Dostupni linkovi

Novi debakl sa Izbornim zakonom


Sa jedne od sjednica crnogorske Skupštine iz 2009., foto: Savo Prelević
Sa jedne od sjednica crnogorske Skupštine iz 2009., foto: Savo Prelević
Višegodišnji pokušaji da Crna Gora uskladi Izborni zakon sa Ustavom ponovo je propao u Parlamentu gdje je trebalo da bude usaglašen. Ponovni neuspjeh i nepostizanje dogovora o izbornom zakonu dolazi pred sjednicu Odbora delegacija Evropskog i Crnogorskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje i pred mišljenje Evropske komisije o crnogorskoj molbi za status kandidata u EU, što se očekuje u novembru ove godine.

Rasprava u Skupštini Crne Gore protekla je u optuživanju izmedu vlasti i opozicije o tome ko je kriv za neusaglašavanje Izbornog zakona sa Ustavom Crne Gore.

Partije na vlasti smatraju da opozicione stranke opstruiraju demokratske procese u Crnoj Gori, dok opozicija tvrdi da vlast novim zakonom o izborima želi da zadrži sve monopole u izbornom procesu.
Opozicija zahtjeva profesionalizaciju Državne izborne komisije i ocenjuje da predloženi akt ne propisuje ravnomjernu zastupljenost vlasti i opozicije u opštinskim izbornim komisijama.


,,Može se reći da je parlamentarna opozicija u ovom domu, bez ikakvih razloga, bez i jednog valjanog argumenta zazirala od prijedloga koji vodi boljem, opstruirala isti i odugovlačeći rad, komplikujući procedure izmiještala raspravu van parlamenta. Ako se ne složimo, ako zakon ne bude usvojen rok za njegovo usklađivanje ostaje ali i mučan utisak da je pobijedio politički partikularizam, politička sebičnost, destrukcija, da je poražen Ustav, da je kompromitovana naša obaveza da se politički odgovorno ponašamo", rekao je predstavnik vladajuće koalicije Miodrag Vuković.

Opozicija zahtjeva profesionalizaciju Državne izborne komisije i ocenjuje da predloženi akt ne propisuje ravnomjernu zastupljenost vlasti i opozicije u opštinskim izbornim komisijama i traži da dio gradana koji nemaju državljanstvo nastave da uživaju pravo da biraju.

,,Crnoj Gori treba sublimacija svih pameti a ne samo ove sa vaše straneda dođemo do rješenja.Vi sa ovom pričom nikako ne možete spočitavati ovoj grupaciji ovdje da je protiv evropskog puta Crne Gore ili da je eventualno ne izglasavanje ovog zakona nešto protiv Evrope", ustvrdio je predstavnik opozicije Vasilije Lalošević.

Manipulacija Skupštinom

Protiv predloženih izmjena Izbornog zakona su i albanske nacionalne partije, jer je ukida posebna izborna jedinica Albanaca, zbog čega njihovi politički predstavnici u Parlamentu smatraju da su novim rješenjima ugrožena stečena prava Albanaca.

,,Mi smo javno i otvoreno rekli da se ne slažemo sa finalnim rješenjima, barem što se Albanaca tiče i to je naš definitivan stav", kaže Mehmed Zenka.

Za usaglašavanje izbornog zakonodavstva potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini Crne Gore. Nakon jasne neusaglašenosti oko suštine Izbornog zakona postavlja se pitanje zbog čega je vladuća većina zakazala sjednicu Skupštine i raspravu o usaglašavanu Izbornog zakona bez obezbjeđene dvotrećinske većine i potrebne saglasnosti sa barem dijelom opozicije.

Prema mišljenju opozicionih stranaka, radi se o manipulaciji vladajuće većine koja želi da nakon neuspješne skupštinske sjednice, na predstojećem sastanku u Briselu okrivi opoziciju za neusaglašavanje Izbornog zakona sa Ustavom.

Nebojša Medojević
,,Potrebno je da ovaj parlament bude izmanipulisan od njegovog rukovodstva i vladajuće većine i da se napravi neka predstava kako bi se crnogorskoj javnosti pokazalo kako opozicija neće da glasa za zakon koji je, po mišljenju režima usklađen sa najvišim evropskim standardima. Radi se o jednoj najobičnijoj manipulaciji crnogorskog parlamenta i radi se o zamajavanju građana. Zna se red, ne idete sa predlogom zakona ako za to nemate obezbijeđenu većinu. Pitanje je zašto DPS i SDP dolaze na Skupštinu kada nemaju obezbijeđenu dvotrećinsku većinu? Odgovor je - zato što hoće da manipulišu ovim visokim domom. I to nije prvi put i to će se nastaviti sve dok oni ne postanu opozicija", kaže predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Skupština Crne Gore je u prethodne tri godine četiri puta produžavala rok za usaglašavanje izbornog zakonodavstva sa Ustavom, a u međuvremenu izbori su se održavali po starom zakonu koji je prethodio novom Ustavu. Posljednji put taj rok je produžen do kraja 2010. godine.

Predstavnici vlasti su više puta ukazali da bi bilo dobro doći do konsenzusa prije mišljenja Evropske komisije o crnogorskoj molbi za status kandidata u EU, što se očekuje u novembru ove godine.
XS
SM
MD
LG