Dostupni linkovi

Murov izvještaj Vašingtonu o korupciji u Crnoj Gori


Ambasador Roderick Moore, foto: Savo Prelević
Ambasador Roderick Moore, foto: Savo Prelević
Afera WikiLeaks počinje da se odmotava i u Crnoj Gori. Podgorički list Vijesti objavio je prvu u nizu najavljenih povjerljivih depeša američke ambasade administraciji u Vašingtonu.

U njoj tadašnji ambasador Roderik Mur izvještava o korupciji u Crnoj Gori, ukazuje na povremene veze zvaničnika crnogorske vlasti i kriminalnih klanova, ukazuje na razmjere nepotizma i konflikta interesa i na činjenicu da mnogi političari imaju značajne poslovne interese u državnim kompanijama.

Malo zemalja u Evropi ima tako lošu reputaciju u borbi protiv korupcije kao što je ima Crna Gora, ocijenio je tadašnji američki ambasador u Podgorici Roderik Mur u izvještaju Stejt Departmentu od 2. septembra 2009.
Kao tipičan primjer povezanosti visokih političara i biznisa, Mur pominje Svetozara Marovića.


Kao tipičan primjer povezanosti visokih političara i biznisa, Mur pominje ondašnjeg potpredsjednika Vlade i sadašnjeg potpredsjednika vladajućeg DPS-a Svetozara Marovića. Ne može se sklopiti značajan posao u Budvi bez njegovog blagoslova, ističe Mur i dodaje kako je Marović, navodno, direktno ili preko članova porodice, povezan sa preko 22 kompanije.

Još jedan primjer kojim Mur ilustruje razmjere korupcije u Crnoj Gori je i vlasništvo porodice Đukanović u Prvoj banci, koju većinski kontroliše brat Mila Đukanovića a u kojoj akcije imaju i sam bivši premijer i njegova sestra.

"Prva je jedina crnogorska banka koja je imala koristi od vladinog paketa od 40 miliona eura", podsjeća se u pismu Vašingtonu i navodi kako "i mnogi drugi visoki političari imaju značajan poslovni interes u državnim kompanijama”.

Kao ključne slabosti crnogorske države apostrofiraju se i nepotizam, slaba kontrola konflikta interesa, nekažnjivost osoba koje su povezane sa vladajućim partijama i neuspjeh sudskog sistema da efikasno procesuira korumpirane zvaničnike.

Nema sigurnih informacija


Na sve ono što je pisao Mur godinama su ukazivali u nevladinom sektoru, primjećuje generalni sekretar Evropskog Pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.

Momčilo Radulović
"Ja bih sada volio da vidim reakciju nadležnih organa i državnih struktura, naročito onih institucija i pojedinaca u njima koji su za takve tvrdnje imali izuzetno visok stepen kritike prema NVO, medijima u Crnoj Gori koji su na takve pojave u društvu ukazivali godinama. Njihove su osude bile pretočene u kvalifikacije tipa – izdajnik, plaćenik pa sve do uvreda na lični račun. Interesuje me kako će ti pojedinci i državne strukture sada reagovati", kaže Radulović.

Komenatarišući objavljivanje diplomatske depeše koja je iz Podgorice upućena u Vašington, crnogorski premijer Igor Lukšić u Briselu je izjavio kako su dobri odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Država važniji od diplomatskih pisama.

Kratak komentar na zapažanja Roderika Mura imao je i ministar untrašnjih poslova Ivan Brajović.

"Ja bih na ovo samo rekao da je gospodin Roderik Mur bio uvaženi predstavnik američke administracije koji je radio svoj posao na profesionalan način. Zaista ne bih komentarisao njegovu prepisku sa Stejt Departmentom"
, kaže Brajović.

Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta, pak, nije iznenađen Murovim opisom stanja u Crnoj Gori iako je preovlađujuća percepcija javnosti bila kako je Mur naklonjenim vlastima u Podgorici.

Za bivšeg šefa crnogorske diplomatije Branka Lukovca nema ništa čudno u aferi Wikileaks koja je otkrila razliku u onome što su zvanični stavovi američke ambasade i internih izvještaja Vašingtonu.


"Nijesam video da je gospodin Mur odstupao od bilo kakavih redovnih diplomatskih aktivnosti i ponašanja. Naravno, čini mi se da je sve ovo samo dokaz da diplomatske strukture često znaju mnogo više o nama samima nego što to mi imamo utisak. Svakako, potpuno je normalno da svaka diplomatska struktura, pogotovo jačih zemalja ima svoje obavještajne strukture u domicilnim zemljama"
, ocjenjuje Radulović.

Za bivšeg šefa crnogorske diplomatije Branka Lukovca nema ništa čudno u aferi Wikileaks koja je otkrila razliku u onome što su zvanični stavovi američke ambasade i internih izvještaja Vašingtonu.

"Vikiliks je pokazao da nema potpuno sigurnih, potpuno zaštićenih informacija, čak i kada je najjača sila u pitanju. To je novi fenomen koji će uticati, kako na način zaštite informacija, tako i na sadržinu poruka"
, kaže Lukovac.

RSE: Dakle ovdje nema onoga što bi običan čovjek krstio kao licemjerstvo, kao dvostruku vrstu izvještavanja?

"Ne. To je suština, da tako kažem te službe. Ona na jednoj strani prenosi zvanične stavove, ono što je politika jedne zemlje, ali ona isto tako svoju zemlju mora da obavještava i da koristi ne samo zvanične nego i sve ostale informacije koje dobija. Tako da šta će biti politika njegove zemlje to zavisi šta će od njega primiti njegovo ministarstvo, njegova vlada i on mora da djeluje u skladu sa tom politikom koju njegova vlada određuje"
, ocjenjuje Lukovac.
XS
SM
MD
LG