Dostupni linkovi

Tereza u Podgorici: Koncert kao ruka pomirenja


Tereza Kesovija na konferenciji za novinare u Podgorici, 29. septembar 2011
Tereza Kesovija na konferenciji za novinare u Podgorici, 29. septembar 2011
Proslavljena hrvatska pjevačica Tereza Kesovija u četvrtak u glavnom gradu Crne Gore nastupa nakon punih 20 godina. Osim činjenice što se na taj korak odlučila uprkos javnom obećanju kako nikada neće nastupati u Crnoj Gori, čiji su rezervisti spalili njenu kuću u Konavlima ratnih 90-ih, javnost je zagolicalo i to ko će biti Kesovijina publika i ko finansira njen nastup.

"Uvijek bi se našao neki ovan koji bi snažno zvonio zvonom a stado je za njim krenulo, slijepo, ne znajući ni kuda ide, ni šta im je činiti. To nije bila vojska, to je bila hrpa razularenih divljaka, raskopčanih i podrtih košulja i masne kose, koji su jurili okolo. Ja sam rekla više puta: da im bog oprosti. Ja sam im oprostila, teško mi je samo zaboraviti", tako je u intervju Televiziji Crne Gore 2002. godine slavna hrvatska šansonjerka Tereza Kesovija opisala kako je doživjela napad crnogorskih rezervista na Dubrovnik i paljenje njene kuće u rodnim Konavlima .

Devet godina kasnije u Crnogorskom nacionalnom teatru, za čiju je obnovu održala posljednji prijeratni koncert u Crnoj Gori, pjevaće u prepunoj sali.

Konferencija za novinare prije koncerta Tereze Kesovije u Podgorici, 29. septembar 2011.
Da koncert hrvatske muzičke dive uglavnom neće slušati srećnici koji su uspjeli da kupe ulaznicu na bilaternici Crnogorskog narodnog pozorišta, već odabrana publika, potvrđuje to što je od 382 karte samo 75 bilo u slobodnoj prodaji.

Većinu su podijelili organizatori, Mininistarstvo kulture i Muzički centar, kao i sponzor koncerta Prva Banka, čiji je većinski akcionar porodica bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Na pitanje vidi li u tome svojevrsni cinizam i kako će se osjećati dok bude pjevala i pred onima koji su podsticali ratna dešavanja na dubrovačkom području Tereza Kesovija je u četvrtak na konferenciji za novinare odgovorila:

"Kad bih tako razmišljala onda nikada ne bih došla. Ja tako ne razmišljam više zato što mislim da je prošlo dovoljno vremena, da su se izdogađali mnogi ratovi u svijetu i 20 godina je jedan dug vijek i šta ćemo onda, da živimo u prošlosti? Ovaj koncert ima svoj poseban značaj. Ja bih slikovito rekla da je to jedna ruka pomirenja , da je to jedno lijepo, plemenito praštanje."

Tako osjeća Kesovija, a kako njen koncert doživljavaju crnogorski građani? Malo njih je bilo spremno da govori na tu temu:



Iako ima i onih koji u nastupu hrvatske muzičke dive vide materijalni motiv, budući da koncert finansira crnogorska Vlada sa 20.000 eura, nije li ipak njena odluka da se pokloni crnogorskoj publici, uprkos moralnoj osudi i napadima kod kuće, smjeli čin koji nosi pozitivnu poruku i značaj?

"Naravno da donosi strahovito pozitivne pomake. Ja mislim da je sa njene strane to jedan fantastičan gest koji govori o jednoj velikoj ličnosti. Što se tiče toga da je nju pozvala Vlada Crne Gore smatram da je to jedna apsolutno pozitivna stvar . Jeste da tu postoji taj problem da Vlada jedne države koja je 'debelo zadužila' ne samo Terezu Kesoviju nego i čitavo duborvačko područje sada poziva umjetnika na neko gostovanje u Crnoj Gori. Ja mislim da bi država Crna Gora Terezi Kesoviji trebalo da da neki orden zato što je pristala da dođe", ocjenjuje istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov.

(YouTube video: Nastup Tereze Kesovije u Podgorici)
XS
SM
MD
LG