Dostupni linkovi

Očekuje se duplo više kruzera nego lani


Jedan od kruzera u Luci Kotor, arhivska fotografija
Jedan od kruzera u Luci Kotor, arhivska fotografija
Neke turističke cifre ove sezone ipak će biti uvećane. Broj turista koji će se sa velikih kruzera iskrcati u Kotor biće gotovo udvostručen u odnosu na lani. Ovog ljeta je u kotorsku luku uplovilo oko 150 kruzera i još toliko ih se očekuje do kraja godine.

Za razliku od uobičajenih turističkih tokova, koji u najvećem dijelu sezone bilježe stagnaciju, jadranski putevi dovode u Boku gotovo duplo više turista nego lani, procjenjuje direktor Luke Kotor Ljubo Radović.

,,Ovi brodovi su u Kotor i Crnu Goru doveli ok 70.000 putnika. Mi smo prošle godine imali 82.600 putnika. Na praktično pola sezone mi smo vrlo blizu broja putnika koji smo prošle godine ostvarili. Naša procjena je da će ove godine taj broj biti negdje oko 120.000 putnika, sa posebnim naglaskom da u ovu kategoriju putnika ne ulaze članovi posade"
, kaže Radović.

Posebno je važno, ističe Radović, što se u Kotoru sidre najpoznatije kruzing kompanije.

,,Sve ono što gravitira Mediteranu mi smo imali prilike da ugostimo ovdje. Nedavno je tu bio poznati brod vrlo referentne švedskog kompanije Holand Ameriken lajn. Ako bi smo pravili poređenje sa hotelskim kompleksima to je klasa poput Kempinski ili For sizn"
, navodi Radović.

Evo i utisaka nekih od kruzing gostiju Kotora:

,,Bila sam u Italiji, Španiji i Grčkoj ali Crna Gora je apsolutno prekrasna. Oduzima dah", kaže nam jedna turistkinja.

,,Kotor mi se sviđa. Dobro je očuvan. Kao da ste u nekom srednjevjekovonom gradu", priča drugi turista.

,,Bilo je prekrasno uploviti jutros u kotorsku luku i vidjeti sva ova brda koja se uzdižu iz grada u moru", oduševljen je još jedan turista.

,,Mi smo iz Njujorka i prvi utisak je izuzetno slikoviti zaliv. Jedva sam čekao da izađem iz broda. Jedva čekam da obiđem Kotor", kaže nam američki turista.

Direktor kotorske Luke Ljubo Radović kaže da se očekuje da kroz luku prođe oko 120.000 putnika.

,,Ako je, prema očekivanju Crne Gore, broj turista koji će nas posjetiti milion i 200.000, onda mi činimo 10 posto toga. Mislim da ne treba zanemariti da svi ti putnici, kroz svoje obaveze, plaćaju takse, doprinose ovoj državi. Plaćaju i ekskurzije i obilaske.Važi jedno mišljenje kako oni ne troše novac. Ja ću biti protivnik svakom takvom mišljenju jer su naša iskustva potpuno drugačija. Prednost uvezivanja i umrežavanja svih onih sadržaja koje možemo da ponudimo i koje nudimo u Kotoru i Crnoj Gori predstavlja jedan nevjerovatan potencijal. Naravno, potrebna je i promjena dosadašnje politike kada je u pitanju kompletan tretman brodova i pružanja usluga brodovima", zaključuje Radović.
XS
SM
MD
LG