarko Šturanović je dnevniku Vijesti rekao da je odluku donio uži kabinet bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Po dvije prosječne zarade


"Članovi Vlade, generalni sekretar Vlade i sekretar Sekretarijata za zakonodavstvo mogu, po osnovu vršenja funkcije, ostvariti posebnu naknadu uz zaradu", glasi zvanična informacija uz koju stoji i da su svi članovi Vlade na koje se ova odluka odnosi “ostvarili ovu naknadu u 2010. godini u iznosu dvije prosječne neto zarade iz prethodne godine”.

Igor Lukšić
Do četvrtka su objavljeni imovinski kartoni bivšeg potpredsjednika Vlade Svetozara Marovića i bivših ministara Gordane Đurović, Branimira Gvozdenovića i Predraga Nenezića, od kojih niko nije prijavio bonuse.

Jedino je premijer Igor Lukšić ovaj prihod unio u svoj imovinski karton, iz kog je javnost i saznala za ovu vladinu praksu.

Šef ekonomskog tima opozicionog Pokreta za promjene Zarija Pejović očekuje reakciju nadležnih organa, ali napominje i da joj, čak iako je vladina odluka zakonita, u periodu teške socijalne situacije nedostaje legitimitet.

"Posebno je činjenica to što je isključivo gospodin Lukšić naveo u svom imovinskom kartonu da je primao taj bonus dok to ostali članovi Vlade nijesu naveli pa me interesuje što će po tom pitanju uraditi Komisija za konflikt interesa jer je očigledno da se radi o obmanjivanju pojedinih članova Vlade koji to u svojim kartonima nijesu naveli. Sa druge strane, nameće se pitanje da li je to jedino nesvrsishodno trošenje sredstava, da li postoji zakonski osnov za dodjeljivanje tog bonusa. To je pitanje i za državno tužilaštvo kao i za Državnu revizorsku instituciju da utvrdi da li takvih primjera ima još"
, navodi Pejović.

Nadoknada za izgubljene upravne odbore


Početkom 2009. godine usvojen je zakon o sprječavanju konflikta interesa,
Funkcioner SNP Aleksandar Damjanović smatra da ovo saznanje predstavlja još jedan dokaz da Vlada radi netransparentno i "skoro nezakonito".
koji je onemogućio članove Vlade da participiraju u upravnim odborima državnih preduzeća, čime su ostali bez značajnog dijela redovnih mjesečnih primanja.

"Ovo je način kojim je članovima Vlade omogućeno da nadoknade novac koji su ranije primali po osnovu članstva u upravnim odborima", kaže funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović, koji smatra da ovo saznanje predstavlja još jedan dokaz da Vlada radi netransparentno i "skoro nezakonito", ali i razlog za pojačavanje parlamentarne kontrole rada Vlade.

"Naravno da se može govoriti i o svojevrsnoj kompenzaciji i to ne samo u dijelu gdje članovi Vlade ne mogu biti u brodu društva gdje Crna Gora ima većinsko vlasništvo koje po principu sada pokrivaju pomoćnici ministara jer mi smo svjedoci da je prošle godine u cilju ,,štednje,, donešena uredba o tome da se obustavi isplata raznoraznim komisijama kao svojevrsna naknada za nešto što je redovan posao.

Međutim, Vlada je našla mehanizme da komenzuje i taj dio i da svojim bonusom dakle nadoknadi ono što je nekada bilo ničim utvrđeno pravo ministara,,
XS
SM
MD
LG