Dostupni linkovi

Vlada odustala od rušenja crkve na Sv. Stefanu


Ostaci crkve na Sv. Stefanu, april 2011, foto: Svetigorapress, Vuk Lajović
Ostaci crkve na Sv. Stefanu, april 2011, foto: Svetigorapress, Vuk Lajović
Ocijenivši odustajanje Vlade od sopstvene odluke da sruši novoizgrađen dio crkve na Svetom Stefanu kao ugrožavanje ustavne pozicije Vlade, ministri manje članice vladajuće koalicije - Socijaldemokratske partije, su napustili sjednicu Vlade u četvrtak, prije izjašnjavanja o tom pitanju.

Javnost je o toj odluci obavijestio crnogorski ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović, koji je rekao da će partijski organi SDP-a narednih dana, do sljedeće sjednice Vlade, odlučiti o daljim koracima.

"Ministri iz redova SDP-a, gospodin Lazović, Lompar i ja napustili smo sjednicu prije izjašnjavanja o današnjim stavovima Vlade po to
"Smatramo da je Vlada morala da realizuje svoju odluku i svoje zaključke sa prošle sjednice o rušenju tog nelegalnog i nezakonitog objekta", rekao je ministar Ivan Brajović.
m pitanju. Smatramo da je Vlada morala da realizuje svoju odluku i svoje zaključke sa prošle sjednice o rušenju tog nelegalnog i nezakonitog objekta. Na neki način mi to zaista smatramo devastacijom ustavne pozicije Vlade i smatrali smo da na takvom primjeru ne smijemo ustuknuti i ne smijemo dozvoliti da se ne sankcioniše nešto što je nelegalno i što je urađeno mimo svih zakona države Crne Gore"
, rekao je Brajović.

Iako je prošle nedjelje, Vlada donijela rješenje o rušenju sporne crkve, sprovođenje je odloženo nakon dogovora premijera Igora Lukšića i mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija, da se gradilište zapečati do pribavljanja dozvola.

Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić je nakon sjednice Vlade u četvrtak rekao da je odlučeno da se formira komisija, koja će u roku od 7 dana preložiti najbolje rješenje. Upitan zašto Vlada jednostavno ne primjeni zakon i sruši nove zidove sagrađene na ostacima drevnog hrama, Sekulić je rekao da upravo javna polemika o ovoj temi govori u prilog potrebi preispitivanju dosadašnjih odluka.

Vjernici idu na početak obnove Hrama Svetog Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu, 16. april 2011, foto:


"Dozvolićete da sve ono što se dešavalo od prošloga četvrtka, da nam za pravo da zaustavimo čitavu priču o rušenju i da još jednom sagledamo ono što su mogući aspekti zakonski održivog rješavanja mimo rušenja. Cijenim da ima dosta činjenica koje idu u prilog i jednoj ali i drugoj tezi. Uostalom, polemika koja se vodi u crnogorskoj javnosti daje nam za pravo da još jednom preispitamo sve odluke u vezi sa ovim slučajem. Cijenim da će nam ova komisija pomoći da izađemo pred crnogorsku javnost i bez ikakvih dilema saopštimo šta je to odluka Vlade Crne Gore"
, kaže Sekulić.

Upozorenja iz SPC


Vladina komisija će, vjerovatno, imati u vidu i zaključak budvanskog opštinskog rukovodstva. Novi gradonačelnik Lazar Rađenović, predsjednik opštinske Skupštine Krsto Ljubanović, predstavnici odborničkih klubova i predsjednik Mjesne zajednice Sveti Stefan Vido Anđus su uputili apel Vladi da pronađe pravni okvir za završetak radova na obnovi crkve na Svetom Stefanu.

Prethodno je Odbor za obnovu hramova na Svetom Stefanu saopštio kako ima informaciju da će nadzidani dio crkve biti porušen u četvrtak uveče. Nakon toga se oglasio se lokalni sveštenik Srpske pravoslavne crkve.

"Mi više ne možemo da garantujemo mir na Svetom Stefanu, jer ukoliko se to desi situacija će izmaći kontroli, znajući trenutno raspoloženje među narodom"
, rekao je paroh Siniša Smiljić.

Posebnu epizodu u politizaciji nelegalne gradnje na drevne crkve na Svetom Stefanu, predstavlja sjednica budvanskog parlamenta, tokom koje je u srijedu čelnik opozicionog SNP-a Veselin Marković policiju nazvao paravojnom formacijom koja je nasrnula na mjestane i njihovu djecu.

"Ja sam govorio o činjenici da je najveća vojna i paravojna formacija, veća od svih vojnih i paravojnih formacija koje postoje u Crnoj Gori, negdje 200 do 250 ljudi u uniformama tog dana bila na teritoriji Svetog Stefana. Ta paravojna formacija je napala poptuno mirne građane koji su svaku instrukciju od strane tih paravojnih formacija ispoštovali"
, rekao je Marković.

Prvobitna crkva na Svetom Stefanu je sagrađena još u srednjem vijeku i, posvećena Presvetoj Bogorodici, nosila je ime - crkva Svete Gospođe. Na njenim ostacima, '38. godine, tadašnja jugoslovenska kraljica Marija Karađorđević, podiže novi hram, koji naziva crkva Aleksandra Nevskog, koga je, prema navodima, lično poštovala.

Međutim, poslije svega dvadesetak godina, ruši se i ova crkva, zbog adaptacije Svetog Stefana u jedinstveni grad-hotel. Stav nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika, koji je izradio precizne smjernice za konzervaciju otkrivenih ostataka crkve, je da „nije predviđeno vraćanje crkve u kult".
XS
SM
MD
LG