Dostupni linkovi

Crna Gora u novu godinu sa starim aferama


Premijer Igor Lukšić i ministar spoljnih poslova Milan Roćen
Premijer Igor Lukšić i ministar spoljnih poslova Milan Roćen
Koje su to afere iz prethodnog perioda koje je Crna Gora prenijela u 2012.godinu, kakav je njihov status, šta stoji na putu njihovog okončanja?

Kraj 2011. u Crnoj Gori obilježila je afera listing.

Nakon što su u podgoričkom listu Dan objavljeni navodni telefonski listinzi odbjeglog Darka Šarića koji se tereti za šverc rekordnog tovara kokaina iz kojih se dalo zaključiti da je Šarić 2008. održavao komunikaciju sa današnjim premijerom Igorom Lukšićem i šefom diplomatije Milanom Roćenom, iz Vlade je stigao kategoričan demanti.

Ubrzo se ispostavilo da se radi o falsifikovanim policijskim formatima, ali do danas nije utvrđeno ko je te dokumente doradio i sa kojim motivom.

Ta afera dovela je do promjene čelnih ljudi javne i tajne policije, nakon što je premijer Lukšić kazao da sumnja da će istraga imati rezultata, i nakon ocjene da postoji deficit u funkcionalnosti crnogorskih bezbjednosnih institucija.

Novinar Monitora Zoran Radulović kaže da ne zna zašto se premijer toliko iznenadio.

"Možda se premijer osvjedočio prije tih 20-ak dana da je on povrijeđen kao građanin, kao političar, kao prvi čovjek izvršne vlasti. Pošto u Crnoj Gori imamo građane i sugrađane, mi sugrađani pričamo o tome i to trpimo već godinama. Tom aferom smo dobili samo još jedan dokaz vladajuće uopšte nekompetentnosti i u politici i u policiji i u državnoj bezbjednosti a bogomi i u medijima", navodi Radulović.

Zoran Radulović nije jedina osoba koja strahuje da u Crnoj Gori još ne postoje kompetentne institucije i politička volja da se krene u ozbiljan obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

Hapšenje Dragana Marovića
Hapšenje Dragana Marovića
Uoči prošle godine Crnu Goru je uzdrmala afera Zavala u kojoj su zbog nelegalne gradnje i zloupotrebe službenog položaja, pored ostalih uhapšeni i Dragan Marović, brat potpredsjednika DPS Svetozara Marovića, poslanik te partije Đorđe Pinjatić i bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača. Sudski proces je u toku.

U MANS-u, koja je inicirala tu aferu sumnjaju da postoji namjera da se odgovornost izvede do kraja.

"Što se tiče afere Zavala i ono što je sasvim očigledno i što se može vidjeti iz dosadašnjeg toka suđenja jeste da je optužnica po kojoj se vodi ovaj process jedna obična smijurija koja nije obuhvatila ključne aktere afere , prvenstveno mislim na Svetozara Marovića i Branimira Gvozdenovića . Što se MANSa tiče ta afera se definitivno prenosi u 2012. godinu i ne možemo očekivati njeno razrješenje dok ova dva funkcionera ne budu obuhvaćena optužnicom i kasnije sudskim procesom", kaže jedan od koordinatora MANS-a, Dejan Milovac.

Milovac kaže da je odsustvo političke volje glavni razlog što mnoge indicije i dokazi nijesu pretočeni u optužnice. On tvrdi da je ta organizacija ponudila obilje dokaza protiv gradonačelnika Bara Žarka Pavićevića ali da se uprkos tome nadležni ne oglašavaju, jer kako tvrdi institucije rade samo kada im se da zeleno svjetlo.

Milovac kaže da je indikativno što je policija podnijela krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Ulcinja zbog zloupotrebe službenog položaja i kontroverznog sarajevskog biznismena Nasera Keljmendija koji je nelegalno gradio u toj opštini a ignorisala more druge dokumentacije koja joj je ponuđena.

"Dokaz o kapacitetima tužilaštva i policije da mogu da rade je i najnovija afera o Keljmendiju i bivšem ulcinjskom gradonačelniku gdje takođe imamo situaciju da je policija ekspresno djelovala i na osnovu svih onih dokaza koje je MANS postavila na sajtu procesuirala krivične prijave. Tako da ono što je zajedničko za sve ove afere jeste ključan nedostatak političke volje da se one zaista procesuiraju i jedna selektivna borbra protiv korupcije i kriminala koja za sada ima tu jednu veliku hipoteku političke obojenost. U javnosti se stiče utisak da se ta borba protiv kriminala i korupcije podređuje nekim skrivenim političkim interesima", ističe Milovac.

Crna Gora je u 2012. godinu prenijela i sve sudske postupke za ratne zločine koji su pokrenuti sredinom dvijehiljaditih, sa ogromnim zakašnjenjem. Većina tih optužnica, poput one za Bukovicu, Morinj i deportacije Bošnjaka, prvostepeno su pale a tužilaštvo je najavilo žalbe.

Advokat Goran Rodić, koji zastupa okrivljene u slučajevima vojnog logora Morinj i Kaluđerski laz, kaže da nije ni čudo što ti procesi toliko traju, ako se uzme u obzir kakav je kvalitet optužnica.

"Karakteristično je da su i jedan i drugi predmet već i u fazi istrage ne pripremljeni, da su rađeni izgleda pod nekim moranjem da se što prije donesu optužnice i zakažu suđenja . I kada predmeti nijesu adekvatno pripremljeni odnosno istraženi u prethodnom postupku onda dolazi do problema kada se vodi pretres i suđenje jer se faktički ponovo radi istraga na glavnom pretresu što daleko otežava suđenje i vremenski ga produžava", zaključuje Rodić.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG