Dostupni linkovi

Novi korak u odnosima crnogorskih vlasti i NGO sektora


Premijer Igor Lukšić sa predstavnicima nevladinih organizacija, Podgorica, 12. januar 2011
Premijer Igor Lukšić sa predstavnicima nevladinih organizacija, Podgorica, 12. januar 2011
Crnogorski premijer Igor Lukšić započeo je tronedjeljne konsultacije sa najznačajnijim činiocima društvenog i javnog života o najvažnijim pitanjima u državi.

Nakon sastanka sa predstavnicima dvadesetak nevladinih organizacija, iz kabineta premijera Igora Lukšića je saopšteno da je predsjednik Vlade pozvao NVO sektor na saradnju, konstatujući da nevladine organizacije nisu opozicija Vladi i da bi volio da u narednom periodu Vlada i NVO sektor zajedno doprinesu unapređenju demokratizacije društva, građanskim pravima, unapređenju političkog sistema, slobode i socijalnog položaja građana.

Premijer je, između ostalog, uputio otvoren poziv NVO-ima da dostave prijedlog zakonskih rješenja u oblasti objedinjavanja organa za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i drugih oblasti

Na drugoj strani, predstavnici nevladinih organizacija su upoznali
Očekivanje je da ovaj sastanak nije neka vrsta marketinga novog premijera, kaže Vanja Ćalović.
premijera sa problemima sa kojima se suočavaju i predložili da se saradnja sa Vladom nastavi.

"Očekivanje je da ovaj sastanak nije neka vrsta marketinga novog premijera već da ćemo nešto konkretno postići na tom sastanku i da to neće biti, da kažem jednokratni događaj, već da ćemo imati priliku da i u buduće razgovaramo o konkretnim stvarima. Takođe, ono što je bila moja sugestija premijeru je da predloži i ministrima u Vladi da imaju jednu sličnu praksu, da nema nikakvog razloga da dolazimo u situaciju da o vrlo konkretnim problemima da razgovaramo samo i isključivo putem sredstava informisanja već sam sigurna da ako postoji raspoloženje kod njih postoje kapaciteti u NVO da zaista pokušamo zajedno da dođemo do određenih rješenja"
, kaže Vanja Ćalović iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

Otklon od dosadapnje prakse


I Zlatko Vujović, direktor Centra za monitoring je ocijenio da se radi o razgovoru koji prevazilazi protokolarni susret.

Premijer sa predstavnicima NGO sektora, Podgorica, 13. januara 2011
"Predsjednik Vlade je najavio jednu značajniju i intezivniju saradnju Vlade sa NVO. Važno je naglasiti da to nije bio čisto protokolarni susret u kojem bi smo, da kažem, svi iznijeli neka lijepa očekivanja već je bio prilično konkretan iz razloga što je najveći broj prisutnih NVO otvorio ona pitanja koja su inače otvarali sa nekim konkretnim prijedlozima a od predsjednika Vlade smo čuli i konkretne odgovore", kaže Vujović.

Poziv premijera Igora Lukšića nevladinim organizacijama na konsultacije mogao bi da predstavlja diskontinuitet u odnosu na dosadašnju praksu, kada je od strane Vlade dio nevladinog sektora i to onog dijela koji je ukazivao na društvene probleme proglašavan praktično antidržavnim elementima.

Pored toga, nije zabilježeno da je bivši premijer Milo Đukanović razgovarao sa predstavnicima nevladinog sektora i to onima koji su kritikovali vlast. Zbog toga nevladine organizacije očekuju da će dijalog sa premijerom predstavljati novi početak u tim odnosima.

Izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović je poziv Lukšića ocijenila pozitivnim.

"Potez premijera predstavlja otklon od dosadašnje prakse izvršne vlasti, kako prethodnog premijera tako i pojedinih članova Vlade koji su predstavnike civilnog društva nazivali špijunima koji rade protiv države, sramotnim ljudima i tako dalje. Mislim da smo došli u novu fazu kada novi premijer pokazuje makar elementarno razumijevanje za proces konsultacija i ulogu civilnog društva i u tom smislu zaista cijenim da je ovaj njegov potez pozitivan i nadam se da neće ostati samo na ovome i da ovo neće biti neka vrsta marketinškog trika premijera nego da će zaista željeti da se angažuje u jednom zaista konstruktivnom dijalogu kroz koji bi mogli da dođemo do toga da u Crnoj Gori nastupe kvalitativne promjene"
, kaže Ćalović.

"Prijatno osvježenje u odnosu na dosadašnji odnos Vlade prema NVO sektoru", ocjenjuje Zlatko Vujović.

I Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje dijalog prvog čovjeka izvršne vlasti i nevladinih organizacija smatra značajnom novinom.

"Ja bih prije svega željela da kažem da je vrlo pozitivno što je novi premijer na početku svog mandata pokazao otvorenost da se konsultuje sa civilnim društvom jer to predstavlja jednu značajnu novinu u crnogorskom kontekstu. Istinske učinke ćemo moći da cijenimo u nastupajućem periodu"
, zaključuje Uljarević.
XS
SM
MD
LG