Dostupni linkovi

Otvaranje fasada postalo praksa


Projekat gradnje ekskluzivnog turističkog rizorta Zavala Miraks Grupe u Budvi, Ilustrativna fotografij, autor Savo Prelević
Projekat gradnje ekskluzivnog turističkog rizorta Zavala Miraks Grupe u Budvi, Ilustrativna fotografij, autor Savo Prelević
Iako je otvaranje hotela Sveti Stefan bilo najavljeno za prvi jul, to, nekada elitno turističko odmaralište i ovu godinu će ostati neiskorišteno. Na Dan državnosti ipak je priređena glamurozna svečanost, koja je formalno vezana sa proslavom 50 godišnjice Svetog Stefana, koji je ove sezone samo na razglednicama, ali ne i u turističkoj ponudi Crne Gore.

Na naknadno održanoj pres konferenciji rukovodstvo Aman rizortsa, singapurske kompanije koja je preuzela taj resurs još jednom je ponovljena priča o velikim planovima,ali niko nije mogao precizirati datum otvaranja.Umjesto otvaranja obznanjeno je da se objekat, kako je rečeno, testira sa gostima. Miloš Bigović iz opozicionog Pokreta za promjene.

,,Mislim da je to jedinstven primjer na Blakanu da imamo neke test goste i da neko predstavlja te test goste kao nekoga ko će da ocijeni kvalitete smještaja u hotelu. Nijesu sposobni da otvore hotel i to je mazanje očiju javnosti i domaćoj i inostranoj i to je jedini razlog zašto se to radi"
, kaže Bigović.

I luksuzni hotel Splendid u Budvi je 2006. godine navodno otvoren na Dan državnosti 13. jula. Vrpcu je presjekao predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić. Iako je ceremonija obavljena u nezavršenom hotelu, gdje su gosti iza svilenih draperija mogli vidjeti nemalterisane zidove, slična predstava priređena je i lani uoči parlamentarnih izbora.

Tada se na Bjelasici u Kolašinu sjatila kompletna vrhuška, uključujući nekadašnju skijašicu a sada predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu. U prigodnom momentu u pogon je stavljena žičara vrijedna 5 miliona eura, da bi se samo nakon tri dana ispostavilo da žičara ne radi i da se očekuje dodatno štelovanje. Tako je makar objašnjeno.

Šou programi i političke promocije


Istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov kaže da je otvaranje fasada postalo praksa.
"Postoji neka vrsta balkanskog imidža ili sindroma da se često priređuju svečana otvaranja koja najavljuju neke megalomanske i velike projekte i normalno da ni Crna Gora nije imuna na te stvari", ocjenjuje istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov.


,,Postoji neka vrsta balkanskog imidža ili sindroma da se često priređuju svečana otvaranja koja najavljuju neke megalomanske i velike projekte i normalno da ni Crna Gora nije imuna na te stvari. Mi smo svjedoci da više puta, uz prisustvo nekih zvijezda šou biznisa prave se neke VIP prezentacije sa kojima se najavljuju neki projekti značajni za crnogorski državni prostor. Posljednji slučaj koji je javnosti onako upao u oči je svečano ,,otvaranje,, Svetog Stefana sa specijalnim zvanicama. Iako mi svi znamo da Sveti Stefan nije otvoren", kaže Čilikov.

Miloš Bigović kaže da se radi o providnim i fabrikovanim manifestacijama, kojima se država i njeno rukovodstvo žele predstaviti jačim i sposobnijim nego što to zapravo jesu.

,,Ako vi morate da pokazujete da ste vi jaka država koja uvijek za svoj državni praznik mora da uradi nešto veliko, onda vi imate problem sa samim sobom. Mislim da ova garnitura na vlasti definitivno ima problem sa samim sobom, jer je potrebno ljudim i građanima Crne Gore, koji su, evo sve ankete pokazuju, svjesni državnosti Crne Gore i dalje imaju potrebu da pokazuju i dokazuju kako Crna Gora može i ima kapacitet. Smatram da objekat treba otvoriti onda kada bude završen, bez obzira da li je to početak ili kraj godine. Mislim da ga ne treba vezivati ni za kakav datum, ni za kakve proslave. Mislim da je to, prije svega, neozbiljno", ocjenjuje Bigović.

Čilikov vjeruje da nijesu sve glamurozne manifestacije loše za marketing države, ali dodaje da to u domaćoj izvedbi djeluje dosta naivno.

,,Uvijek se koriste neki šou programi koji bi trebalo da budu neka vrsta marketinga ili neka vrsta političke promocije .To je uobičajeno u svijetu ali se u Crnoj Gori dešava da to nema nekakvog smisla.Više to djeluje kao neko potemkinovo selo", zaključuje Čilikov.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG