Dostupni linkovi

Svi ćute o optužbama predsjednika Upravnog suda


Branislav Radulović
Istup predsjednika Upravnog suda Crne Gore Branislava Radulovića, koji je podgoričkim Vijestima kazao da je sud na čijem je čelu zatrpan pritužbama na rad državnih organa, što ukazuje na nezakonit rad državne i lokalne uprave, prošao je bez odjeka.

Niko se od nadležnih nije oglasio na upozorenja Radulovića, koji je kazao da bi se ova nezakonita praksa mogla zaustaviti jedino postavljanjem pitanja razrješenja resornih ministara i predsjednika opština.

Bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić kaže da su se mnogi mogli prepoznati u Radulovićevim optužbama koje su, kaže Mitrić, na mjestu jer su principijelne prirode.

,,Ako u pravu postoji pravilo koje važi još od Aristotela do danas i koje glasi 'da u jednakim pravnim situacijama organ primjene prava mora jednako da odlučuje' i ako je Sudski savjet nadležan da razrješava sudije koje rade nezakonito i neispunjavaju norme, onda po toj logici stvari, a i po pozitivnom pravu, svaki organ, počev od Vlade pa do najniže uprave, dužan je da ako njihovi činovnici rade nezakonito da ih razriješe. To znači u krajnjem da je organ koji postavlja nekoga uvijek nadležan za njegovo razrješenje. Prema tome, svi su dužni da reaguju a ovdje svi ćute a svi moraju da reaguju. Eto, u tome je naša nevolja", kaže Mitrić.

Prema zvaničnim podacima sud je od početka godine primio preko 1.500 predmeta, dok ih je prošle godine bilo manje od 1.000. Radulović je izjavio da je Upravni sud poništio 42 odsto državne i polovinu odluka lokalne administracije.

Takav podatak znači nezakonit rad državne i lokalne uprave i to je razlog zbog kojeg je uvećan broj tužbi, pojasnio je Radulović u razgovoru za Vijesti. Odgovarajući na pitanje kako objašnjava to što država ne reaguje na Radulovićeve navode, Blagota Mitrić kaže kako smatra da je to iz čistog oportunizma.

"Idu prosto linijom manjeg otpora. Ja mislim da nema drugog objašnjenja za građane. Pravno objašnjenje sam pokušao da dam a što se tiče nekog logičnog objašnjenja, prosto ne mogu da vidim ako to nije jedna linija nezamjeranja , ili linija manjeg optora, ili jedan ortodoksni oportunizam u ponašanju tih organa", smatra Mitrić.

Podsjetimo, Komisija za utvrđivanje konflikta interesa i Ministarstvo za evropske integracije su ranije ignorisali odluke Upravnog suda i pokušavali da nađu rupe u zakonu kako bi izbjegli izvršenje njegovih odluka.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG