Dostupni linkovi

Više turista nego lani


Budva, arhiv
Budva, arhiv
Dok se država hvali da je realizovala sve planove u vezi sa tekućom turističkom sezonom i da je ove godine broj turista uvećan u odnosu na prethodnu, turistički poslenici upozoravaju da je besmisleno prebrojavati noćenja i broj gostiju u situaciji kada se sezona svela samo na špic.

U Ministarstvu turizma kažu da su zadovoljni ovogodišnjom turističkom sezonom i da dosadašnji rezultati pokazuju da će se ostvariti sve dosadašnje projekcije, definisane ekonomskom politikom, kao i da će ove godine biti više noćenja i turista nego prethodne.

,,Jedan blagi negativan trend iz predsezone i neznatan pad turističkog prometa definitivno je nadomjestio takozvani špic turističke sezone koji je počeo negdje od 25.jula i još traje. Prije 7 dana smo imali preko 120.000 registrovanih turista u Crnoj Gori što je 16 posto više u odnosu na isti prošlogodišnji period a prema trenutnim najavama i bukingu takav trend će se nastaviti i u narednom periodu.
Sjever Crne Gore, odnosno planine nacionalni parkovi bilježe izvanredne trendove rasta, možda najbolje u posljednjih 15 ili 20 godina, naglašavaju u Ministarstvu turizma.
Tako da zaista možemo u postojećim uslovima, kada još traje i globalna finansijska kriza, biti zadovoljni trenutnim stanjem i rezultatima koji se ostvaruju. Ono što je važno pomenuti da sjever Crne Gore, odnosno planine nacionalni parkovi takođe bilježe izvanredne trendove rasta, možda najbolje u posljednjih 15 ili 20 godina"
, kaže portparolka Ministarstva turizma Jelena Paović.

Rade Ratković
, dekan Fakulteta za internacionalni hotelski i turistički menadžment, za Radio Slobodna Evropa kaže da se akcenat stavlja na stvari koje nijesu bitne i podsjeća da je Crna Gora bilježila dobru posjećenost u špicu i tokom međunarodnih sankcija..

,,Dešava se nešto što je uobičajeno, možda je malo veća gužva zbog gubitaka sa okolnih tržišta, ali sve u svemu to nije nešto što treba da bude u žiži interesovanja turističke politike .Trebalo bi da u centru pažnje bude to kako da se Crna Gora vrati na korišćenje svojih kapaciteta na 150 ili 165 dana, koliko je cilj po Master planu. Kako hoteli da budu popunjeni 200 dana, kao što smo imali nekada? U prosjeku su tada bili popunjeni preko 150 dana, neki preko 200 i 220 dana"
, kaže Ratković.

Kratka sezona


Direktor bečićkog hotela Kvin of Montenegro Dragan Purko Ivančević takođe kaže da niko nije sumnjao u špic sezone ali da je ključni crnogorski problem to što sezona i dalje traje nepunih mjesec i po.
"Okolnost koja nam je išla na ruku su i tuđi problemi, kriza u Grčkoj i požari u Rusiji. Potvrdilo se ono što smo govorili cijelo vrijeme a to je da Crna Gora ima turističku ponudu za region i za 35 do 40 dana", napominje direktor bečićkog hotela Kvin of Montenegro Dragan Purko Ivančević.


,,Svima je bilo jasno da će crnogorska koncepcija turizma i crnogorsk eturističke ponude rezultirati dobrom popunjenošću 35 do 40 dana, što se i obistinilo. Okolnost koja nam je išla na ruku su i tuđi problemi, kriza u Grčkoj i požari u Rusiji. Potvrdilo se ono što smo govorili cijelo vrijeme a to je da Crna Gora ima turističku ponudu za region i za 35 do 40 dana"
, navodi Purko Ivančević.

Rade Ratković iznosi neke zabrinjavajuće podatke iz regiona.

,,Jedan parametar koji je zabrinjavajući jeste da se naši hoteli koriste između 60 i 70 dana a toliko su nekada se koristila takozvana domaća radinost ili domaćinstva.U Hrvatskoj se koriste gotovo sa 141 dan poptune zauzetosti, kod nas su se prije 90-tih koristili prkeo 150 dana. Znači suština je kako vratiti dugu sezonu turizmu Crne Gore"
, kaže Ratković.

Dragan Purko Ivančević se pribojava da će trenutna gužva i dobra posjećenost na primorju koja, kako kaže, mora radovati svakog dobronamjernog, ubrzo splasnuti.

,,Sada će, na žalost, poslije 25. ako padne neka kiša ostati groblja privremenih objekata, prazne ulice, prazne plaže i naravno turistička ponuda će se bazirati na onih nekoliko hotela koji imaju programe evropskih tur operatora i čij apopunjenost traje do kraja oktobra mjeseca", zaključuje Purko Ivančević.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG