Dostupni linkovi

Zaoštrava se turistička utakmica sa Hrvatskom


Budva, Foto: Savo Prelević
Budva, Foto: Savo Prelević
Privatan smještaj i mali hoteli biće adut crnogorskog turizma u privlačenju gostiju, a najava regionalne kampanje, kojom će Crna Gora ponuditi desetodnevni boravak u privatnom smještaju i prevoz za nepunih 100 eura, čini se da nagovještava zaoštravanje borbe Crne Gore i Hrvatske za turiste iz susjedstva.

Turisti iz zemalja regiona će, prema najavama, moći da u Crnoj Gori, deset dana ljetuju za svega 99 eura, što uključuje i cijenu prevoza. Ministarstvo turizma, Nacionalna turistička organizacija i Crnogorsko turističko udruženje, kreću u veliku regionalnu kampanju čiji je cilj promocija mogućnosti jeftinog ljetovanja u Crnoj Gori.

Predrag Nenezić na otvaranju Turističke kancelarije Crne Gore u BiH, Foto: Midhat Poturović
Ministar turizma Predrag Nenezić kaže da će ove godine, kampanja izgradnje imidža, biti zamijenjena prodajnom kampanjom što, prije svega, znači privlačenje turista iz regiona, odakle dolazi skoro polovina od ukupnog broja turista.

"Kriza će neminovno oboriti cijene svima koji budu željeli goste iz regiona", rekao je Nenezić, koji navodi razloge koji su doprinijeli zaoštravanju konkurencije:

"Prvo, vizna liberalizacija i mnogo jednostavnija putovanja u druge mediteranske destinacije i drugo, pitanje jako niskih, damping cijena, koje su ponudile neke konkurentske destinacije. Mi tu moramo naći svoje mjesto, i mislimo da Crna Gora, u tom dijelu, može ponuditi kvalitetne turističke aranžmane, koji će parirati cijenama koje se nude turistima koje Crna Gora želi da privuče."


U Crnoj Gori, prema podacima Crnogorskog turističkog udruženja, privatni smještaj čini 87 odsto kapaciteta. To uključuje 300 hiljada kreveta, od kojih je oko 15 odsto u luksuznim sobama i apartmanima, što govori da privatni kapaciteti raspolažu sa više kvalitetnog smještaja od hotela.

Borba za svakog gosta

Predrag Jelušić iz Udruženja hotelijera kaže da najava mogućnosti desetodnevnog ljetovanja i prevoza za 99 eura govori o zaoštravanju utakmice između Crne Gore i Hrvatske, iz koje su se već čule reakcije da se radi o marketinškom triku. Jelušić smatra da je, u tom smislu, crnogorska ponuda dobar potez.
Ada Bojana

"To je rezultat jedne agresivne borbe za svakog gosta, što će ove godine biti na svim tržištima. Potencijal stanovništva koji živi na prostoru bivše Jugoslavije, ali ipak je činjenica da je to nekih dvadeset miliona stanovnika. U ovom vremenu krize čak i velike turističke destinacije, kao što su Grčka i Španija, koje se takođe bore za tu veću masu, možda manje platežne klijentele, daju značajan diskont u njihovim turističkim ponudama. U tom dijelu se nalazi jedna masa gostiju koja putuje i troši određeni novac. Možda ne prevelik, ali svakako troši. U ovom trenutku je svima nama koji sa bavimo ovim poslom taj novac vrijedan".

Jelušić kaže da se sa forsiranjem jeftinog privatnog smještaja poseglo, vjerovatno, imajući u vidu prošlogodišnje smanjenje cijena u hotelima, koji će i ove godine, prema tvrdnjama predstavnika Ulcinjske rivijere i tivatskog Primorja, i ove godine biti najjeftiniji upravo u Ulcinju i Tivtu.

"Što se tiče Ulcinjske rivijere, najniža cijena je u predsezoni i postsezoni i iznosi 20 eura u hotelu "Bellvue", dok je najviša 36 eura na Adi Bojani. To je i raspon cijena u predsezoni i u špicu sezone".

"Cijene Hotelsko-turističkog preduzeća Primorje će se kretati u periodu predsezone od 18 do 21 euro, a najviša cijena tokom sezone, znači tokom jula - avgusta, biće 35 eura".

Predsjednik Crnogorskog udruženja restoratera, i vlasnik jednog od najpoznatijih budvanskih restorana Krsto Niklanović pozdravlja inicijativu kampanje kojom će se susjedstvu ponuditi mogućnost jeftinog ljetovanja u Crnoj Gori.

"Mi restorateri Crne Gore ćemo tu akciju da podržimo. Čak idemo deset posto dolje sa cijenama, prema onim gostima koji pokažu vaučer da koriste taj paket od 99 eura. U mom restoranu ima menija i za više desetina eura, ali i za najjeftiniji meni od osam eura, može se dobiti kompletan meni - i riblji i mesni: predjelo, glavno jelo, salata i kolač."
XS
SM
MD
LG