Dostupni linkovi

Da li će se saznati ko je letio vladinim avionom


Logo crnogorske nacionalne aviokompanije, ilustrativna fotografija
Logo crnogorske nacionalne aviokompanije, ilustrativna fotografija
Upravni sud će u roku od osam dana presuditi po tužbi MANS-a protiv vladinog Generalnog sekretarijata, koji je odbio da ovoj nevladinoj organizaciji dostavi tražene informacije u vezi korišćenja vladinog aviona.

Iako se domaća javnost, već godinama, s vremena na vrijeme bavi pitanjem - ko sve i za koje namjene koristi vladin avion, ovo pitanje i dalje ostaje bez odgovora.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je, od vladinog Generalnog sekretarijata zatražila ovu informaciju za prethodne dvije godine, ali dogovora nema.

Tako svi koji nezvanične informacije o brojnim zloupotrebama vladinog aviona u privatne svrhe, smatraju istinitim, zapravo dobijaju svojevrsnu novu potvrdu za svoje sumnje.

Vuk Maraš
"Pozadina svega toga nam još uvijek nije poznata i imamo razloga da sumnjamo da oni to rade kako bi sakrili podatke o tome da su neki javni funkcioneri možda putovali u privatne svrhe u inostranstvo i zloupotrebljavali državnu imovinu ove zemlje ili da se možda radilo o nekim putnicima koji su možda jednostvano izbjegli ovaj kompletan spisak prijavljivanja i koji su neprijavljeno letjeli sa crnogorskim avionom. Brojne spekulacije su postojale u medijima, čak se u vezu sa tim letovima dovode i braća Šarić. Ništa od toga nije dokazano ali na žalost prvi korak kako bi se bilo što od optužbi za vladin avion nešto dokazalo jeste da se od Vlade dobije spisak ko je od ljudi sve putovao vladinim avionima. Da li se radi o javnim funkcionerima i njihovom osoblju ili se radi o ministrima koji su sa svojim porodicama letjeli po Evropi u privatne posjete", kaže direktor monitoring programa MANS-a Vuk Maraš.

Vladin Generalni sekretarijat je odbio zahtjev MANS-a, da im se, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, dostavi dokumentacija o letovima vladinog aviona, putnicima, destinacijama i razlozima putovanja, što je obrazloženo ocjenom Sekretarijata da se zahtjev zapravo odnosi na statistički izvještaj, koji bi tek trebalo sačiniti, odnosno, da ne postoji zakonska obaveza za pretvaranje informacija iz jednog oblika u drugi.

Klasična manipulacija

MANS je, zahtijevajući od suda da poništi rješenje Generalnog sekretarijata Vlade, priložio i važeće Uputstvo o korišćenju vladinih vazduhoplova, kojim je propisana obaveza popunjavanja dva obrasca, koji sadrže upravo tražene podatke.

Nije potrebna nikakva dodatna obrada podataka, niti njihovo pretvaranje iz jednog oblika u drugi, kaže Vuk Maraš iz MANS-a.

"Navod generalnog sekreterijata Vlade da tu informaciju ne posjeduju je jedna klasična manipulacija. Mi dobro znamo šta tražimo od njih.
"Institucija koja je direktno pod premijerom na čijem čelu je Žarko Šturanović jednostavno odbija da ispoštuje i elementarne odredbe ovoga zakona", tvrdi Vuk Maraš.

Mi vrlo dobro znamo da su sve to informacije koje postoje u tom obliku u kojem su tražene i samo želimo da taj organ konačno počne da poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama. Moram vam reći da nas jako čudi da u trenutku kada je cijela državna uprava navodno i deklarativno spremna da poštuje taj zakon, da je premijer lično saopštio da je taj zakon veoma bitan i da će ga svi državni organi poštovati, institucija koja je direktno pod premijerom na čijem čelu je Žarko Šturanović jednostavno odbija da ispoštuje i elementarne odredbe ovoga zakona", tvrdi Maraš.

Prema računici opozicionog Pokreta za promjene, godišnji trošak za letove ministara i drugih državnih funkcionera nije manji od dva i po miliona, a prosječan dnevni trošak za ovu namjenu je oko osam hiljada eura.

"Ako se zna da je avion svakodnevno letio po 15 sati, a da u vazduhu potroši između pet i šest hiljada eura, računajući i obavezne servise i osiguranje aviona i motora i dodaju li se tome aerodromski troškovi, putni troškovi posade, kao i troškovi podgoričke logistike, dolazi se do prosječne dnevne cijene od oko 8.000 eura - pa se prosječni godišnji trošak avio-servisa može procijeniti na oko 2,5 do 2,8 miliona eura", izračunali su u Pokretu za promjene.
XS
SM
MD
LG