Dostupni linkovi

Stvoren ekonomski okvir za saradnju sa UAE


Crnogorski ministar transporta Andrija Lompar ministar za ekonomiju Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisuju sporazum o vazdušnom saobraćaju, 6. oktobar 2011
Crnogorski ministar transporta Andrija Lompar ministar za ekonomiju Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisuju sporazum o vazdušnom saobraćaju, 6. oktobar 2011
Sa 25 milijardi eura, koliko se očekivalo da će investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) uložiti u ulcinjsku Veliku plažu, ekonomska saradnja Crne Gore i Emirata se svela, po procjenama Privredne komore Crne Gore, na statističku grešku.

Do sada je, prema zvaničnim podacima, iz ove zemlje investirano svega 50 miliona eura, a značajniji priliv arapskog novca nije mnogo izvjestan ni sad, iako se upravo radi na postavljanju "institucionalnog okvira" za ekonomsku saradnju.

Tokom boravka zvanične delegacije UAE u Crnoj Gori, koja u fokusu ima ekonomsku i saobraćajnu saradnju, mogla se sa obje strane čuti čitava serija ocjena o brojnim mogućnostima, velikom potencijalu i poklapanju međjusobne ponude i tražnje.

Ministar ekonomije UAE Sultan Bin Saed Al Mansuri je čak rekao da ekonomska saradnja Crne Gore i Emirata ima "svijetlu budućnost". Međutim, na naše pitanje - da li ta svijetla budućnost ima finansijski izraz, Al Mansuri je rekao da se Crnoj Gori tek sad, potpisivanjem sporazuma o ekonomskoj saradnji, otvara mogućnost da neki od tamošnjih investitora možda odaberu konkretne projekte.

Delegacija Ujedinjenih Arapskih Emirata na razgovoru kod crnogorskog premijera Igora Lukšića, oktobar 2011
Delegacija Ujedinjenih Arapskih Emirata na razgovoru kod crnogorskog premijera Igora Lukšića, oktobar 2011
"Osnivanjem ove komisije koju sam već pomenuo otvaraju se mogućnosti da investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata dođu u Crnu Goru i investiraju tako da je samo osnivanje komisije u neku ruku investicija u Crnu Goru. Investicije koje dolaze iz Ujedinjenih Emirata se zasnivaju na mogućnostima koje postoje za investiranje u datoj državi. Zato smo mi ovdje kako bi smo istražili koje su to mogućnosti i da to prenesemo našim privrednicima pa da vidimo ko je voljan da investira. Mi smo širom svijeta do sada prolazili dosta uspješno fazu selekcije određenih projekata i investiranje u njih. To će biti slučaj i kada budemo birali projekte ovdje u Crnoj Gori. Primjenićemo istu praksu", pojasnio je Al Mansuri.

Prva zajednička kompanija

"Danas potpisanim Sporazumom o ekonomskoj saradnji postavljen je institucionalni okvir za ekonomsku saradnju Crne Gore i UAE", rekao je crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić, koji smatra da u toj oblasti postoji veliki potencijal.

"Ovo stalno tijelo treba da omogući da nove ideje pristižu, da se komunicira i da se na taj način stvaraju šanse za bolji razvoj onoga što jeste privatna inicijativa u Crnoj Gori", navodi Kavarić.

U srijedu je potpisan i Protokol o saradnji između kompanija Atlas Grupa i Lootah International Group iz Dubaija, nakon što je delegacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata obišla Atlas Capital Centar, prvu zajedničku investiciju ove dvije kompanije.

Atlas Capital Centar
Atlas Capital Centar
​Vlasnik Atlas Grupe, crnogorski biznismen Duško Knežević već neko vrijeme sarađuje sa arapskim firmama. Nekadašnji Vojno-medicinski centar - Meljine, naknadno pretvoren u privatnu bolnicu, kupio je konzorcijum predvođen Kneževićevom Atlas Grupom, a glavni partner mu je bio Capital Investment i povezane kompanije iz UAE.

U srijedu, nakon obilaska prve zajedničke kompanije domaćeg Atlasa i Lootah International Group iz Dubaija, potpisan je Protokol o saradnje dvije kompanije koji predviđa podršku projektima u oblasti zelenih tehnologija i proizvodnje i investicije u kapitalne projekte u Crnoj Gori.

Otvarajući poslovni forum Crna Gora – Ujedinjeni Arapski Emirati, predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković je ukazao na mikro-dimenzije sadašnjeg nivoa ekonomske razmjene, ponudio čitav niz oblasti koje su, po njegovom mišljenju, pogodne za arapske investitore.
'Slijedeća oblast je turizam, čemu bi u mnogome pomoglo uspostavljanje avio linije Podgorica – Dubai, o čemu postoje određene najave', rekao je Velimir Mijušković.

"Saradnja je realno moguća, posebno u oblasti energetike, saobraćaja i poljoprivrede. Prije svega vidim mogućnost u uspostavljanju kvalitetnih veza kada je riječ o povezivanju naših luka i kontejnerskih kompanija u našim zemljama. Slijedeća oblast je turizam, čemu bi u mnogome pomoglo uspostavljanje avio linije Podgorica – Dubai, o čemu postoje određene najave. Vjerujem da će naši potencijali kada je riječ o obnovljivim izvorima energije zavrijediti pažnju od strane Nacionalne kompanije za energiju UAE koja prema našim saznajima ima investicije u 13 zemalja svijeta i čija je specijalnost istraživanje i eksploatacija nafte i gasa", otpimističan je Mijušković.

U četvrtak je potpisan i sporazum dvije zemlje kojim se za pet avio-kompanija iz Emirata dodjeljuje tzv. "peta sloboda", odnosno, liberalizuju letovi u i iz Crne Gore.
XS
SM
MD
LG